La 11 ani, un elev ieşean debutează pe scena Filarmonicii din Viena

luni, 22 iulie 2013, 10:07
3 MIN
 La 11 ani, un elev ieşean debutează pe scena Filarmonicii din Viena

Călin Calfa, de la Colegiul „O. Băncilă“, va cânta la pian alături de orchestra simfonică a Filarmonicii din Baden. Evenimentul este unul caritabil şi este organizat de Primăria vieneză.

Un puşti de 11 ani din Iaşi, elev al Colegiului de Artă „O. Băncilă“, va debuta luna viitoare pe scena Filarmonicii din Viena. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii din Baden, Călin Corneliu Calfa va susţine un concert caritabil organizat de Fundaţia Culturală Panmusica în colaborare cu Primăria din Viena. Fondurile strânse în urma acestuia vor fi donate organizaţiei „Medici fără frontiere“, pentru activităţii desfăşurate în Africa. Talentatul pianist ieşean se va afla pentru prima dată pe scena filarmonicii vieneze pe 7 august, interpretând Concertul Rondo de Mozart. La acelaşi eveniment au fost invitaţi cu precădere pianişti foarte buni de pe continentul asiatic, precum Hiromi Sato, Hitomi Tanaka ori Haruka Sakamoto. Prezenţa lui Călin la concert a fost solicitată chiar de preşedintele Fundaţiei Culturale Panmusica, profesorul Chung Lee, care predă pianul la Conservatorul din Graz şi din Tokyo. Acesta a fost impresionat de prestaţia artistică pe care Călin a avut-o la ediţia din 2011 a concursului de pian Panmusica, unde a obţinut locul II şi premiul special al juriului pentru cea mai bună interpretare a unui clasic vienez. Profesorul Chung Lee a avut, de asemenea, prilejul să-l urmărească susţinând un concert la Palatul de Justiţie din Viena în noiembrie anul trecut.

Călin a avut nevoie de sponsori

Micuţul pianist nu ar fi putut răspunde onorantei invitaţii de a concerta la Filarmonica din Viena dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul câtorva sponsori, care au dorit să rămână anonimi.

Călin a plecat spre Austria de ieri după-amiază, întrucât este aşteptat la alte două evenimente. De astăzi şi până pe 28 iulie va urma un masterclass de pian solo desfăşurat în oraşul Weyer, iar în perioada 12-18 august va participa la concursul internaţional de pian „Rosario Marciano“. „Aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care i-au ajutat financiar pe părinţii mei să pregătească această călătorie lungă şi plină de evenimente frumoase! Fără ajutor, nu aş fi reuşit să păşesc pe scena Filarmonicii din Viena, un loc sfânt pentru mine! Şi aş vrea să îi mulţumesc în mod deosebit doamnei mele profesoare de pian (Roxana Ota, n.r.), care m-a susţinut şi mi-a fost alături în toate acţiunile necesare strângerii de fonduri pentru plecarea mea, şi bineînţeles care m-a pregătit pentru aceste evenimente pe care le voi trăi în Austria. Concursul va fi pentru mine cea mai mare provocare! Voi concura cu elevi extrem de bine pregătiţi, care nu merg la şcoală de cultură generală, ci studiază toată ziua! Unii dintre ei au cântat deja cu Lang Lang, marele pianist chinez, cunoscut la nivel mondial. Nu ştiu cum se va termina această experienţă, dar, indiferent de rezultat, pentru mine va fi una nouă care va însemna o nouă treaptă în dezvoltarea şi formarea mea ca pianist. Tot ce îmi doresc este să cânt frumos şi să fiu la final mulţumit de prestaţia mea!“, a mărturisit Călin.

Comentarii