La 100 de ani de Românie, Recunoștință națională de Centenar pentru toți Ieșenii, pentru Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

La 100 de ani de Românie, Recunoștință națională de Centenar pentru toți Ieșenii, pentru Iași

GALERIE
IMG_3280
  • IMG_3280
- +

În sufletul nostru Ieșean, Iașiul este capitala istorică a României de 100 de ani.


Dragi ieșeni, dragi români,


Prin votul Camerei Deputaților, după ce și noi senatorii am votat în unanimitate legea inițiată de mine împreună cu colegii parlamentari din Bacău și Iași, am primit această recunoștință la nivel național. Fiecare român, de la Nistru până la Tisa, de la Hotin până la Mare, de la Olt până la Crișuri, de la Turnu până la Dorohoi... știe ca Iașiul este mândra capitala istorică a României!

Am scris această lege cu gândul la ieșeni, la sacrificiul fondator făcut de înaintașii noștri moldoveni. Iașiul se dezvoltă frumos astăzi și merită cu siguranță mai mult! Uneori, vedem la televizor, cum unii dintre noi ajung la vârsta de o sută de ani. Sunt fotografiați, analizați, sărbătoriti și li se pun zeci de întrebări. Și, invariabil, una nu lipsește niciodată!

"Care este secretul pentru a ajunge la o asemenea vârstă?"

Iar răspunsurile sunt notate cu asiduitate, transmise, urmate, devenind adevarate rețete de viață.
Indiferent de tragediile sau dramele personale, indiferent de bucuriile și tristețile lui, de luptele pe care le-a avut de purtat, de iubirea primită sau oferită, de visele împlinite sau rămase acolo, undeva în suflet, acel om, cel care a traversat un secol, este un model. Un reper.

Dragi ieșeni,

Știu că, raportat la scara universală, o sută de ani în viața unei țări poate fi echivalentă unei clipe. Însă mai știu că aceasta sută de ani, oricât de mult am compara-o cu vârstele altor state, reprezintă mai multe generații și, asemenea omului care a ajuns la un secol de viață, ar trebui și trebuie cinstită ca atare. De aceea, am vrut ca Iașiul să capete recunoștința națională a statutului istoric.

"Dragă Românie, care este secretul pentru a ajunge la o asemenea vârstă?"

O naștere dureroasă purtată temerar de secole, plină de lupte, sacrificii, lipsuri și generații care nu au cunoscut niciodată starea de pace, de liniște sau, pur și simplu, de lipsă a foamei. Toate acestea au justificat sacrificiul fondator făcut de ieșeni cu maximă responsabilitate.

Românie, ai avut o copilărie și o tinerețe pline de avânt, în care erai veselă și plină de viață braț la braț cu surorile tale europene, în care lumea îți admiră frumusețea, prospețimea, curajul și realizările.

Erai liberă, erai tânără, erai încrezătoare, temerară, puternică, aveai vise mărețe și tot viitorul îți era în față, întins asemenea unui covor de gală pe care oamenii tăi puteau păși cu încredere și trăi viața după decenii și secole de suferință.

Apoi, maturizarea ta a sosit abrupt și dur, printr-un război în care tu și oamenii tăi nu ați mai fost niciodată la fel. În care întreaga lume nu a mai fost niciodată la fel.

Ai învățat maturitatea dur și urât. Frumusețea ți-a fost ciuntită. Visele sfărâmate. Libertatea pusă la grea încercare. Ți-ai petrecut anii sub cea mai grea formă posibilă, țintuită în întuneric, frig și foame sub talpa greoaie și dureroasă a dictaturii. Însă, în tot acest timp, în spiritul tău, frumusețea, temerarismul, visele și forța ți-au rămas intacte, iar înțelepciunea a devenit un diamant ascuns sub pământul zgrunțuros al dictaturii.

Apoi....ai renăscut! Pentru a nu știu câta oară, asemenea unui Pheonix, ți-ai transformat durerea în putere și sacrificiile în curaj.
Ai redevenit tu. Aceeași Românie a cărei frumusețe și înțelepciune au răsărit cu și mai mare putere după întunericul deceniilor, cu oamenii tăi care nu au încetat niciodată să-și transmită ca o torță olimpică de la o generație la alta speranța, încrederea și visele, lăsându-și moștenire dorința de libertate și puterea de a o obține.

Împlinești 100 de ani, Românie. Care ți-e "secretul"?

La Mulți Ani, Românie! La Mulți Ani, ieșeni români! De atunci, de acum și de mâine!

Mulțumim ieșenilor, la mai mare Iașiule, capitala istorică a României!

Să păstrăm torța aprinsă!


Vasile TOMA

Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.