De Sănătate

Punem punctul pe știi

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase spune că unitatea e „plină până la refuz”. „Puteam avea 20 de paturi de Terapie Intensivă, dar nu avem sprijin de la Minister”

luni, 08 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Managerul Spitalului de Boli Infecţioase spune că unitatea e „plină până la refuz”. „Puteam avea 20 de paturi de Terapie Intensivă, dar nu avem sprijin de la Minister”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Florin Roşu, spune că unitatea medicală este „plină până la refuz” în această perioadă, în urma exploziei cazurilor de viroze şi gripă. 

La Terapie Intensivă este plin, nu mai pot fi preluaţi bolnavi de la alte unităţi de urgenţă, care ar avea nevoie de specialişti în boli infecţioase, iar unii pacienţi internaţi în spital primesc îngrijiri de terapie intensivă pe salon. „Ne-am întors ca la momentul din pandemie cu locurile”, a spus managerul pentru „Ziarul de Iaşi”.

11 paturi de ATI stau în pixul ministrului Sănătăţii

Problema nu este doar numărul mare de cazuri, spune managerul. Acesta se plânge de faptul că a făcut o solicitare încă din luna iunie către Ministerul Sănătăţii pentru a putea să transforme Compartimentul de Terapie Intensivă de la spital într-o secţie. Asta ar însemna o creştere a capacităţii de la 9 paturi la aproape 20.

„Am cerut de un an de zile să transform compartimentul de ATI în secţie. Să am 20 de paturi, să pot degreva Unităţile de Primire a Urgenţelor, dar toate demersurile au fost efectiv ignorate. Mi se pare o situaţie incredibilă, în momentul de faţă, ţin medici ATI nişaţi pe boli infecţioase în stand-by, pentru a-i angaja, dar nu pot. Am ajuns să nu le mai pot promite nimic. Şi dacă nu vor fi angajaţi, vor pleca în străinătate. Sunt oameni pregătiţi la noi, ştiu ce trebuie să facă pentru bolnavii de boli infecţioase. Dar nu s-a făcut nimic şi dacă, sau mai ales când, va veni următoarea pandemie, ne vom plânge că nu avem suficiente paturi la Terapie Intensivă”, a declarat dr. Florin Roşu.

El spune că nu e singurul răspuns de la Bucureşti care se lasă aşteptat. Din 2022, acesta a obţinute toate avizele, studiile şi documentele necesare pentru construirea unui nou spital în curtea celui existent – Pavilionul 8, care prevede la rândul său o amplă Secţie de Terapie Intensivă cu circuite funcţionale care să o separe de restul spaţiilor. Proiectul a fost şi aprobat pe lista de investiţii la Compania Naţională de Investiţii, spune managerul, dar de atunci nu a mai dat nimeni niciun semn.

„Îndeplineşte toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un spital la nivel mondial şi nu sunt cuvinte aruncate fără sens: proiectul este gândit foarte bine şi lucrat în detaliu. Dar este blocat, Iaşul este blocat din toate punctele de vedere, ajungem la un nivel de frustrare fără margini. Trimit hârtii peste hârtii, avem un întreg dosar de corespondenţă, dar chiar să nu ai niciun sprijin este îngrozitor”, a mai spus managerul.

El a explicat că au fost modificaţi inclusiv indicatorii pentru spital, într-o şedinţă de Consiliul Judeţean, au fost trimise din nou documentele solicitate de CNI şi nu a fost niciun răspuns concret.

Spitalul plin, luni – şedinţă la DSP

În momentul de faţă medicii din spital lucrează 24/24 pe cazuri de viroze respiratorii, pe lângă patologia de boli infecţioase ce este tratată în permanenţă la spital. Dar sunt cazuri de meningite, infecţii cu rotavirusuri la copii.

„Medicii de Terapie Intensivă au secţia plină, discutăm zilnic despre asta: îngrijesc pacienţii în ATI plus, pe secţie, pe cei care au potenţial de a se agrava şi care ar putea avea nevoie de îngrijiri de Terapie Intensivă. Sunt pe salon că nu avem locuri la ATI şi facem aşa fel încât să fie îngrijiţi şi urmăriţi acolo, să nu se agraveze, să fie nevoiţi să îi transferăm în altă parte la Terapie Intensivă. Suntem pregătiţi şi pentru asta, dar nu a fost cazul”, a mai explicat dr. Florin Roşu.

Acesta spune însă că nu se pune problema ca vreunul dintre pacienţii unităţii medicale să nu beneficieze de cele mai bune îngrijiri posibile. Critică însă deciziile şi lipsa acestora la nivel naţional, iar pentru gestionarea problemei pe plan local, a fost convocată o şedinţă cu toate spitalele din Iaşi, prin Direcţia de Sănătate Publică, pentru luni, 8 ianuarie.

„Trebuie să ne organizăm circuitele, nu se poate, există o presiune foarte mare, constantă pe Spitalul de Boli Infecţioase. Iar presiunea nu e o problemă, dar să nu ai sprijin ne afectează. Nu ne-a obligat nimeni să vrem secţie de Terapie Intensivă, ar fi mult mai uşor să spunem că nu vrem, avem nouă paturi, s-au ocupat, atâtea locuri avem nu putem să facem mai mult. Dar avem personalul pregătit, avem totul şi din luna iunie doar stăm în aşteptare. Blocajul este la Ministerul Sănătăţii. Nu mă interesează nici numele şi nici partidul ministrului, dar trebuie să faci ceva. Nu putem să ne uităm la spitalele de boli infecţioase în timp de criză şi în rest să uităm că există”, a mai punctat dr. Florin Roşu. 

Comentarii