Maratonul chirurgical din Iaşi, un SUCCES! Medicii americani revin în septembrie

joi, 30 aprilie 2015, 01:58
4 MIN
 Maratonul chirurgical din Iaşi, un SUCCES! Medicii americani revin în septembrie

Maratonul chirurgical realizat în ultima săptămână de o echipă mix­tă româno-americană la In­stitutul Regional de Oncologie (IRO) s-a încheiat cu succes, după ce 18 pacienţi au beneficiat gratuit de 32 de proceduri chirurgicale.

Alţi doi pacienţi, ambii copii, au fost amânaţi pentru sesiunea de intervenţii din luna septembrie din cauză că au răcit. Mai mult, medicii au evaluat încă şapte pacienţi pe care îi vor opera în toamnă, atunci când echipa va interveni chirurgical pentru a ajuta alţi pacienţi cu malformaţii craniofaciale care vor fi recrutaţi de către echipa de la Iaşi până în acel moment.

„Zece pa­cienţi dintre cei operaţi au vârste cuprinse între 4 luni şi 36 de ani şi au beneficiat de diferite tipuri de intervenţii de chirurgie craniofacială. Diagnosticele au fost de mi­crosomie hemifacială, despicătură a feţei nr. 4 tip Tessier, despicături palatine complexe. Operaţiile au durat între trei şi şase ore şi s-au realizat reconstrucţia şi repozi­ţio­narea palatului dur şi a celui moa­le, reconstrucţii nazale, alungirea osoasă prin distracţie la nivelul mandibulei sau reconstrucţii de buză“, a arătat prof. dr. Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO şi rectorul interimar al Uni­versităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Inter­venţiile chirurgicale au fost realizate de câte un chirurg american – prof. dr. Thomas Joseph Gamp­per, dr. Jonathan Steven Black sau dr. Shawn Arthur Birchenough -, câte un chirurg român – dr. Nicolae Gheţu, dr. Codrin Dobreanu – şi doi rezidenţi români. Anestezia şi reanimarea au fost asigurate de echipa ATI de la IRO, condusă de prof. dr. Ioana Grigoraş, împreună cu doi medici de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, dr. Valentin Munteanu şi dr. Oana Trifan, în colaborare cu dr. Terrance Yemen. Pentru fiecare caz au mai colaborat cu echipa chirurgicală ortodonţi – prof. dr. Irina Zetu, dr. Gabriela Haliţchi – şi logopezi – dr. Ana-Maria Anghel -, respectiv neurochirurgi.

După cum au precizat me­dicii implicaţi în proiect, pa­cienţii care au fost operaţi vor fi urmăriţi de echipa multidisciplinară care i-a operat, şi în funcţie de evoluţie se va decide dacă vor mai urma sau nu alte proceduri me­dicale. Pe lângă corectarea malformaţiilor craniofaciale, echipa ro­mâ­no-americană a realizat şi opt reconstrucţii mamare. Pacientele au beneficiat atât de intervenţii com­plexe – mastectomii profilactice, reconstrucţii cu lambouri musculare, implanturi mamare, expan­dere – cât şi de intervenţii cu scop de ameliorare a rezultatului final – simetrizare, repoziţionare, injectare de grăsime. Patru dintre cele opt paciente au beneficiat acum pentru prima dată de o procedură pentru refacerea sânului pierdut, în timp ce celelalte patru erau deja intrate în programul de reconstrucţii de sân derulat de IRO din 2014.

„Cu acest prilej s-a realizat şi o premieră, în sensul că o pacientă cu o tumoră de sân operată acum mai mulţi ani a dorit ca în acelaşi timp cu reconstrucţia sânului să facă mastectomie profilactică de partea sănătoasă. După o intervenţie care a durat şase ore, echipa chirurgicală a realizat o mastectomie bilaterală urmată de reconstrucţie cu implant – expander mamar bilate­ral. Peste şase luni, expanderele vor fi înlocuite cu implanturi de­finitive“, a mai arătat prof. dr. Dragoş Pieptu.

Operaţiile efectuate în echipă au putut fi urmărite în direct în amfiteatrele de la IRO de către rezidenţii interesaţi. Mai mult, pentru aceştia, zilnic au avut loc două conferinţe de câte o oră pe teme de anestezie, chirurgie craniofacială sau de reconstrucţie de sân. Conform rectorului UMF, programul va continua şi în următorii trei ani în care se vor derula câte două vizite pe an la Iaşi sau în Virginia, pe baza unei colaborări între Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi şi Univer­sitatea din Virginia.

În acest interval, IRO va asigura infrastructura necesară pentru a efectua la Iaşi intervenţii craniofaciale pentru malformaţii complexe, cum ar fi Sindromul Apert, Sin­dromul Pierre Robin sau Sin­dromul Goldenhar. Proiectul, în valoare de 156.000 de dolari, este susţinut în totalitate de Rotary International, împreună cu clu­burile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei.
 

Comentarii