Marius Bodea: „Domnule Primar Mihai Chirica, poftiţi noi dovezi ale existenţei mafiei în Primăria Iaşi - zona de urbanism! Alegeţi: Demisia dumneavoastră ori demiterea tuturor celorlalţi implicaţi!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Marius Bodea: „Domnule Primar Mihai Chirica, poftiţi noi dovezi ale existenţei mafiei în Primăria Iaşi - zona de urbanism! Alegeţi: Demisia dumneavoastră ori demiterea tuturor celorlalţi implicaţi!”

GALERIE
Bodea
  • Bodea
- +

Zona Smârdan, episodul 2

Deputatul PNL Marius Bodea a mers în zona Smârdan, Str. Moldovei nr. 30, unde a discutat cu locuitorii de acolo despre încălcările grosolane ale legii urbanistice, de către samsarii imobiliari apropiaţi primarului Chirica.

„Dacă are cineva curiozitatea să vadă un episod cu mafia imobiliară din Iaşi, dar un episod real, cotidian, şi nu o ficţiune, poate să oprească câteva clipe în Iaşi, strada Moldovei nr. 30. Găsiţi aici exemplul clar cum se poate construi în România un bloc, fără să respecţi nicio lege, încălcând probabil toate articolele legale imperative. Când vorbesc de mafie, vorbesc de un grup bine organizat, cu ramificaţii ce duc adânc atât în Primăria Municipiului Iaşi cât şi în instituţiile de control din zona de urbanism. Pe scurt, dezvoltatorul, cu complicitatea Primăriei, nu a respectat nici prevederile PUZ-ului aprobat prin HCL nr. 355/29.08.2014, nici prevederile autorizaţiei de construcţie nr. 1150/04.11.2015. Practic, indicatorii prevedeau un Plan de Ocupare al Terenului (POT) de 38,52% şi un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de  2.99. Aceşti doi indicatori sunt esenţial a fi respectaţi în domeniul construcţiilor, modificările ilegale ale acestora, facând ca diferenţele să se măsoare în sute, mii chiar milioane de euro câştiguri ilegale suplimentare ale constructorilor, la punerea în vânzare a edificiilor rezidenţiale. Şi totul în defavoarea rezidenţilor. Bani mulţi ce pare că au amorţit orice urmă de legalitate în Primăria Iaşi, orice şansă a zonei de a avea spaţii verzi, locuri de parcare, trafic echilibrat, s.a.m.d.

Două familii direct afectate de aceste ilegalităţi au cerut în instanţă sistarea lucrărilor din aceste motive. Pentru că au avut dreptate, s-au sistat lucrările până la intrarea în legalitate – o altă “mânăreală juridică” - deoarece “ băieţii deştepţi”  au găsit “soluţia”  să “ rezolve” problema şi au mărit aria construită desfăşurată a clădirii, în detrimentul unui acces auto corespunzător. Practic, dezvoltatorului i s-a cerut să intre în legalitate în sensul respectării a ce s-a aprobat, adică inclusiv a autorizaţiei de construcţie iniţială.

Doar că, surpriză, în ianuarie 2017 Primăria în loc să ducă până la capăt intrarea în legalitate a constructorului, eliberează o autorizaţie de construcţie pentru intrarea în legalitate, cu nr. 47, în care sunt prevăzuţi indicatori urbanistici modificaţi faţă de autorizaţia de construcţie iniţiată! Fără nicio explicaţie, apar în plus 300 mp faţă de PUZ-ul şi autorizaţia de construcţie iniţială!

Cu alte cuvinte, statul, prin administraţia Chirica, înţelege să acopere abuzurile constructorului prin noi documente, în loc să îl oblige pe acesta să le respecte pe cele iniţiale! Acest lucru este cu atât mai grav cu cât în certificatul de urbanism pentru intrarea în legalitate se specifică clar că se vor respecta indicatorii din autorizaţia de construcţie iniţială. Cu toate acestea, în memoriul de arhitectură, arhitectul trece în plus faţă de PUZ  300 mp şi modifică  indicatorii urbanistici astfel: POT 44,71%, CUT 3,5. Toţi cei care au verificat actele pentru aprobarea intrării în legalitate nu au văzut că s-au schimbat „din pix” indicatorii urbanistici? Chiar nimeni nu a văzut falsul grosolan?”, a spus Marius Bodea, deputat.

Cazul este cu atât mai revoltător cu cât procesul intentat de două familii care locuiesc lângă blocul ridicat de samsarul imobiliar, împotriva emiterii de către Primărie a unor documente ilegale( noua autorizaţie de construcţie nr. 47), , trebuia să conducă automat la sistarea reală a lucrărilor pentru nerespectarea indicatorilor prevăzuţi în PUZ şi autorizaţia de construcţie iniţială. Nu numai că nu s-au sistat lucrările, dar în mai 2017 Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliţiei Locale, prima instituţie chemată să sancţioneze aceste abuzuri, a eliberat procesul verbal de recepţie a lucrărilor blocului, sub nr. 188/26.05.2017, chiar dacă acesta nu era finalizat! (nici în prezent nu este finalizat). În plus, în acest proces verbal apare ca fiind recepţionat şi spaţiu tehnic şi terasă, care nu apar nici măcar în documentaţia pentru autorizare. Speculantul imobiliar a intabulat astfel blocul si, cu complicitatea celor de la Oficiul pentru Cadastru care au tergiversat actele depuse de cele două familii pentru obligarea stoparii vânzării apartamentelor, a reuşit să vândă 29 de apartamente chiar dacă se făcuseră actele necesare pentru grefa respectivă. Blocul are  acum 56 apartamente si 8 spatii tehnice, încălcându-se PUZ-ul şi Autorizaţia de Construcţie iniţiale.

“Chiar nimeni nu a observat la verificările pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie de intrare în legalitate încălcarea legii de către speculantul imobiliar? Vorbim de un număr mai mare de apartamente faţă de aprobări, spaţiu tehnic  şi terasă realizate în plus, POT depăşit cu peste 100 %, CUT depăşit, suprafaţa utilă din autorizaţia de construcţie de 3094 mp şi intabulată este 3137,09 mp, cele 43 locuri de parcare care nu se regăsesc în realitate, spaţiul verde care lipseşte cu desăvârşire etc. Adică nu o abatere, ci toate abaterile legale posibile! Dacă nu s-ar fi eliberat în mod ilegal procesul verbal de recepţie din mai 2017 de către Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliţiei Locale, blocul nu s-ar fi putut intabula, apartamentele nu s-ar fi putut vinde şi instanţa şi-ar fi spus cuvântul, obligând constructorul să intre cu adevarăt în legalitate. Dar cei de la Serviciul Control Urbanism au preferat să favorizeze speculantul imobiliar, înlesnind încălcarea legilor, chiar dacă, în permanenţă, familiile direct afectate de aceste ilegalităţi le-au cerut expres să nu elibereze acest proces verbal. Avem în faţă un exemplu elocvent cum bocancul administrativ striveşte drepturile cetăţeanului de rând, care ar fi trebuit, dimpotrivă, să fie apărat de abuzuri, pentru că de aceea oamenii plătesc taxe, îi plătesc pe funcţionarii primăriei şi serviciului Control Urbanism. Iată de ce domnule Chirica, domnule Liviu Pop şi care mai manipulaţi lumea, liberalii se abţin să mai voteze PUZ-uri în Municipiul Iaşi! Pentru că există o cangrenă profundă în zona de urbanism în Iaşi ”, a conchis Marius Bodea, preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.