Mică poveste de vară cu apă şi căldură

vineri, 17 august 2018, 13:24
3 MIN

* În Luna lui Cuptor a plouat mult, exagerat de mult, după cum ştiţi, apoi s-a încălzit, după cum la fel de bine ştiţi. Lângă vrednica şi reprezentativa localitate Consumatori e o baltă, o băltoacă în care sătenii se întreceau să arunce aragazuri vechi, frigidere ruginite şi alte ciuveie care nu se mai pot schimba pe băutură. În ea, femeile spălau rufe, şoferii îşi înmuiau maşinile, copiii se bălăceau şi pescarii îşi puneau speranţele. Ploile din iulie au transformat balta într-un lac măricel, în care peştii şi alte jivine au început să se înmulţească, deranjând somnul localnicilor cu orăcăitul lor. Căldurile din august au încins apa, adunând aburi pe suprafaţa lacului.

* Cam cu o săptămână în urmă, primii săteni au fost văzuţi pe mal, aruncând în apă rădăcini mari de ţelină şi morcovi; a doua zi, când arşiţa lovea şi mai tare, alţii au aruncat în aceeaşi apă rădăcini de pătrunjel şi păstârnac, ardei graşi, gogoşari şi roşii. În cea de-a treia zi, mult mai fierbinte, nişte femei au descărcat în baltă câteva roabe de pătrunjel verde şi leuştean. A patra zi a fost şi mai călduroasă, "sute de grade Celsius", conform declaraţiei unui domn mic, cu burtă, motiv pentru care nimeni nu a mai ieşit din casă până seara, când pe mal au fost văzuţi cam toţi sătenii, cu oale mari, pe care le umpleau cu lichid din baltă. În a cincea zi, localitatea mirosea a borş de peşte, iar vrednicii locuitori dormeau la umbră, cu burţile pline.

* În a şasea zi, adică ieri, la prânz, unii încă mai încărcau în oale, să ducă la casele lor; pe înserat, nivelul borşului pescăresc scăzuse într-atât încât se puteau vedea, pe fund, aragazurile şi fieroteniile ruginite. Cu un ceas înainte de închiderea ediţiei, lacul era aproape secat, încât se puteau vedea, pe fund, şi câţiva cetăţeni necunoscuţi, cu patine în picioare, plus un fost consătean, cu un bolovan legat de gât cu sfoară. "Ce faci aici, Manole? Eu te ştiam plecat la muncă în Italia!" l-a întrebat un vecin. Manole n-a răspuns…

* Şi sătenii din Machitori au putut constata cu ochii lor efectele căldurii din ultimele zile: din câte spun martorii, găina unei babe (alta decât cea din povestea cu moşul, cocoşul şi punguţa cu doi bani) a născut doi pui rumeniţi, de parcă atunci ar fi fost scoşi de la rotisor. Specialiştii sunt de părere că nu este o orătanie ca toate celelalte (care s-au mulţumit să facă ouă fierte), ci e, fără îndoială, o urmaşă a vestitei găini din Paşcani, de rasă "Ion Cristoiu", care a fătat pui vii în anii '90.

Comentarii