LIVE: Azi se împarte mărunţişul la Consiliul Judeţean. Cât, cum şi pentru cine se fac cărţile

joi, 26 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 LIVE: Azi se împarte mărunţişul la Consiliul Judeţean. Cât, cum şi pentru cine se fac cărţile

Aproape jumătate din proiectele primei şedinţe ordinare din an se referă la asistenţă socială. Maşinile CJ vor fi echipate în sfârşit cu sisteme gps. Administraţia judeţului împarte primăriilor primii bani din 2023.

UPDATE: Şedinţa a început cu depunerea jurământului de către Antonica Alexa, care va ocupa mandatul lăsat vacant cu mai puţin de două săptămâni în urmă de liberalul Sorinel Flutur. Înlocuirea lui, mai rapidă decât în alte situaţii similare, vine cu puţin înainte de dezbaterea asupra proiectului de buget al CJ pe anul 2023, care ar urma să aibă loc în şedinţă extraordinară, săptămâna viitoare.

TEXT INITIAL: Aleşii judeţului au de parcurs, în şedinţa ordinară a lunii ianuarie, peste 50 de proiecte de hotărâre. Printre ele nu se regăseşte însă şi propunerea de buget – care va fi prezentată în ziua următoare, vineri, 27 ianuarie, la ora 13, la sediul Consiliului Judeţean.

După ce vor aproba organigramele a trei din cele şase spitale din subordine (Maternitatea „Cuza Vodă”, Spitalul de Boli Infecţioase şi cel de Pneumoftiziologie), consilierii se vor pronunţa asupra decontării serviciilor de deszăpezire prestate în perioada 27 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023: 1,5 milioane de lei.

CITESTE SI: Angajații Salubris, urmăriți prin GPS unde fac curat în Iași. Modelul de monitorizare, extins în țară

Ordinea de zi continuă cu o serie de proiecte – 21 la număr – ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, printre care restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, închiderea unor centre rezidenţiale şi adoptarea unor documentaţii privind construirea şi dotarea unor case de tip familial.

Trei proiecte au în vedere Direcţia Judeţeană de Pază şi Protecţie, restrânsă la mai puţin de 100 de angajaţi şi pentru care tarifele propuse pentru serviciile prestate vor fi ceva mai mici decât cele de anul trecut.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, pe care Consiliul Judeţean vrea să continue să îl dezvolte, apare şi el pe ordinea de zi cu propunerea de preluare de la Primăria Iaşi a administrării depozitului ecologic, cu instalaţiile şi alte bunuri din jur, în valoare totală de 22,3 milioane de lei. Acestea vor rămâne în proprietatea Municipiului Iaşi.

CITESTE SI: Nu tot ce zboară în Bihor se poate înghiţi şi la CJ Iaşi. Deplasările pe bani publici rămân "la secret" la noi

Consilierii îşi vor da apoi acordul pentru plata unei tranşe intermediare de 1,3 milioane de lei, respectiv jumătate din bugetul proiectului „Călător pe meridiane culturale” alocat Iaşului pentru restaurarea Complexului muzeal „Ion Creangă”.

Un proiect care n-a fost pe placul conducerii CJ anul trecut, revine pe ordinea de zi cu ceva mai multe şanse să fie adoptat: montarea de sisteme gps pe maşinile Consiliului Judeţean. Propus de consilierii USR după modelul de la Bihor, proiectul de hotărâre vizează echiparea celor nouă autovehicule cu dispozitive în valoare estimată de 7 mii de lei, pentru care abonamentul anual va costa între 4 sute şi 4 mii de lei.

La şedinţa CJ se vor împărţi şi bani. Este vorba de cele 6 procente din impozitul pe venit estimat că se va încasa la bugetul stat, respectiv 19 milioane de lei.

Ca de obicei, cei mai mulţi bani vor ajunge la primăria ieşeană, 1,78 milioane de lei, iar cei mai puţini, la Răchiteni, 58,5 mii lei. După municipiul Iaşi, Deleni (440 de mii de lei), Paşcani (385 de mii), Miroslava şi Belceşti (câte 330 de mii) vor primi, în ordine, sumele cele mai mari stabilite după criteriul 20 la sută în funcţie de numărul locuitorilor şi 80 la sută, după suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale. 

Comentarii