Italienii aruncă bomba cu 15 arestări: „Brigada”, clan mafiot construit de Corduneni

marți, 28 octombrie 2014, 12:45
3 MIN
 Italienii aruncă bomba cu 15 arestări: „Brigada”, clan mafiot construit de Corduneni

Informaţie explozivă apărută ieri în presa din Italia.15 români, în frunte cu un văr de-al interlopului Costel Băcăuanu, au fost condamnaţi pentru activităţi mafiote. E vorba de prima grupă de tip mafie organizată exclusiv din cetăţeni români, coordonată din închisoare de ieşeanul Viorel Oarză. Cotidianul italian La Presse relata ieri, în ediţia online, că Oarză, şeful grupării intitulate „Brigada“, ar fi fost la rândul său subalternul lui Costel Corduneanu. Varianta nu era confirmată de alte surse media din Peninsulă şi pare puţin plauzibilă, având în vedere duşmănia dintre vărul lui Oarză şi clanul Corduneanu

Singura grupare de tip mafiot alcătuită exclusiv din cetăţeni români a fost ieri decapitată în Italia. Clanul „Brigada“, condus din puşcărie de ieşeanul Viorel Oarză, a fost găsit vinovat de participare la activităţi mafiote de către Tribunalul Torino. Cincisprezece români au primit astfel condamnări între 5 şi 15 ani. Este pentru prima dată când o grupare de tip mafiot formată exclusiv din cetăţeni de origine străină este condamnată în Italia. Informaţia succintă privind condamnarea pentru activităţi mafiote a românilor din gruparea „Brigada“ a fost publicată ieri seară în ediţia electronică a cotidianului italian La Presse.

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat clanul mafiot condus de ieşeanul Oarză din vara anului trecut, atunci când autorităţile italiene efectuau primele arestări în acest caz. Tot atunci, concubina lui Oarză era reţinută la Iaşi şi trimisă în instanţă pentru a fi judecată. Cei doi se află pe lista condamnaţilor de ieri, de la Torino. În ceea ce-l priveşte pe Oarză, acesta a încălcat jurământul tăcerii, „omerta“, şi a semnat o colaborare cu autorităţile italiene din primăvara acestui an. Adevărată surpriză din dosarul clanului „Brigada“, aşa cum reiese din informaţiile prezentate de sursa media amintită, este presupusa implicare a liderului clanului Corduneanu în acest caz. La Presse a anunţat ieri că Viorel Oarză nu era decât şeful din Torino al „Brigăzii“, acesta răspunzând, la rândul său, în faţa lui Costel Corduneanu. Până la închiderea ediţiei noastre, presa italiană nu prezentase şi alte detalii referitoare la acest caz.

Prezentarea „Brigăzii“

Liderul din Torino al „Brigăzii“, Viorel Oarză, este, la fel ca şi Costel Corduneanu, un fost sportiv de performanţă, acesta dedicându-şi viaţa activităţilor infracţionale după ce a renunţat la sport. Reţeaua sa, pe care o coordona din închisoare prin intermediu concubinei, ieşeanca Alina Ursache, a fost destructurată pe 20 iunie 2013, atunci când 20 de persoane au fost arestate. Organizat pe diferite paliere, grupul „Brigada“ avea o paletă largă de infracţiuni: de la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. Oarză ar fi pus pe picioare gruparea încă din 2009 şi a continuat să o conducă şi după ce a fost arestat, în 2011, atunci când a vrut să asasineze un albanez dintr-o grupare adversă. În momentul respectiv, violenţa grupării i-a determinat pe italieni să compare clanul „Brigada“ cu celelalte grupări de tip mafiot mult mai cunoscute din Peninsulă cum ar fi ‘Ndrangheta sau Cosa Nostra.

„Până acum, se credea despre românii din Italia că nu comit mari infracţiuni, ci se limitează la furturi /mai ales de cupru/ şi la violenţă împotriva persoanelor; dar joi, Echipa mobilă din Torino, prin dezmembrarea unei grupări infracţionale de tip mafiot, compusă în întregime din cetăţeni români, a demonstrat că asistăm la un salt de calitate. Mafia românească există în Peninsulă şi este la fel de violentă ca mafia din regiunea Campania, Camorra, ca cea din Calabria, ‘Ndrangheta, sau ca cea din Sicilia, Cosa Nostra“, scriau ziariştii de la Corriere della Sera în 2013.

 

 

Comentarii