Lista politicienilor care și-au împărțit școlile și liceele din Iași pentru concursurile de directori

sâmbătă, 06 noiembrie 2021, 03:02
5 MIN

În comisia care decide cine va conduce o şcoală este şi un reprezentant al partidelor politice, venit pe filiera Consiliului Local. Cum şi-au împărţit politicienii ieşeni colegiile de elită? O situaţie hilară va fi la şcoala unde candidează Sabina Manea, fostă inspectoare, care va fi evaluată de un fost coleg de la biroul parlamentar al Cameliei Gavrilă.

Consiliul Local Iaşi a decis în această săptămână cine vor fi reprezentanţii săi în Comisia de evaluare a probei de interviu pentru directorii de şcoli. Practic, reprezentanul CL va fi unul dintre cei cinci membri din fiecare comisie de concurs care va evalua viitorii directori la proba de interviu. Astfel, potrivit listei publicate de către Consiliul Local Iaşi, listă aprobată prin Hotărârea de Consiliul Local nr. 355/03.11.2021, cei mai mulţi reprezentanţi în aceste comisii de evaluare a viitorilor directori sunt din Partidul Naţional Liberal, 29 dintre cei 72 de reprezentanţi CL. De asemenea, USR are 21 de reprezentanţi în aceste comisii, PSD are 14 membri, iar PMP are 8 reprezentanţi.

Cine are dreptul să facă parte din comisii

Deocamdată, se cunosc doar reprezentanţii CL din comisiile de evaluare a viitorilor directori, conform metodologiei urmând să fie câte 5 membri în aceste comisii. Astfel, potrivit metodologiei, preşedintele comisiei este un inspector şcolar, urmând ca membri în comisii să fie doi reprezentanţi ai şcolii din rândul profesorilor titulari, aleşi prin vot secret de Consiliul şcolii, un reprezentant al CL (sau Consiliul Judeţean), al cincilea membru fiind un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari şi foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învăţământul superior cu competenţe în management instituţional şi/sau management educaţional.

Cum şi-au „împărţit” partidele cele mai cunoscute licee din municipiu

Analizând lista publicată de către CL putem vedea ce partide ar putea avea puterea de a influenţa rezultatele alegerii noilor directori de şcoală. Astfel, în cazul liceelor considerate de elită de la nivelul municipiului nu se poate observa neapărat o influenţă a unui anumit partid politic.

Colegiul Naţional – reprezentantul CL în comisia de evaluare a probei orale la acest colegiu este Romeo Vatră de la PNL. La Colegiul Naţional sunt câte două candidaturi pentru poziţiile de director şi director adjunct.

Colegiul „Racoviţă” – reprezentantul CL în această comisie este Codrin Bogdan Şurubaru de la PMP. La acest colegiu este doar un singur candidat pentru poziţia de director.

Colegiul „Eminescu” – reprezentantul CL în această comisie este Dragoş Popa de la USR. La acest colegiu este un singur candidat pentru poziţia de director.

Liceul de Informatică „Moisil” – reprezentantul CL în această comisie este Tudor Dorneanu din partea PNL. La „Moisil” sunt depuse câte două opţiuni pentru funcţia de director şi director adjunct, fiind trei candidaţi, unul concurând pentru ambele funcţii.

La Colegiul „Negruzzi” – reprezentantul CL în această comisie este Paul Boişteanu din partea PSD. Trebuie menţionat însă că nu există însă niciun candidat la concursul de director şi director adjunct la această unitate de învăţământ, urmând să fie decişi directorii de către ISJ Iaşi.

Situaţii „inedite”

Chiar dacă probele de interviu urmează să fie supravegheate video, iar partidele au desemnate doar câte o persoană în aceste comisii şi nu putem concluziona că anumiţi candidaţi ar putea fi favorizaţi, anumite „legături” între candidaţi şi membrii CL repartizaţi în comisii ne pot face să ridicăm măcar puţin sprânceana. Doar la o simplă observare a listei, cel puţin în cazul persoanelor mai cunoscute, putem observa că există anumite legături între candidaţi şi reprezentanţii CL repartizaţi în comisiile de la acele şcoli.

De exemplu, la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” candidează pentru poziţia de director Sabina Manea (FOTO – unul dintre puţinii candidaţi care nu şi-au anonimizat numele), fost inspector şcolar, dar şi fost consilier parlamentar la Cabinetul Cameliei Gavrilă, conform declaraţiei de avere a acesteia din 2019 pentru anul 2018. Surprinzător, în comisia de evaluare din partea CL la această şcoală este Marian Costel Dalban din partea PSD, care ocupa o funcţie similară cu Sabina Manea în cadrul cabinetului Cameliei Gavrilă în anul 2018. Sabina Manea, care este însă unic candidat pentru poziţia de director la această şcoală, ar putea fi evaluată şi de un inspector şcolar care i-a fost coleg în perioada în care actualul candidat pentru poziţia de director activa în cadrul ISJ Iaşi.

O situaţie similară ar fi putut exista şi la Colegiul „Negruzzi” în cazul în care candida actualul director interimar, Camelia Gavrilă. Practic, Camelia Gavrilă ar fi fost evaluată de către un fost coleg din PSD, eventual de un fost coleg din cadrul ISJ Iaşi. Fără a-i mai lua în calcul pe cei doi membri din comisie, profesori în şcolile pentru care se candidează la poziţia de director. În cazul Cameliei Gavrilă, potrivit unor surse ale Ziarului de Iaşi, aceasta nu a participat la proba scrisă a concursului pentru poziţia de director din cauza unor probleme de sănătate, deşi fusese înscrisă pentru proba scrisă a concursului.

Când vom avea noii directori de şcoală

Conform calendarului oficial stabilit de Ministerul Educaţiei, proba interviului să se desfăşoare în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie, până pe 10 noiembrie urmând să fie stabiliţi exact membrii fiecărei comisii. Pe 12 noiembrie se va publica graficul de desfăşurare a interviurilor. Ultima probă din cadrul concursului pentru funcţia de director sau director adjunct va avea loc în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie, iar pe 13 decembrie  candidaţii declaraţi admişi pentru mai multe funcţii sau unităţi de învăţământ îşi vor exprima opţiunile, pe 17 decembrie urmând să se valideze rezultatele finale. În perioada 20- 22 decembrie se vor emite deciziile de numire, cu aplicare de la 10 ianuarie 2022. Practic, în mod oficial, numele noilor directori de şcoli se vor cunoaşte ori la finalul lunii decembrie, ori după 10 ianuarie.

Comentarii