anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Lovitura UniCredit: cum să furi jumătate de milion din seiful băncii? Principiul „celor patru ochi”

GALERIE
furt, cont, unicredit
  • furt, cont, unicredit
- +

Un angajat al UniCredit a furat o jumătate de milion de lei de la banca la care lucra. Banii au fost sustraşi pe parcursul a 9 luni, cu ajutorul neintenţionat al colegilor care trebuiau să-i supervizeze operaţiunile. A scăpat însă doar cu o pedeapsă cu suspendare, fiind obligat să returneze totuşi banii furaţi. Până acum, banca şi-a recuperat mai puţin de o zecime din bani. Metoda de furt a fost una ingenioasă.

 

Ionuţ Boidache a fost acuzat că în perioada august 2016 – mai 2017, a accesat fără drept sistemele informatice al UniCredit Bank, provocând acesteia un prejudiciu de 514.000 lei. Speculând o caracteristică a sistemului informatic, el făcea cumpărături şi retrăgea bani de la bancomat fără ca din cont să îi fie scăzut vreun ban. Boidache lucra la bancă de trei ani, întâi în contact center-ul acesteia, apoi ca ofiţer bancar, „backoffice credit card operations”. Modalitatea de operare a lui Boidache era relativ simplă. Efectua o tranzacţie pe internet din contul său curent în euro. În acel moment, suma aferentă era blocată automat de sistemul informatic al băncii. Rămânea temporar în cont, dar indisponibilă şi rezervată pentru decontarea ulterioară. Apoi intra în aplicaţia informatică internă a băncii, îşi accesa contul şi debloca suma rezervată pentru tranzacţie. Banii îi rămâneau în cont, iar comerciantul era plătit din fondurile băncii, întrucât Boidache nu avea fonduri disponibile în lei.

„Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, inculpatul avea nevoie, pe lângă propria autorizare şi de autorizarea unui coleg, modalitate denumită principiul celor «patru ochi». Din probele administrate în cauză a rezultat că angajaţii UniCredit Bank care autorizau această procedură nu aveau cunoştinţă de activitatea infracţională a inculpatului, relaţiile dintre aceştia fiind bazate pe încredere”, au reţinut ulterior procurorii în rechizitoriu.

 

Urciorul fermecat: oricât lua, rămânea la fel de plin

 

Într-un mod similar, dar fără a mai avea nevoie de un complice involuntar, Boidache retrăgea şi bani de la bancomat. Efectua o extragere de bani de pe card, iar apoi revenea la serviciu şi proceda la deblocarea sumei retrase care devenea astfel din nou disponibilă. Contul său devenise astfel un adevărat urcior fermecat, din care, oricât lua, rămânea la fel de plin. Până să fie depistat, Boidache a făcut în total 546 de operaţiuni. Ulterior, avea să declare că a comis furturile din cauza dependenţei sale de pariuri. Iniţial debloca sume mici, de 25-100 de lei. Apoi, a trecut la sume mai mari, sperând ca printr-un pariu câştigat să poată acoperi paguba produsă până în acel moment. A promis să returneze banii furaţi, semnând cu banca şi un angajament de plată.

 

Atitudinea sinceră l-a ajutat în final

 

Recunoaşterea faptei, atitudinea sinceră în faţa judecătorilor, lipsa antecedentelor penale ca şi faptul că a început să dea banii înapoi, plătind până acum 41.000 lei, i-au adus lui Boidache o sentinţă uşoară. El a fost condamnat marţi la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind supusă controlului de legalitate al Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.