De Business

Punem punctul pe știi

Maşini electrice din întreaga lume se vor încărca cu sisteme făcute la Miroslava. Mennekes îşi va tripla suprafaţa fabricii

marți, 25 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Maşini electrice din întreaga lume se vor încărca cu sisteme făcute la Miroslava. Mennekes îşi va tripla suprafaţa fabricii

Unul dintre cei mai importanţi rezidenţi ai parcurilor industriale din Miroslava se extinde cu o nouă unitate de producţie. Mennekes, lider tehnologic pe piaţa soluţiilor de încărcare a maşinilor electrice, a primit, recent, încă 1,6 ha de teren în parcul amplasat în zona din spatele Antibiotice. 

Potrivit hotărârii Consiliului Local din Miroslava, grupul german şi-a asumat o investiţie de peste 10 milioane euro şi faptul că va crea încă 110 locuri de muncă în noua fabrică.

Trei linii de producţie

„Rezidentul urmăreşte triplarea suprafeţei construite iar valoarea planificată a investiţiei este estimată la 10,55 milioane euro”, se arată într-un document suport pentru hotărârea adoptată de deliberativul local. Pentru a sprijini investiţia, Primăria Miroslava a făcut şi o derogare de la regulamentul parcului industrial şi acordat producătorului o taxă de redevenţă anuală la cuantumul celei din anul 2018 (0,3 euro/mp), atunci când Mennekes a încheiat primul contract, faţă de taxa care este acum valabilă în parc (0,9 euro/mp/an). În acelaşi timp, printr-o procedură de negociere directă, Primăria a atribuit către Mennekes Electric SRL un teren cu o suprafaţă de 16.600 mp pentru a-şi extinde fabrica din localitatea limitrofă Iaşului.

„Rezidentul parcului industrial a respectat investiţia asumată, precum şi numărul de locuri de muncă asumat prin proiectul depus iniţial, prin care se anticipa un număr de 106 locuri de muncă până la finalul anului 2026, şi care înregistrează la ora actuală 118 angajaţi, în condiţiile în care unitatea funcţionează cu 3 linii de producţie, dar are capacitatea de a acomoda un total de 8 linii de producţie”, este un alt argument al Primăriei Miroslava pentru acordarea facilităţii fiscale.

Mennekes are acum 4,6 ha în parcul industrial

În cazul în care Mennekes nu ar respecta calendarul asumat pentru noua investiţie, atunci în hotărârea de CL s-a stipulat faptul că producătorul va trebui să acopere diferenţa de tarif pentru „întreaga suprafaţă de teren şi pentru întreaga perioadă de timp cuprinsă între data semnării contractului şi data începerii efective a lucrărilor aferente investiţiei, rezilierii contractului sau cedării contractului, la care se adaugă dobândă legală”.

În 2018, Primăria a atribuit către Mennekes un teren de 30.000 mp, investiţia realizată de grupul german fiind similară cu cea asumată pentru următorii ani. Astfel, în prezent, Mennekes dispune de un teren de peste 4,6 ha dintre cele 25 ha ale Parcului Industrial II din Miroslava.

În urmă cu doi ani, conducerea Mennekes anunţa intenţia de extindere a fabricii, iar proiectul viza aducerea la Miroslava şi a unei divizii de staţii de încărcare auto. În prezent, la unitate se produc în special cabluri pentru încărcarea maşinilor electrice şi hibrid. În 2014, un încărcător de cuplare făcut de către grupul german a fost stabilit ca standard la nivel european. În afara Germaniei, singurele linii de producţie ale Mennekes se află în fabrica din Miroslava.

 

Comentarii