Lovitura de 13 milioane euro de la Spitalul Mobil Lețcani: scena politică locală clocoteşte

miercuri, 30 martie 2022, 02:00
3 MIN
 Lovitura de 13 milioane euro de la Spitalul Mobil Lețcani: scena politică locală clocoteşte

Verdictul primei instanţe de judecată la contestaţia Asociaţiei Euronest contra unui raport al Curţii de Conturi pe subiectul achiziţiei spitalului mobil a reaprins conflictul preelectoral dintre PNL şi PSD. Amintim că Tribunalul Iaşi a respins cererea Euronest de anulare a amenzii în cuantum de 60 de mii de lei şi a definirii întregii sume de achiziţie a complexului medical, 64,9 milioane de lei, drept prejudiciu.

Alexe: „Din păcate, ieşenii sunt cei care au pierdut”

Controlul inspectorilor de conturi, efectuat la trei luni după achiziţia spitalului în cadrul unei proceduri rapide agreată de Comisia Europeană şi cu două luni înainte de alegerile locale, a scos la iveală câteva deficienţe: caietul de sarcini nu ar fi cuprins caracteristicile tehnice necesare pentru a prezenta exact cerinţele CJ – iar asta ar fi permis o evaluare subiectivă -, evaluarea ofertelor a fost făcută defectuos (unele oferte fiind respinse pentru neconformităţi pe care le avea însă şi oferta câştigătoare) şi s-au făcut plăţi parţiale fără respectarea clauzei contractuale de bază, respectiv punerea în funcţiune a spitalului.

„Din păcate, această iniţiativă nobilă a consilierilor judeţeni de atunci de a achiziţiona un spital care să salveze vieţi şi să îndeplinească nevoile pandemice nu a fost implementată aşa cum ar fi fost firesc”, declara preşedintele CJ, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de plen. „Din păcate, ieşenii sunt cei care au pierdut”, a adăugat el. „În momentul de faţă, aşteptăm să ne spună Euronest – prin doamna director şi evident prin preşedintele Dumitru Buzatu – cum va decurge de aici înainte activitatea asociaţiei. E datoria mea, ca preşedinte al CJ Iaşi, şi a colegilor să respectăm mandatul pe care ni l-au dat ieşenii, de a veghea asupra banului public”, le-a mai spus Costel Alexe jurnaliştilor.

Subiectul nu putea să lipsească de la şedinţa CJ, desfăşurată ieri, deşi nu se afla pe ordinea de zi. Investiţia făcută acum doi ani a fost adusă în discuţie chiar de preşedintele administraţiei judeţului: „Morală a fost, necesară a fost, utilă a fost”, a recunoscut Costel Alexe în plenul şedinţei, într-o polemică cu Mircea Manolache, consilier PSD.

„Dacă noua conducere a CJ nu a ştiut să beneficieze de spitalul mobil de la Leţcani, e o altă problemă”, i-a replicat Manolache, amintind că toate spitalele ieşene au impus restricţii pacienţilor începând cu primul an de pandemie, respectiv că unii pacienţi au evitat să mai meargă la spitale de teamă să nu ia Covid. În tot acest timp, spitalul de la Leţcani a fost ţinut mai mult închis. „Raportul Curţii de Conturi nu este unul obiectiv”, a mai spus el.

„Sunt doi mincinoşi notorii”

„Sunt doi mincinoşi notorii”, şi-a ieşit din sărite Costel Alexe, referindu-se la fostul preşedinte al CJ, Maricel Popa, şi la directorul executiv al Euronest, Alina Popa, când a venit vorba că spitalul mobil putea fi decontat din fonduri europene. „Plenul CJ a votat necesitatea. Doar că achiziţia a fost făcută prost, iar asta a certificat-o o instanţă din România”, a subliniat el.

„Nu pot să nu remarc că pe chipul dumneavoastră se citeşte o satisfacţie majoră legată de această hotărâre, care consfinţeşte pe undeva o contravenţie – pentru că despre asta e vorba”, a intervenit liderul grupului PSD, Cristian Stanciu. El a amintit că subiectul spitalului mobil a fost în atenţia grupului liberal din CJ „din toţi rărunchii”. „Nu s-a stabilit definitiv niciun prejudiciu, nicio cale penală a lucrurilor, ci e doar o încercare de a îmbrăca într-o astfel de formă acest subiect”, a spus consilierul PSD, invitând la răbdare până la o decizie definitivă a instanţei.

„Spitalul în sine există. Nu se poate spune că s-au aruncat 65 de milioane de lei pe fereastră, fără să existe nimic. Va trebui făcut un calcul clar, care să stabilească prejudiciul definitiv”, au precizat pentru Ziarul de Iaşi surse din cadrul Curţii de Conturi.

VEDEŢI ŞI:

O surpriză de 13 milioane euro: Euronest pierde procesul Spitalului Mobil. Mai plătim o dată? – AICI

Toţi au uitat de Spitalul Mobil. Cine plăteşte? Pandemia trece, povara pe ieşeni rămâne – AICI

Comentarii