Învăţător ieşean, acuzat că-şi umileşte elevii. Are cu patru ani mai mult decât vârsta de pensionare

marți, 02 martie 2021, 02:50
4 MIN
 Învăţător ieşean, acuzat că-şi umileşte elevii. Are cu patru ani mai mult decât vârsta de pensionare

Constantin Şerban, care este şi consilier judeţean PNL, a fost înregistrat în timpul orelor cu un reportofon pus de un părinte în ghiozdanul copilului său. Şerban susţine că el nu a spus ce se aude în înregistrări. ISJ a solicitat Şcolii „Mihai Codreanu” să analizeze şi să ia toate măsurile, "până la încetarea contractului individual de muncă".

Învăţătorul Constantin Șerban de la Şcoala Gimnazială „Mihai Codreanu” din municipiul Iaşi este acuzat de limbaj violent şi alte abuzuri asupra elevilor după ce mai multe înregistrări audio din timpul orelor au ajuns în spaţiul public.

Înregistrările au fost realizate de către un părinte care a pus un dispozitiv de înregistrare în ghiozdanul copilului său. Potrivit înregistrărilor, se aude vocea unui bărbat care îi ameninţă pe elevi, ţipă la aceştia şi îi înjoseşte şi chiar se aud zgomote de lovituri. Totodată, din înregistrări se poate distinge şi faptul că una dintre eleve începe să plângă în urma remarcilor bărbatului.

„Briana, te ia mama dracului. Briana, treci mai departe” sau „De ce nu ai citit lecţia, măi? Lecţia e de două zile. Ridică-te în picioare! Băi, tu lecţia trebuia să o citeşti de zece ori! Ia loc! Leneşule!”. Şi, din nou adresându-se elevei Briana, ţipând: „Briana, de la început! Altă leneşă. Citeşte de la început!”, din înregistrare putându-se distinge faptul că eleva începe să plângă.

Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, atunci, cadrul didactic nu se află la prima acuzaţie de acest gen. La finalul anului trecut, Constantin Şerban a fost sancţionat cu „observaţie scrisă” în urma unei anchete pornite de la acuzaţiile unui părinte care afirma că fiica sa a fost pălmuită de către învăţător. Totodată, în urma anchetei se recomanda ca eleva să fie transferată din clasă.

Constantin Şerban este, pe lângă învăţător, şi consilier judeţean din partea PNL Iaşi. Are vârsta de 69 de ani, cu patru ani peste vârsta de pensionare. Potrivit site-ului 7iasi.ro, care a prezentat înregistrările audio realizate de către părinte, învăţătorului i s-a prelungit de mai multe ori dreptul de a preda.

Constantin Şerban: „Eu nu recunosc aceste înregistrări”

Reporterii Ziarului de Iaşi au luat legătura telefonic cu Constantin Şerban în cursul zilei de ieri, acesta menţionând că înregistrările apărute în spaţiul public nu ar fi cu el şi nu recunoaşte nicio acuzaţie. Totodată, cadrul didactic menţionează şi că acuzaţiile aduse cu privire la incidentul din luna octombrie, pentru care a fost sancţionat cu „observaţie scrisă” în luna decembrie, nu ar fi adevărate.

„Eu nu recunosc aceste înregistrări. Există un proces pe rol, un proces care a fost tendenţios întocmit de către doamna Nalbariu (n.r. – mama fetiţei care ar fi fost pălmuită în luna octombrie a anului trecut de Constantin Şerban) pentru că el vine după ce comisia de cercetare disciplinară din şcoală, şi care a avut şi doi observatori de la Inspectorat, după administrarea procedurii în cauză, au constatat că nu am avut nicio vină în cele două acuzaţii care mi se aduceau. Este un proces pe rol, şi eu nu pot să spun altceva decât că: cine va fi vinovat, va fi vinovat, şi cine nu va fi vinovat, atunci nu va fi vinovat”, a explicat Constantin Şerban.

Cadrul didactic mai menţionează că încearcă mereu să îşi facă datoria şi subliniază  că face lecţii şi suplimentar, faţă de cele de la clasă, cu elevi cuprinşi într-un program de sprijin.

„Eu lucrez cu copiii 8 ore pe zi. Şi în online sunt voluntar la un centru unde i-am dus pe copiii mai necăjiţi ca să le putem să le asigurăm o masă acolo şi să îi supraveghem să îşi facă temele şi lucrez online cu ei”, completează cadrul didactic. De asemenea, spune învăţătorul, seara lucrează suplimentar, online, şi cu o grupă „mai de elită”.

ISJ Iaşi cere să se ia toate măsurile, inclusiv încetarea contractului de muncă

În cursul zilei de ieri, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a menţionat că a solicitat deja Şcolii Gimnaziale „Mihai Codreanu” Iaşi să demareze urgent verificări pentru a clarifica aspectele semnalate în presă.

De menţionat este că eventualele concluzii, dar şi decizia finală, aparţin Comisiei de cercetare disciplinară de la nivelul şcolii, din această comisie făcând parte şi reprezentanţi ai ISJ în calitate de observatori.

„ISJ Iaşi a adus în atenţia conducerii şcolii faptul că la stabilirea unei eventuale sancţiuni se va avea în vedere faptul că dl profesor a mai fost sancţionat în luna decembrie 2020, cu observaţie scrisă, şi aceasta constituie o circumstanţă agravantă a situaţiei nou apărute. Mâine, 2.03.2021, o echipă a ISJ Iaşi se va deplasa în şcoală pentru a face verificările preliminare asupra situaţiei semnalate. ISJ Iaşi a solicitat unităţii de învăţământ – cea care prin decizie internă a făcut angajarea pe o perioadă determinată a domnului profesor – să analizeze şi să ia toate măsurile care se impun, până la încetarea contractului individual de muncă”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi, subliniind că nu sunt tolerate în nicio formă abuzurile psihice sau fizice ale elevilor sau atitudinile neconfome ale cadrelor didactice.

Comentarii