Medic stomatolog tânăr, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu metanol

vineri, 08 martie 2019, 03:00
3 MIN
 Medic stomatolog tânăr, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu metanol

Nu se ştie în ce condiţii a ingerat alcool metilic. Bărbatul este internat la Terapie Intensivă.

Doi tineri ieşeni se află în stare extrem de gravă în urma unor intoxicaţii suferite. Cel mai grav caz este cel al unui bărbat în vârstă de 35 de ani, medic stomatolog ieşean, care, săptămâna trecută, în week-end, a băut o cantitate însemnată de alcool, consumând de asemenea şi alcool metilic, neştiindu-se momentan din ce sursă. Iniţial a ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon“, însă a fost transferat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ pentru dializă, necesară pentru îndepărtarea substanţelor toxice din sânge, pe care rinichii nu le pot filtra. Medicii spun însă că starea lui este extrem de gravă, fiind rezervaţi cu privire la şansele sale de supravieţuire.

„Pacientul s-a prezentat la spital deoarece primul semn a fost reprezentat de tulburările de vedere caracteristice acestei intoxicaţii. Ulterior a intrat în comă şi a ajuns la noi la Nefrologie pentru dializă. Starea lui este în continuare una foarte gravă, se află internat la Anestezie şi Terapie Intensivă, este intubat, ventilat mecanic şi cu un prognostic vital rezervat“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Tratamentul de urgenţă pentru astfel de intoxicaţii depinde foarte mult şi de timpul în care se ajunge la spital, leziunile fiind ireversibile dacă timpul de intervenţie este mai mare de câteva ore. În aceste cazuri, pe lângă adresarea rapidă la o unitate medicală, este importantă şi cunoaşterea cantităţii de lichid care a fost ingerată, pentru a se pune un diagnostic corect şi pentru a se stabili ce tratament trebuie urmat. Alcoolul metilic consumat ca băutură este extrem de periculos şi toxic pentru organismul uman, o cantitate mică ingerată poate duce la orbire definitivă şi chiar la deces. În majoritatea cazurilor, acest tip de intoxicaţie are un caracter accidental, de aceea medicii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice neverificate, din surse nesigure. Metanolul devine toxic după pătrunderea şi metabolizarea sa în organism, doza minimă letală fiind doar de câţiva mililitri.

Celălalt caz este o tentativă de suicid: un tânăr care după ce s-a certat cu părinţii săi a vrut să-şi pună capăt zilelor. A înghiţit aproximativ 90 de comprimate, fiind vorba despre „barbiturice“, medicamente cu acţiune calmantă, sedativă, pe care le-a găsit în casă, reprezentând tratamentul pe trei luni al unui membru al familiei.

„Din fericire pentru el, a ajuns repede la noi şi s-a putut face eliminarea măcar parţială a toxicului şi atunci evoluţia ar trebui să fie una favorabilă. Este în continuare un semnal de alarmă referitor la accesul pacienţilor fragili la substanţe toxice, medicamente psihiatrice sau substanţe toxice care sunt confundate cu alcoolul“, a completat medicul ieşean.

Comentarii