anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Premieră

Lovitură surpriză la Socola: Managerul e pus pe făraş de Consiliul de Administraţie!

GALERIE
Gabriel Oprisanu
 • Gabriel Oprisanu
- +

Şedinţă pe cât de discretă pe atât de importantă şi de surprinzătoare la Institutul „Socola“. Într-o premieră pentru această unitate medicală a Iaşului, membrii Consiliului de Administraţie au propus şi votat revocarea din funcţie a managerului, Gabriel Oprişanu. Decizia finală trebuie luată de Ministerul Sănătăţii, căruia îi este subordonată unitatea. „Este ilegal. Sunt în concediu de odihnă“, ne-a transmis dr. Oprişanu telefonic, când a fost întrebat despre decizia CA. Potrivit legii, CA poate revoca managerul, în anumite condiţii, care par acum a fi îndeplinite. Ce i se impută lui Gabriel Oprişanu?

Şedinţă pe cât de discretă pe atât de importantă, la Institutul de Psihiatrie „Socola“: Membrii Consiliului de Administraţie (CA) au propus şi votat, în şedinţa de vineri, 7 februarie 2020, revocarea din funcţie a actualului manager, dr. Gabriel Oprişanu, precum şi înaintarea pentru aprobare către Ministerul Sănătăţii (MS), în subordinea căruia se află spitalul. Contactat telefonic, managerul Oprişanu a declarat că nu a fost informat de această hotărâre şi că momentan se află în concediu până la jumătatea lunii.

Ordinea de zi a şedinţei CA

Principalele subiecte de pe ordinea de zi au fost legate de activitatea managerului şi de propunerea măsurilor pentru îmbunătăţirea activităţii. De asemenea, în timpul şedinţei a fost analizat un raport care a fost solicitat managerului de către preşedintele CA, în care a cerut să fie precizat modul de rezolvare a măsurilor dispuse de către MS prin mai multe rapoarte de control. Astfel, în hotărâre, membrii CA susţin că au fost constatate mai multe încălcări ale obligaţiilor existente în contractul de management. „Au fost analizate Rapoartele de control împreună cu documentele puse la dispoziţie de managerul unităţii sanitare. S-a constatat faptul că măsurile specificate ca fiind îndeplinite, prezentate în documentele transmise de către managerul unităţii sanitare, sunt de fapt propuneri şi precizări, astfel nefiind implementate, în integralitate, măsurile dispuse prin rapoartele de control cu nr. NB 7965/21.05.2015, nr. SP 5430/23.04.2019 şi nr. VSC 546/14.11.2019 şi aprobate de MS“, se precizează în hotărârea CA. Reamintim că, pe parcursul anului trecut, Corpul de Control al MS a fost de mai multe ori la „Socola“.

Câteva dintre cele mai grave nereguli descoperite au făcut referire la modul în care au fost organizate concursurile, uneori fără să existe posturi vacante, fără ca cei angajaţi să poată demonstra că au competenţe necesare pentru ocuparea posturilor, dar şi cazuri în care angajarea pe anumite posturi pare a fi făcută preferenţial, cu criterii adaptate în acest sens. Tot anul trecut, Corpul de Control al MS a propus ca măsură iniţierea unei „acţiuni pe rolul instanţei de judecată, în vederea anulării concursurilor“, fiind vorba despre concursul pentru ocuparea a 93 de posturi care a fost suspendat în luna septembrie. Asupra acestui concurs existau suspiciuni de fraudare, iar în luna decembrie, după două luni, a fost reluat de la proba interviu. Între timp, 30 de candidaţi s-au retras din cursă şi şi-au retras dosarele, restul de 63 continuând probele, majoritatea fiind declaraţi admişi şi ulterior angajaţi. Contactat telefonic, dr. Şerban Turliuc, care este preşedintele CA al spitalului, a refuzat să discute şi să ofere informaţii suplimentare cu privire la această hotătâre, motivând că nu oferă declaraţii telefonic şi nici nu este purtător de cuvânt al unităţii.

Managerul poate fi revocat de CA în anumite cazuri

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, la art. 187, alin. 10 litera f) se precizează că membrii CA pot „propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director în cazul în care constată existenţa situaţiilor prevăzute la art. 178 alin. 1 şi la art. 184 alin. 1“. Astfel, în articolul 184 din legea nr. 95/2006 managerul poate fi revocat „în cazul nerealizării indicatorilor de performanţă ai managerului spitalului public, prevăzuţi în contractul de management timp de minimum un an“, „în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau a salariaţilor“, dar şi „în cazul în care se constată de către organele de control şi instituţiile abilitate în condiţiile legii abateri de la legislaţia în vigoare care sunt imputabile managerului sau, după, caz, oricăruia dintre membrii comitetului director şi care, deşi remediabile, nu au fost remediate în termenul stabilit de organele sau instituţiile respective“. Surse din interiorul spitalului au confirmat că la şedinţă au existat cinci membri cu drept de vot, fiind înregistrată o singură abţinere, şi că este „primul pas către normalitate făcut de cei din CA, fiind o situaţie extrem, extrem de gravă în spital“.

Oprişanu: Propunerea este o nulitate

Mangerul „Socola“, dr Gabriel Oprişanu, a precizat că a lipsit de la şedinţa de vineri, fiind în concediu de la începutul lunii februarie, catalogând situaţia ca fiind una „ridicolă“ şi acuzându-l pe preşedintele CA, dr. Şerban Turlic, de conflict de interese, acesta fiind şi şef de secţie în cadrul spitalului. „Hai să remarcăm ridicolul situaţiei: un amărât de şef de secţie propune revocarea unui manager. Să remarcăm şi conflictul de interese în care este dr. Turliuc, care ca şef de secţie are contract de administrare cu managerul şi este şi membru în CA. Din acest motiv a fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate şi procuratura.

El nu poate să îndeplinească această poziţie, pentru că în termen de 30 de zile el trebuia să îşi înlă­ture motivele de conflict de interese. Din punctul meu de vedere, propunerea lor, dacă există aşa ceva, este o nulitate“, a declarat managerul „Soco­la“. Acesta mai susţine că o astfel de propunere este ilegală, fiind luată în timp ce se afla în concediu. „Este ceva absolut ilegal. Vor­bim de fapte de natură penală pe care le vor constata alţii“, a completat acesta. De ase­menea, exis­tă informaţii conform cărora la Minis­terul Sănă­tăţii s-a discutat de mai multe ori de schimbarea din funcţie a lui Oprişanu, însă până acum nu s-a în­tâmplat nimic concret. Schimbarea lui Oprişanu nu ar fi însă o surpriză, el fiind numit aici cu sprijin PSD. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.