Italienii aruncă bomba cu 15 arestări: "Brigada", clan mafiot construit de Corduneni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Italienii aruncă bomba cu 15 arestări: "Brigada", clan mafiot construit de Corduneni

GALERIE
Florin Oarza
  • Florin Oarza
- +

Informaţie explozivă apărută ieri în presa din Italia.15 români, în frunte cu un văr de-al interlopului Costel Băcăuanu, au fost condamnaţi pentru activităţi mafiote. E vorba de prima grupă de tip mafie organizată exclusiv din cetăţeni români, coordonată din închisoare de ieşeanul Viorel Oarză. Cotidianul italian La Presse relata ieri, în ediţia online, că Oarză, şeful grupării intitulate „Brigada“, ar fi fost la rândul său subalternul lui Costel Corduneanu. Varianta nu era confirmată de alte surse media din Peninsulă şi pare puţin plauzibilă, având în vedere duşmănia dintre vărul lui Oarză şi clanul Corduneanu

Singura grupare de tip mafiot alcătuită exclusiv din cetăţeni români a fost ieri decapitată în Italia. Clanul „Brigada“, condus din puşcărie de ieşeanul Viorel Oarză, a fost găsit vinovat de participare la activităţi mafiote de către Tribunalul Torino. Cincisprezece români au primit astfel condamnări între 5 şi 15 ani. Este pentru prima dată când o grupare de tip mafiot formată exclusiv din cetăţeni de origine străină este condamnată în Italia. Informaţia succintă privind condamnarea pentru activităţi mafiote a românilor din gruparea „Brigada“ a fost publicată ieri seară în ediţia electronică a cotidianului italian La Presse.

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat clanul mafiot condus de ieşeanul Oarză din vara anului trecut, atunci când autorităţile italiene efectuau primele arestări în acest caz. Tot atunci, concubina lui Oarză era reţinută la Iaşi şi trimisă în instanţă pentru a fi judecată. Cei doi se află pe lista condamnaţilor de ieri, de la Torino. În ceea ce-l priveşte pe Oarză, acesta a încălcat jurământul tăcerii, „omerta“, şi a semnat o colaborare cu autorităţile italiene din primăvara acestui an. Adevărată surpriză din dosarul clanului „Brigada“, aşa cum reiese din informaţiile prezentate de sursa media amintită, este presupusa implicare a liderului clanului Corduneanu în acest caz. La Presse a anunţat ieri că Viorel Oarză nu era decât şeful din Torino al „Brigăzii“, acesta răspunzând, la rândul său, în faţa lui Costel Corduneanu. Până la închiderea ediţiei noastre, presa italiană nu prezentase şi alte detalii referitoare la acest caz.

Prezentarea „Brigăzii“

Liderul din Torino al „Brigăzii“, Viorel Oarză, este, la fel ca şi Costel Corduneanu, un fost sportiv de performanţă, acesta dedicându-şi viaţa activităţilor infracţionale după ce a renunţat la sport. Reţeaua sa, pe care o coordona din închisoare prin intermediu concubinei, ieşeanca Alina Ursache, a fost destructurată pe 20 iunie 2013, atunci când 20 de persoane au fost arestate. Organizat pe diferite paliere, grupul „Brigada“ avea o paletă largă de infracţiuni: de la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. Oarză ar fi pus pe picioare gruparea încă din 2009 şi a continuat să o conducă şi după ce a fost arestat, în 2011, atunci când a vrut să asasineze un albanez dintr-o grupare adversă. În momentul respectiv, violenţa grupării i-a determinat pe italieni să compare clanul „Brigada“ cu celelalte grupări de tip mafiot mult mai cunoscute din Peninsulă cum ar fi 'Ndrangheta sau Cosa Nostra.

„Până acum, se credea despre românii din Italia că nu comit mari infracţiuni, ci se limitează la furturi /mai ales de cupru/ şi la violenţă împotriva persoanelor; dar joi, Echipa mobilă din Torino, prin dezmembrarea unei grupări infracţionale de tip mafiot, compusă în întregime din cetăţeni români, a demonstrat că asistăm la un salt de calitate. Mafia românească există în Peninsulă şi este la fel de violentă ca mafia din regiunea Campania, Camorra, ca cea din Calabria, 'Ndrangheta, sau ca cea din Sicilia, Cosa Nostra“, scriau ziariştii de la Corriere della Sera în 2013.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.