anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Manifestaţii la cea mai mare uzină de iPhone din China

GALERIE
proteste-china
  • proteste-china
- +

Ample manifestaţii au izbucnit miercuri la cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, aflată în China, în proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, indică imagini difuzate pe reţelele sociale Weibo şi Twitter, relatează AFP şi Reuters.

Imaginile arată între altele o mulţime de lucrători care defilează în lumina zilei pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un şir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecţie integrală şi membri ai forţelor de ordine.

Uzina se află la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Un extras dintr-o filmare difuzată în direct în cursul nopţii arată câteva zeci de muncitori care strigă "Să ne apărăm drepturile!" în faţa unui dispozitiv de poliţie şi o maşină de poliţie cu girofarul aprins. "Daţi-ne salariile!", scandează alţii.

În alte imagini se vede cum un muncitor instalează o barieră metalică, în timp ce autorul filmării strigă: "(Ei) trag!" şi "bombe lacrimogene!".

În fine, o fotografie realizată ziua a surprins resturile carbonizate ale unei porţi aparent incendiate în cursul nopţii.

Cuvântul-cheie #RevolteFoxconn părea cenzurat, miercuri la prânz (ora locală), pe reţelele sociale chineze, dar unele mesaje făcând referire la manifestaţii au rămas online.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucrează peste 200.000 de salariaţi, majoritatea găzduiţi în complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii înăuntru, dar câteva sute dintre ei s-au panicat şi au fugit.

Mai mulţi foşti lucrători s-au plâns de insuficienţa mâncării şi de regulile stricte de carantină, iar alţii au spus, în transmisii live pe reţelele sociale, că protestează pentru că au fost informaţi că-şi vor primi bonusurile mai târziu decât li se promisese iniţial. "Foxconn nu-şi tratează niciodată oamenii ca pe nişte oameni", declară unul dintre ei.

Foxconn nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii a AFP şi Reuters.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de salariaţi în toată ţara, în circa treizeci de fabrici şi institute de cercetare. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.