Învăţător ieşean, acuzat că-şi umileşte elevii. Are cu patru ani mai mult decât vârsta de pensionare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Învăţător ieşean, acuzat că-şi umileşte elevii. Are cu patru ani mai mult decât vârsta de pensionare

GALERIE
Constantin_Serban_1
  • Constantin_Serban_1
- +

Constantin Şerban, care este şi consilier judeţean PNL, a fost înregistrat în timpul orelor cu un reportofon pus de un părinte în ghiozdanul copilului său. Şerban susţine că el nu a spus ce se aude în înregistrări. ISJ a solicitat Şcolii „Mihai Codreanu” să analizeze şi să ia toate măsurile, "până la încetarea contractului individual de muncă".

Învăţătorul Constantin Șerban de la Şcoala Gimnazială „Mihai Codreanu” din municipiul Iaşi este acuzat de limbaj violent şi alte abuzuri asupra elevilor după ce mai multe înregistrări audio din timpul orelor au ajuns în spaţiul public.

Înregistrările au fost realizate de către un părinte care a pus un dispozitiv de înregistrare în ghiozdanul copilului său. Potrivit înregistrărilor, se aude vocea unui bărbat care îi ameninţă pe elevi, ţipă la aceştia şi îi înjoseşte şi chiar se aud zgomote de lovituri. Totodată, din înregistrări se poate distinge şi faptul că una dintre eleve începe să plângă în urma remarcilor bărbatului.

„Briana, te ia mama dracului. Briana, treci mai departe” sau „De ce nu ai citit lecţia, măi? Lecţia e de două zile. Ridică-te în picioare! Băi, tu lecţia trebuia să o citeşti de zece ori! Ia loc! Leneşule!”. Şi, din nou adresându-se elevei Briana, ţipând: „Briana, de la început! Altă leneşă. Citeşte de la început!”, din înregistrare putându-se distinge faptul că eleva începe să plângă.

Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, atunci, cadrul didactic nu se află la prima acuzaţie de acest gen. La finalul anului trecut, Constantin Şerban a fost sancţionat cu „observaţie scrisă” în urma unei anchete pornite de la acuzaţiile unui părinte care afirma că fiica sa a fost pălmuită de către învăţător. Totodată, în urma anchetei se recomanda ca eleva să fie transferată din clasă.

Constantin Şerban este, pe lângă învăţător, şi consilier judeţean din partea PNL Iaşi. Are vârsta de 69 de ani, cu patru ani peste vârsta de pensionare. Potrivit site-ului 7iasi.ro, care a prezentat înregistrările audio realizate de către părinte, învăţătorului i s-a prelungit de mai multe ori dreptul de a preda.

Constantin Şerban: „Eu nu recunosc aceste înregistrări”

Reporterii Ziarului de Iaşi au luat legătura telefonic cu Constantin Şerban în cursul zilei de ieri, acesta menţionând că înregistrările apărute în spaţiul public nu ar fi cu el şi nu recunoaşte nicio acuzaţie. Totodată, cadrul didactic menţionează şi că acuzaţiile aduse cu privire la incidentul din luna octombrie, pentru care a fost sancţionat cu „observaţie scrisă” în luna decembrie, nu ar fi adevărate.

„Eu nu recunosc aceste înregistrări. Există un proces pe rol, un proces care a fost tendenţios întocmit de către doamna Nalbariu (n.r. - mama fetiţei care ar fi fost pălmuită în luna octombrie a anului trecut de Constantin Şerban) pentru că el vine după ce comisia de cercetare disciplinară din şcoală, şi care a avut şi doi observatori de la Inspectorat, după administrarea procedurii în cauză, au constatat că nu am avut nicio vină în cele două acuzaţii care mi se aduceau. Este un proces pe rol, şi eu nu pot să spun altceva decât că: cine va fi vinovat, va fi vinovat, şi cine nu va fi vinovat, atunci nu va fi vinovat”, a explicat Constantin Şerban.

Cadrul didactic mai menţionează că încearcă mereu să îşi facă datoria şi subliniază  că face lecţii şi suplimentar, faţă de cele de la clasă, cu elevi cuprinşi într-un program de sprijin.

„Eu lucrez cu copiii 8 ore pe zi. Şi în online sunt voluntar la un centru unde i-am dus pe copiii mai necăjiţi ca să le putem să le asigurăm o masă acolo şi să îi supraveghem să îşi facă temele şi lucrez online cu ei”, completează cadrul didactic. De asemenea, spune învăţătorul, seara lucrează suplimentar, online, şi cu o grupă „mai de elită”.

ISJ Iaşi cere să se ia toate măsurile, inclusiv încetarea contractului de muncă

În cursul zilei de ieri, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a menţionat că a solicitat deja Şcolii Gimnaziale „Mihai Codreanu” Iaşi să demareze urgent verificări pentru a clarifica aspectele semnalate în presă.

De menţionat este că eventualele concluzii, dar şi decizia finală, aparţin Comisiei de cercetare disciplinară de la nivelul şcolii, din această comisie făcând parte şi reprezentanţi ai ISJ în calitate de observatori.

„ISJ Iaşi a adus în atenţia conducerii şcolii faptul că la stabilirea unei eventuale sancţiuni se va avea în vedere faptul că dl profesor a mai fost sancţionat în luna decembrie 2020, cu observaţie scrisă, şi aceasta constituie o circumstanţă agravantă a situaţiei nou apărute. Mâine, 2.03.2021, o echipă a ISJ Iaşi se va deplasa în şcoală pentru a face verificările preliminare asupra situaţiei semnalate. ISJ Iaşi a solicitat unităţii de învăţământ – cea care prin decizie internă a făcut angajarea pe o perioadă determinată a domnului profesor – să analizeze şi să ia toate măsurile care se impun, până la încetarea contractului individual de muncă”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi, subliniind că nu sunt tolerate în nicio formă abuzurile psihice sau fizice ale elevilor sau atitudinile neconfome ale cadrelor didactice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.