Judecătorii, înmărmuriţi: „N-am mai întâlnit aşa ceva”. Opt tineri ieşeni judecaţi pentru torturi inimaginabile. Erau minori la data grozăviilor

luni, 31 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Judecătorii, înmărmuriţi: „N-am mai întâlnit aşa ceva”. Opt tineri ieşeni judecaţi pentru torturi inimaginabile. Erau minori la data grozăviilor

Opt tineri au dat ochi cu judecătorii după ce au torturat şi umilit doi ieşeni, pe care îi bănuiau de furt. Calvarul celor doi a durat cinci ore. Şederea după gratii a celor vinovaţi va dura ani buni.

În seara zilei de 7 decembrie 2021, V.S. tocmai îşi termina programul de lucru la o spălătorie auto din satul Balciu, comuna Miroslava, când în dreptul acestuia a oprit un BMW condus de Cristian Molocea, pe locul din dreapta aflându-se Daniel Gavrilescu. Cei doi i-au cerut intempestiv lui V.S. să urce, iar acesta s-a executat.

Maşina a oprit la locuinţa lui Iulian Molocea, acolo aflându-se încă cinci persoane. La scurtă vreme, a fost adus acolo şi N.I. Acesta şi V.S. erau bănuiţi de membrii grupului că ar fi furat 70.000 de euro. Pentru a-i convinge să mărturisească, cei prezenţi au apelat la metode aproape inimaginabile. V.S. a fost lovit cu un ciocan în omoplatul stâng de către Daniel Gavrilescu.

Acesta l-a acuzat că i-a furat banii, aceasta fiind în opinia lui singura explicaţie pentru cheltuielile făcute în ultima vreme de V.S. la păcănele. În continuare, bărbatul a fost lovit cu pumnii şi picioarele de cei şase agresori. Apoi, Gavrilescu i-a strâns urechea dreaptă, apoi degetul mare şi degetul arătător al mâinii drepte cu patentul, pentru a-l convinge să vorbească. V.S. a primit şi mai multe lovituri cu ciocanul în zona capului şi a labelor picioarelor.

Gavrilescu i-a turnat lui V.S. rachiu pe cap şi l-a ameninţat că îi va da foc. Nu a făcut-o, dar l-a ars de mai multe ori cu ţigara aprinsă. La tratamente similare a fost supus şi N.I., bănuit că ar fi avut cunoştinţă de furt. Cum cei doi nu mărturiseau nimic, Gavrilescu i-a luat telefonul lui V.S. şi i-a trimis un mesaj mamei acestuia, întrebând-o câţi bani au mai rămas.

Femeia nu ştia însă nimic. Chinurile celor doi au durat aproape 5 ore până când, în jurul orei 23, au fost eliberaţi. Ulterior, victimelor li s-a cerut să nu dea niciun fel de declaraţii poliţiei cu privire la cele întâmplate.

Ancheta a dus la trimiterea în judecată a opt inculpaţi, pentru tâlhărie calificată, lipsire de libertate în mod ilegal, influenţarea declaraţiilor, sustragerea de probe ori de înscrisuri şi lovire sau alte violenţe.

Trei dintre ei erau minori, unul devenind între timp student la Universitatea de Ştiinţele Vieţii. În faţa judecătorilor, inculpaţii şi-au negat faptele, afirmând că V.S. ar fi sărit la bătaie, pe fondul consumului de alcool, ei nefăcând altceva decât să se apere. Această apărare a fost respinsă de judecători, ca neverosimilă.

Fiecare inculpat a încercat să-şi minimalizeze implicarea în torturarea celor doi, dar magistraţii Judecătoriei au reţinut în esenţă faptele aşa cum fuseseră prezentate de procurori.

„În niciun caz nu pot fi reţinute apărările unor apărători ai inculpaţilor, în sensul că aceştia sunt inocenţi, neştiutori, că au fost oamenii nepotriviţi la locul şi momentul nepotrivit, că nu au avut nicio implicare fizică sau morală în desfăşurarea scenelor desprinse din filmele de groază. Cruzimile la care au asistat unii inculpaţi şi la care au luat parte alţii depăşesc limitele unei simple şi banale, obişnuite agresiuni, astfel de comportamente nemaifiind întâlnite în jurisprudenţa instanţei în ultimii ani”, au menţionat judecătorii.

Minori la data comiterii faptelor, Daniel Gavrilescu, Iulian Molocea şi Leonard Gangal au fost condamnaţi la câte trei ani de internare într-un centru educativ. Alţi trei, Emil Ionescu, Alexandru Rotaru şi Claudiu Florea vor executa câte trei ani de închisoare. Cristian Molocea a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare.

Cea mai severă pedeapsă a fost aplicată lui Marcel Petrişor Gavrilescu, acesta urmând să rămână în spatele gratiilor timp de 7 ani şi jumătate. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii