Maratonul de la UMF se încheie astăzi. Azi dimineata erau 4.649 de vaccinaţi

luni, 17 mai 2021, 01:50
3 MIN
 Maratonul de la UMF se încheie astăzi. Azi dimineata erau 4.649 de vaccinaţi

Maratonul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a strâns până duminică seara la ora 18.00 un număr de 4.008 de persoane imunizate, iar azi dimineata erau 4.649 de persoane vaccinate, conform datelor oferite de oficialii universitatii. 

Reprezentanţii universităţii au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că a fost o activitate foarte complexă, dar care a fost dusă la bun sfârşit de o echipă care s-a comportat „ca o familie”.

A fost nevoie de 1.000 de voluntari care au lucrat în schimburi de 8 ore pentru a asigura permanenţa la cele 20 de fluxuri de vaccinare ziua şi la cele 5 fluxuri deschise noaptea. Dar în afara acestora au fost şi persoane care au vrut să ajute, dar numărul voluntarilor a fost atât de mare încât nu au mai existat locuri pentru ei şi au rămas pe liste de rezervă.

O surpriză plăcută a fost atât numărul mare de tineri prezenţi, cât şi a multor persoane de peste Prut. Înaintea începerii vaccinării, a fost convenit cu dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţional de imunizare, că vor putea fi vaccinaţi şi cetăţenii din Republica Moldova care nu au cetăţenie, datele din paşaport fiind introduse manual în Registrul Naţional Electronic al Vaccinării.

„Noi spunem că cele peste 4.000 de doze care au fost efectuate până la ora 16.00 este dovada că populaţia doreşte să se vaccineze şi a înţeles necesitatea vaccinării ca o soluţie pentru revenirea la normalitate. Din punct de vedere al activităţii centrului nostru, al maratonului UMF, apreciez o muncă enormă de echipă, toată lumea a fost vaccinată în deplină siguranţă”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, coordonatorul maratonului de la UMF şi preşedinte al Societăţii Română de Epidemiologie.

Aceasta a spus că toate cazurile de persoane care au venit la maraton au fost impresionante prin dorinţa de a se imuniza şi de a se proteja, fiind şi unii români prezenţi pentru a-şi face rapelul la UMF, la 21 de zile de la prima doză de Pfizer primită.

Sute de basarabeni s-au imunizat

Rectorul UMF Iaşi a declarat că este un motiv de bucurie că au putut fi vaccinate atât de multe persoane din Republica Moldova în timpul maratonului.

„Chiar mă bucur că am putut să facem asta pentru fraţii noştri de peste Prut”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Deşi cifrele vor fi centralizate abia la câteva zile după finalizarea maratonului, rectorul a explicat că este vorba de sute de persoane. În ceea ce priveşte funcţionarea fluxurilor şi a sistemului gestionat de universitate, rectorul descrie că totul a mers bine, fără niciun incident.

„Ca număr al persoanelor vaccinate, nu sunt chiar mulţumit, mă aşteptam să avem un număr mai mare, dar mai vedem până mâine dimineaţă (n.red. – luni dimineaţă, ora 08.00, când se încheie maratonul). Dar la Iaşi au fost şi mai multe maratoane de vaccinare în desfăşurare, deci cred că suntem în regulă. Am funcţionat ca o familie la UMF – toţi care şi-au exprimat dorinţa de a fi voluntari şi-au făcut treaba foarte bine”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Acesta a lăudat pregătirea echipei coordonate de prof.dr. Doina Azoicăi şi a scos în evidenţă în special rolul studenţilor, care „au fost exemplari”. În weekendul 4-6 iunie va avea loc şi maratonul pentru doza a II-a, organizat tot la UMF Iaşi.

Comentarii