anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Micul sculptor de creiere

GALERIE
Bogdan Iliescu
 • Bogdan Iliescu
- +

„Nu mă pot gândi la vreo nevoie în copilărie atât de puternică ca nevoia de protecţie a unui tată.” Sigmund Freud

Este unul din puţinele miracole care îşi merită numele şi pe care îl putem vedea toţi de mai multe ori în decursul vieţilor noastre. Miracolul ivirii unui om nou. Naşterea, apariţia pe lume a unui suflet din mijlocul unei alte fiinţe umane. Nu e nici o urmă de îindoială că e la fel de miraculos pe cât e de fascinant. Chiar şi când încerci să vezi acest miracol prin ochii ştiinţei nu poţi să nu rămâi fascinat de călătoria absolut fabuloasă a două celule care se contopesc într-una singură pentru că mai apoi să dea naştere celor peste 30 de trilioane de celule atât de măiestrit îmbinate într-un organism uman perfect, chiar dacă în miniatură. Atât de fascinantă este această întâmplare, atât de complexă, încât nimeni nu se poate îndoi de legătura aproape nepământeană dintre noua fiinţă şi mama ei. Ne copleşeşte prin profunzimea şi semnificaţia ei absolută chiar şi în cele mai inspirate momente de geniu artistic. Nu avem destule cuvinte, culori sau note să îi putem reda atotcuprinzător, deplinătatea.

Profunzimea acestei relaţii ne stârneşte uimirea şi atunci când ştiinţa îi adaugă încă un strat. Cercetări recente au găsit dovezi convingătoare că sarcina poate îmbunătăţi neuroplasticitatea sau remodelarea structurilor creierului femeii. Într-unul din studii, cercetătorii din Spania au descoperit că, în comparaţie cu femeile fără copii, modificările creierelor tinerelor mame au fost atât de pronunţate încât un algoritm ar putea diferenţia cu uşurinţă creierul unei femei care a trecut printr-o sarcină de cel al unei femei fără copii. În tot creierul, aceste schimbări sunt vizibile în materia cenuşie, stratul de ţesut din creier bogat în neuroni. Sarcina pare să afecteze structurile din cortex - suprafaţa exterioară a creierului cel mai recent evoluată - inclusiv regiuni legate de gândirea la mintea altora, un proces pe care cercetătorii îl numesc „teoria minţii”. Mamele prezintă, de asemenea, modificări ale creierului în subcortex - structurile mai vechi, amplasate mai adânc în creier, care sunt legate de funcţii mai primitive, inclusiv emoţia şi motivaţia. Schimbările sunt, aşa cum ne aşteptăm, de o profunzime remarcabilă.

Taţii au rămas multă vreme, până în cultura modernă, cel ce are grijă de lucrurile materiale şi eventual se bucură de oarece sarcini „disciplinare”, ca figură „de autoritate”. Din fericire, ceea ce mulţi dintre voi aţi observat sau simţit pe propria piele, începe să fie tot mai mult evidenţiat de rezultate ştiinţifice care confirmă faptul că şi pentru taţi lucrurile nu sunt foarte departe. Studiile noi observă acest tip de plasticitate la taţii care experimentează cerinţele cognitive, fizice şi emoţionale ale îngrijirii unui nou-născut fără a trece prin sarcină.

Gradul de plasticitate a creierului la taţi poate fi legat de cât de mult interacţionează cu copilul lor. Pe de altă parte, un număr tot mai mare de studii constată că copiii cu taţi implicaţi se dezvoltă mai bine de la sănătatea fizică, până la performanţa cognitivă. Este tot mai evident că implicarea taţilor în viaţa copiilor lor nou-născuţi este o binecuvântare pentru amândoi. 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.