Mesajul antreprenorilor ieşeni către Guvern: „Nu ne mai chinuiţi, nu ne mai schingiuiţi!”

marți, 23 ianuarie 2018, 02:50
4 MIN
 Mesajul antreprenorilor ieşeni către Guvern: „Nu ne mai chinuiţi, nu ne mai schingiuiţi!”

In cadrul unei întâlniri între reprezentanţii mediului de afaceri din Iaşi şi oficiali din Guvern, antreprenorii au „tunat” la adresa Executivului.

Despre cât de mult îi încurcă schimbările legislative şi despre cât de greu le este tinerilor să pornească o afacere în România au vorbit cei din mediu de afaceri din regiunea Moldovei, în cadrul unei întâlniri cu Paula Pîrvănescu, secretarul de Stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Întâlnirea a avut loc ieri la Prefectura Iaşi, începând cu ora 13, şi a vizat agenda Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat al Regiunii Nord – Est, înfiinţat printr-un ordin de ministru pe 5 decembrie 2017. La eveniment au participat atât oameni de afaceri cât şi reprezentanţi ai instituţiilor care au contact direct cu IMM-urile, printre care amintim reprezentanţii Camerei de Comerţ, al Primăriei, al Inspectoratului Şcolar Judeţean, etc. Paula Pîrvănescu a ţinut să ceară celor prezenţi să fie mai activi cu propunerile către minister.
 
„Încă mai avem legi din 1990 care, clar, nu mai sunt aplicabile. Vreau să venim cu soluţii privind debirocratizarea, în legăturile directe cu autorităţile, inclusiv ANAF”, a precizat secretarul de stat. Reprezentanţii Ministerului pentru  Mediul de Afaceri au mai precizat că-şi doresc ca anul 2018 dă fie dedicat mediului de afaceri şi dezvoltării de politici publice. „Avem nevoie în România de structuri care să sprijine mediul de afaceri, cum ar fi  incubatoare de afaceri şi parcuri tehnologice. Pe partea de dezvoltare avem programe pentru înfiinţarea de IMM-uri, pentru start-up-uri, proiecte pentru comerţ şi servicii, etc”, a precizat şi Darius Vodă, director adjunct în cadrul ministerului Conform celor spune de Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, la nivel de ţară, 63% dintre salariaţi lucrează în IMM-uri iar din totalul de firme, 99% sunt IMM-uri. Conform datelor deţinute de acesta, faţă de Uniunea Europeană, unde sunt 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori, la noi în ţară rata este de 2,2, prin urmare, e loc de mai bine. La rândul lor, antreprenorii aflaţi faţă în faţă cu reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri şi-au spus ofurile şi nemulţumirile pe care le au. Liliana Agheorghicesei, o antreprenoare care se află în lumea afacerilor de peste 20 de ani şi care deţine o tipografie în Suceava şi un lanţ de librării în Suceava, Botoşani şi Ucraina spune că cea mai mare problemă pe care o are mediul de afaceri în prezent sunt schimbările legislative din ultima vreme.
 
„Nu mai ştim cum să raportăm, cum să ne previzionăm afacerea. Băncile sunt extrem de neprietenoase cu întreprinderile mici, în această perioadă, cei care sunt la Start-up Naţion sunt nemulţumiţi de faptul că plăţile întârzie. Cei care vin din afară şi vor să deschidă o afacere la noi în ţară speră la schimbări şi se lovesc de nisipurile mişcătoare cu care noi, cei vechi, suntem obişnuiţi. De ce nu putem schimba acest macaz al legislaţiei, să fie corectitudine şi permisivitate pentru cei care vor să intre în mediul de afaceri?”, se întreabă antreprenoarea. Preşedintele Patronatului Judeţean al IMM-urilor, Neculai Viţelaru, vine cu exemple concrete de legi care au hibe şi cu exemple de afaceri de succes din afară, cu care, spune el, nu putem concura. „Eu aşa le spun tinerilor antreprenori, că există o gară, un tren şi dacă nu te urci, rămâi pe peron toată viaţa! Vin la noi legi fără test IMM, fără analiză de impact!. Cu declaraţia 600 aţi bulversat o întreagă ţară! Din cauza acestei declaraţii nu mai există predictibilitate, noi contribuim la buget, cei care şi-au făcut planurile pentru un start-up nu au inclus şi această declaraţie! Nu putem concura cu piaţa EU dacă noi avem alte costuri.
 
Decapitalizarea este mai mare decât se spune. Noi băgăm bani tot timpul! Uitaţi-vă la dobânda de la bănci, care este sub 1% dar la credite dobânda este foarte mare”, spune revoltat acesta, rugând-o pe doamna secretar de stat să-şi ia şi notiţe, deoarece vocea lui reprezintă majoritatea antreprenorilor ieşeni. Viţelaru se mai plânge şi de birocraţie, nemulţumit de faptul că se cer aceleaşi acte mereu, deşi instituţiile cu pricina le au deja dar nu vor să le mai caute în arhive. „Planul de amenzi a crescut cu 170%, nu ne mai chinuiţi, nu ne mai schingiuiţi! Ştiţi cât durează să obţinem o autorizaţie ca să ne racordăm la utilităţi? Peste 140 de zile. Depui la Primărie, îţi cer o listă cu avize, le obţii, apoi stai după primar ca să vadă şi el actele, şi durează trei zile în loc de cinci minute. Vorbim de birocraţie adevărată! Dau un exemplu unde Start-upurile sunt suţinute, în Israel. Acolo se crează un start-up, se dezvoltă şi apoi se capitalizează prin lansarea la bursă. Fiţi îngăduitori cu noi că trecem prin prea multe umilinţe să ajungem la dumneavoastră!”, a fost mesajul lui Viţelaru către Paula Pîrvănescu. 
 
 

Comentarii