Medici refuzaţi la donare de sânge, deşi aveau anticorpi după infecţia cu COVID
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Medici refuzaţi la donare de sânge, deşi aveau anticorpi după infecţia cu COVID

GALERIE
plasmafereza
  • plasmafereza
- +
Mai mulţi medici care s-au prezentat să doneze plasmă pentru a ajuta bolnavii de COVID au fost refuzaţi la Centrul Regional de Transfuzii Iaşi. Situaţia este creată de criteriile impuse de Ministerul Sănătăţii: donatorul trebuie să facă dovada că a trecut prin boală, dar în cadrul unei unităţi medicale. „Ni s-a spus că nu putem pentru că nu am avut test PCR pozitiv iniţial, adică nu avem dovada precum am avut boala, şi nici testele PCR negative ulterioare. Şi asta deşi aveam dovada că avem anticorpi“, ne-a relatat un medic. „În România se cer tot felul de lucruri care nu se cer nicăieri în străinătate“, spune şi Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului român 18 aparate de plasmafereză.

Caz mai puţin obişnuit la Centrul Regional de Transfuzii Iaşi. Mai multe persoane, printre care şi cadre medicale, care prezentau anticorpi anti-SARS CoV2, au fost refuzate la donarea de plasmă convalescentă pentru bolnavii COVID din motive le­gislative. Aceştia ar fi fost asimptomatici, nu au fost internaţi în spital, şi pentru lipsa biletului de externare şi a testului PCR iniţial, precum şi cel final care se realizează în unitatea medicală, au fost declaraţi neeligibili.

Andrei D. Este medic rezident în anul IV la un spital din nordul Moldovei. În urma unor testări la serviciu, dar şi a altora făcute în regim privat, medicul a aflat că are anticorpii necesari donării de plasmă convalescentă pentru bolnavii COVID 19. Testele arată că medicul a trecut prin boală fără a fi însă internat în spital, acest lucru fiind una dintre condiţiile impuse de lege la donare.

„La serviciu s-au făcut testări în urma cărora am ieşit negativ. Ulterior, eu fiind donator sangvin consacrat, mi-am făcut alte testări în regim privat. Mi s-a spus că am anticorpi anti SARS CoV 2, deci, cumva trecusem prin boală. Atunci am zis, hai să facem un bine şi eu, şi nişte prieteni de ai mei am mers la CRTS“, a povestit medicul.

La CRTS Iaşi, atât medicul, cât şi câţiva prieteni ai acestuia aflaţi în aceeaşi situaţie au fost, aşadar, refuzaţi.

Ni s-a spus că nu putem pentru că nu am avut test PCR pozitiv iniţial, adică nu avem dovada precum am avut boala, şi nici testele PCR negative ulterioare. Şi asta deşi aveam dovada că avem anticorpi. Am zis, bine, OK, dar toţi cei asimptomatici sau toţi care nu s-au internat, cum era şi cazul nostru, şi care nu au o pozitivare de PCR şi ulterior o negativare, cum pot să doneze? Păi nu pot să doneze, ni s-a spus. De ce? Pentru că aşa este ordonanţa. Şi am spus atunci că este o ordonaţă care nu este OK, e ca şi cum am zice «Da, veniţi să donaţi, dar nu puteţi dona»“, a adăugat medicul.

Într-adevăr, ordonanţa cu privire la donarea, testarea şi transfuzia de plasmă convalescentă prevede că pentru a fi eligibil, donatorul trebuie să respecte aceleaşi criterii ca în cazul donatorului sangvin; în plus, trebuie să facă dovada că a trecut prin boală, dar în cadrul unei unităţi medicale.

Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului român 18 aparate de plasmafereză, a precizat că situaţia de la CRTS Iaşi nu este singulară şi că legislaţia noastră privind donarea de plasmă nu corespunde cu cea europeană.

„România a adoptat o metodologie mult mai restrictivă, care se abate grosolan atât de la ghidul european privind colectarea şi testarea plasmei convalescente, cât şi de la ghidurile şi metodologiile din toate celelalte ţări care practică această terapie. De parcă românii ar dona dosare cu şină, aşa se întâmplă. În România se cer tot felul de lucruri care nu se cer nicăieri în străinătate. Singurul lucru pe care ar trebui să-l aibă donatorii sunt anticorpii. Ori, în momentul de faţă, ştiu multe persoane care, deşi au analize medicale ce dovedesc că nu mai au virusul, dar au o cantitate mare de anticorpi, nu sunt acceptate la donare pentru că nu au nu ştiu ce hârtii pe care le cer doar nişte birocraţi care nu salvează vieţi“, a spus Florin Hozoc.

Pentru a modifica legislaţia în cauză, firma care a donat aparatele de plasmafereză şi Patronatul Furnizorilor Privaţi de Servicii Medicale au încheiat un protocol prin care, atât societatea reprezentată de Folirn Hozoc, cât şi alţi sponsori se angajează să deconteze toate testele necesare donatorilor de plasmă hiperimună.

„Condiţia era ca ministerul, respectiv Comisia de transfuziologie să modifice metodologia şi s-o pună în acord cu ceea ce se întâmplă în toate ţările. Nici până astăzi, la peste două săptămâni după ce am trimis aceste solicitări, precum şi o copie a protocolului încheiat, nu am primit niciun răspuns“, a mai menţionat Florin Hozoc.

La CRTS Iaşi, până în prezent au fost acceptaţi şapte donatori, recoltându-se în total cinci doze de plasmă convalescentă, toate, în urma testării la Bucureşti, fiind transferate la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Aici, dozele au fost trasfuzionate la patru pacienţi.

Potrivit declaraţiilor managerului spitalului, Carmen Dorobăţ, deocamdată nu se observă o ameliorare a stării de sănătate a pacienţilor respectivi, aceasta subliniind însă şi faptul că bolnavii fac parte din categoria celor critici, aflaţi intubaţi la Terapie Intensivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.