Mai multe organizaţii cer Italiei să primească minori salvaţi pe Marea Mediterana

duminică, 27 ianuarie 2019, 10:43
2 MIN
 Mai multe organizaţii cer Italiei să primească minori salvaţi pe Marea Mediterana

Save the Children şi organizaţii ONU cer Italiei să primească minori salvaţi recent pe Marea Mediterană de către ONG-ul german Sea Watch, în contextul în care situaţia migranţilor provoac o polemică între diverse ţări, relatează AFP.

”Aceste persoane tinere au suferit deja suficiente violenţe şi abuzuri în timpul călătoriei lor către Italia şi sunt deosebit de vulnerabile”, a declarat sâmbătă Raffaela Milano, directoarea filialei italiene a Save the Children.

Ea a cerut un răspuns imediat, în apel, justiţiei din Catania, să permită minorilor care se află la bordul vaporului ce navighează sub pavilion olandez Sea Watch 3 să debarce în Sicilia. Nava a fost autorizată vineri să se apropie de Sicilia, pentru a se adăposti, în condiţii meteorologice nefavorabile.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) au lansat, de asemenea, un apel ca oo soluţie ”urgentă” să fie găsită pentru minori şi alţi migranţi, evocând o situaţie ”critică”.

Însă ministrul italian de Interne Matteo Salvini şi-a repetat refuzul de a primi migranţi, afirmând că cei 13 minori neînsoţiţi care se află la bordul navei au aproape 18 ani şi nu sunt copii. ”Nu-mi voi schimba părerea. Porturile Italiei sunt închise şi vor rămâne închise traficanţilor de fiinţe umane şi complicilor lor”.

Salvini insistă ca Germania şi Olanda să preia responsabilitatea celor 47 de migranţi care provin în principal din Africa Subsahariană, salvaţi în largul Libiei.

”Dacă Guvernul olandez nu este capabil să controleze navele care navighează sub pavilionul său, ar trebui să li-l retragă”, a declarat el.

Ministrul olandez însărcinat cu Migraţiile Mark Harbers a răspuns că ţara sa ”nu este obligată” să găsească o soluţie. El a precizat pentru ziarul Corriere della Sera că Sea Watch 3 a acţionat ”din proprie iniţiativă”.

”Timp de trei zile, am înfruntat furtuni, rafale de vânt puternice şi o ploaie puternică”, a declarat pentru agenţia italiană de ştiri Ansa o femeie medic de la bord.

Migranţii ”sunt uzi pentru că nu există suficient spaţiu acoperit. Nu au unde să se odihnească”, a spus ea, precizând că mulţi dintre ei poartă cicatrice ale violenţelor la care au fost supuşi în Libia.

Comentarii