anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Advertorial (P)

La 100 de ani de Românie, Recunoștință națională de Centenar pentru toți Ieșenii, pentru Iași

GALERIE
IMG_3280
 • IMG_3280
- +

În sufletul nostru Ieșean, Iașiul este capitala istorică a României de 100 de ani.


Dragi ieșeni, dragi români,


Prin votul Camerei Deputaților, după ce și noi senatorii am votat în unanimitate legea inițiată de mine împreună cu colegii parlamentari din Bacău și Iași, am primit această recunoștință la nivel național. Fiecare român, de la Nistru până la Tisa, de la Hotin până la Mare, de la Olt până la Crișuri, de la Turnu până la Dorohoi... știe ca Iașiul este mândra capitala istorică a României!

Am scris această lege cu gândul la ieșeni, la sacrificiul fondator făcut de înaintașii noștri moldoveni. Iașiul se dezvoltă frumos astăzi și merită cu siguranță mai mult! Uneori, vedem la televizor, cum unii dintre noi ajung la vârsta de o sută de ani. Sunt fotografiați, analizați, sărbătoriti și li se pun zeci de întrebări. Și, invariabil, una nu lipsește niciodată!

"Care este secretul pentru a ajunge la o asemenea vârstă?"

Iar răspunsurile sunt notate cu asiduitate, transmise, urmate, devenind adevarate rețete de viață.
Indiferent de tragediile sau dramele personale, indiferent de bucuriile și tristețile lui, de luptele pe care le-a avut de purtat, de iubirea primită sau oferită, de visele împlinite sau rămase acolo, undeva în suflet, acel om, cel care a traversat un secol, este un model. Un reper.

Dragi ieșeni,

Știu că, raportat la scara universală, o sută de ani în viața unei țări poate fi echivalentă unei clipe. Însă mai știu că aceasta sută de ani, oricât de mult am compara-o cu vârstele altor state, reprezintă mai multe generații și, asemenea omului care a ajuns la un secol de viață, ar trebui și trebuie cinstită ca atare. De aceea, am vrut ca Iașiul să capete recunoștința națională a statutului istoric.

"Dragă Românie, care este secretul pentru a ajunge la o asemenea vârstă?"

O naștere dureroasă purtată temerar de secole, plină de lupte, sacrificii, lipsuri și generații care nu au cunoscut niciodată starea de pace, de liniște sau, pur și simplu, de lipsă a foamei. Toate acestea au justificat sacrificiul fondator făcut de ieșeni cu maximă responsabilitate.

Românie, ai avut o copilărie și o tinerețe pline de avânt, în care erai veselă și plină de viață braț la braț cu surorile tale europene, în care lumea îți admiră frumusețea, prospețimea, curajul și realizările.

Erai liberă, erai tânără, erai încrezătoare, temerară, puternică, aveai vise mărețe și tot viitorul îți era în față, întins asemenea unui covor de gală pe care oamenii tăi puteau păși cu încredere și trăi viața după decenii și secole de suferință.

Apoi, maturizarea ta a sosit abrupt și dur, printr-un război în care tu și oamenii tăi nu ați mai fost niciodată la fel. În care întreaga lume nu a mai fost niciodată la fel.

Ai învățat maturitatea dur și urât. Frumusețea ți-a fost ciuntită. Visele sfărâmate. Libertatea pusă la grea încercare. Ți-ai petrecut anii sub cea mai grea formă posibilă, țintuită în întuneric, frig și foame sub talpa greoaie și dureroasă a dictaturii. Însă, în tot acest timp, în spiritul tău, frumusețea, temerarismul, visele și forța ți-au rămas intacte, iar înțelepciunea a devenit un diamant ascuns sub pământul zgrunțuros al dictaturii.

Apoi....ai renăscut! Pentru a nu știu câta oară, asemenea unui Pheonix, ți-ai transformat durerea în putere și sacrificiile în curaj.
Ai redevenit tu. Aceeași Românie a cărei frumusețe și înțelepciune au răsărit cu și mai mare putere după întunericul deceniilor, cu oamenii tăi care nu au încetat niciodată să-și transmită ca o torță olimpică de la o generație la alta speranța, încrederea și visele, lăsându-și moștenire dorința de libertate și puterea de a o obține.

Împlinești 100 de ani, Românie. Care ți-e "secretul"?

La Mulți Ani, Românie! La Mulți Ani, ieșeni români! De atunci, de acum și de mâine!

Mulțumim ieșenilor, la mai mare Iașiule, capitala istorică a României!

Să păstrăm torța aprinsă!


Vasile TOMA

Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.