Lumea dupa Chavez: multe sperante si putina ingrijorare

joi, 07 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Lumea dupa Chavez: multe sperante si putina ingrijorare

Disparitia presedintelui Venezuelei este deplansa de liderii mai multor state, unele ajutate generos de fostul lider al uneia dintre cele mai bogate tari din lume. "Incepe un nou capitol al istoriei" Venezuelei, au transmis SUA si Germania.

Decesul lui Hugo Chavez, anuntat oficial ieri noapte dupa mai multe zile de confuzie, a pus capat celor 14 ani pe care liderul venezuelean i-a petrecut in fruntea statului si deschide drumul catre alegeri anticipate, care vor fi organizate in urmatoarele 30 de zile. La aceste alegeri, vicepresedintele si succesorul desemnat al lui Chavez, Nicolas Maduro se va confrunta probabil cu guvernatorul Henrique Capriles, in varsta de 40 de ani, invins onorabil de fostul sef de stat in octombrie.

Hugo Chavez era o personalitate controversata in Statele Unite, tara pe care politicianul sud-american o critica sever in discursurile sale, dar pe care a aprovizionat-o fara intrerupere cu petrol. Principalii aliati latino-americani ai Venezuelei l-au comemorat pe presedintele Hugo Chavez, calificat drept "om exceptional", a carui "pierdere este irecuperabila" pentru America de Sud, in timp ce Barack Obama a declarat ca Venezuela "incepe un nou capitol al istoriei sale". {i Berlinul a vorbit despre inceputul unei noi ere pentru venezueleni.

Autoritatile au decretat sapte zile de doliu, iar funeraliile nationale sunt prevazute pentru vineri. Regimul comunist cubanez a decretat doliu national pentru trei zile. La fel si Ecuadorul. Omagii au fost trimise din toate tarile Americii Latine, dar si din Palestina, Rusia si China, ultimele doua pierzand un client generos in comertul cu armament.

Dubla ingrijorare la Havana

Liderul revolutionar cubanez Fidel Castro a reprezentat un mentor de la debutul politic al lui Hugo Chavez, o sustinere recompensata printr-un ajutor ferm acordat economiei insulei, in principal prin furnizarea de petrol. Timp de doua decenii, cei doi au fost prieteni, aliati, confidenti, sustinandu-se neconditionat atat pe plan intern, cat si pe scena internationala, Chavez mergand pana la a propune unirea celor doua tari intr-o federatie, o idee refuzata de catre compatriotii sai printr-un referendum in 2007.

Dupa alegerea lui Chavez in 1998, cei doi presedinti au inceput sa se vada mai frecvent, creand o alianta sub privirea atenta a Washingtonului. In 2000, cei doi semnau un acord, in continuare in vigoare, prin care Venezuela se angaja sa furnizeze aproximativ 130.000 de barili de petrol pe zi Cubei, la tarife preferentiale. A fost lovitura de maestru data de Castro pentru sustinerea regimului sau, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

Venezuela este si astazi principalul partener comercial al Cubei si ii aduce un ajutor economic crucial furnizandu-i in conditii avantajoase aproape doua treimi din necesitatile sale in materie de petrol. Aproximativ 40.000 de cubanezi, in principal specialisti in domeniul sanatatii, lucreaza in Venezuela, ceea ce constituie, cu aproape sase miliarde de dolari, prima sursa de venit in valuta pentru Cuba.

Insa, odata cu anuntarea decesului lui Chavez, Havana se pregateste cu ingrijorare pentru ce va urma, in conditiile in care oficialii cubanezi stiu ca sprijinul primit de Cuba de la "sultanul" din America de Sud era ajutorul care mentinea regimul pe linia de plutire.

SUA resping acuzatiile de "implicare" in boala lui Chavez

 Statele Unite au respins acuzatiile de conspiratie formulate de Venezuela, cosiderand ca este "absurd" sa se spuna ca Washingtonul ar putea fi responsabil de moartea presedintelui Hugo Chavez, cu cateva momente inainte de anuntul oficial privind decesul sau. "Sa spui ca Statele Unite sunt implicate in vreun fel in boala presedintelui Chavez este absurd, iar noi respingem ferm aceasta acuzatie", a afirmat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat. Pentagonul a confirmat anterior expulzarea din Venezuela a doi atasati militari americani, dintre care unul a fost acuzat de vicepresedintele acestei tari ca a incercat sa contacteze militarii pentru "a le propune proiecte de destabilizare".

Comentarii