Păcatele trecutului îl urmăresc în continuare pe Viorel Roman

Milionar retrimis în faţa justiţiei pentru o datorie de acum 11 ani. Credea că fapta s-a prescris

marți, 16 iulie 2019, 01:59
3 MIN
 Milionar retrimis în faţa justiţiei pentru o datorie de acum 11 ani. Credea că fapta s-a prescris

Decizie rarisimă: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis recursul în casaţie formulat de victima milionarului ieşean Viorel Roman şi a decis rejudecarea, în apel, a dosarului acestuia.

Viorel Roman scăpase, teoretic, de problemele penale în luna februarie, atunci când judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au constatat că acuzaţia de înşelăciune ce i-a fost adusă de procurori s-ar fi prescris. Tot atunci, magistraţii îi ofereau posibilitatea Anei Oniga, victima milionarului, de a apela la instanţele civile pentru a-şi recupera prejudiciul. Decizia a venit în condiţiile în care, în primă instanţă, Roman fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi obligat să plătească victimei 3 mi­lioane de lei.

Ana Oniga şi firma sa, Albaplast SRL, a formulat la Curtea Supremă un recurs în casaţie, invocând faptul că decizia Curţii de Apel Alba Iulia ar fi fost eronată şi că fapta lui Roman nu s-a prescris.

„Admite recursul în casaţie formulat de partea civilă Oniga Ana împotriva deciziei penale nr. 121/2019 din data de 13 februarie 2019 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Penală. Casează decizia penală atacată şi dispune rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă, respectiv Curtea de Apel Alba Iulia”, au stabilti judecătorii.

„Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost eronată, judecătorul intervenind din oficiu şi stabilind că fapta ar fi prescrisă. Anterior şedinţei de judecată, Roman Viorel s-a obligat să îmi plătească datoria, a sunat în faţa mea în Elveţia, la o persoană, de unde trebuia să primească 3 milioane de lei. După ce judecătoarea a intervenit şi a analizat prescrierea faptei, Roman Viorel şi-a retras intenţia de a-mi plăti banii”, ne-a spus, ieri, Ana Oniga.

Viorel Roman nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia Curţii Supreme.

Care au fost acuzaţiile

Anchetatorii au acuzat că, prin intermediul firmei Scala Real Estate, Roman a încheiat cu firma păgubită un contract de vânzare-cumpărare privind vânzarea a două parcele de teren din Timişoara. Se întâmpla în 2008, atunci când Scala ar fi efectuat tranzacţia în numele firmei Iorom Trading. În decembrie 2008, reprezentantul Iorom Trading SA a solicitat Scala Real Estate SA ca suma de 2.600.000 lei, rămasă neachitată din contractul de vânzare-cumpărare, să fie virată către Albaplast, în contul unor datorii. În ianuarie 2009, Albaplast SRL, în calitate de cedent, a cesionat către Scala Real Estate (cesionar) o creanţă în valoare de 2.600.000 lei, pe care o avea de încasat de la Iorom Trading, în calitate de de­bitor cedat, echivalentul sumei de aproximativ 666.000 euro. Preţul cesiunii urma să fie achitat la data vânzării de către cesionar a unui teren extravilan arabil, în suprafaţă de 50.000 mp, deţinut în Timişoara. Vânzarea urma să aibă loc până la data de 26 decembrie 2010. Termenul de plată a fost prelungit, printr-un act adiţional, până în 27 iunie 2011, afaceristul angajându-se să plătească 300.000 de lei până în 27 decembrie 2010, sens în care a emis şi un bilet la ordin, respins, ulterior, de bancă.

„Având garanţia plăţii unei părţi de 300.000 lei din suma totală 2.600.000 lei, în baza biletului la ordin, partea civilă, în calitate de reprezentant al Albaplast SRL, la solicitarea inculpatului Roman Viorel şi în urma promisiunilor realizate de către acesta, a fost de acord ca Real Estate SA să constituie garanţie imobiliară in favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, asupra terenului extravilan în suprafaţă de 50.000 mp, din municipiul Timişoara, cu privire la care Albaplast SRL avea înscrisă o notare, în vederea garantării preţului cesiunii de creanţă”, se precizează în motivare.

În acest mod, firma din Alba a pierdut terenul respectiv şi întreaga sumă pe care trebuia să o primească în schimbul acestuia.

Comentarii