Milionar retrimis în faţa justiţiei pentru o datorie de acum 11 ani. Credea că fapta s-a prescris
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Păcatele trecutului îl urmăresc în continuare pe Viorel Roman

Milionar retrimis în faţa justiţiei pentru o datorie de acum 11 ani. Credea că fapta s-a prescris

GALERIE
roman
  • roman
- +

Decizie rarisimă: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis recursul în casaţie formulat de victima milionarului ieşean Viorel Roman şi a decis rejudecarea, în apel, a dosarului acestuia.

Viorel Roman scăpase, teoretic, de problemele penale în luna februarie, atunci când judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au constatat că acuzaţia de înşelăciune ce i-a fost adusă de procurori s-ar fi prescris. Tot atunci, magistraţii îi ofereau posibilitatea Anei Oniga, victima milionarului, de a apela la instanţele civile pentru a-şi recupera prejudiciul. Decizia a venit în condiţiile în care, în primă instanţă, Roman fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi obligat să plătească victimei 3 mi­lioane de lei.

Ana Oniga şi firma sa, Albaplast SRL, a formulat la Curtea Supremă un recurs în casaţie, invocând faptul că decizia Curţii de Apel Alba Iulia ar fi fost eronată şi că fapta lui Roman nu s-a prescris.

„Admite recursul în casaţie formulat de partea civilă Oniga Ana împotriva deciziei penale nr. 121/2019 din data de 13 februarie 2019 a Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia Penală. Casează decizia penală atacată şi dispune rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă, respectiv Curtea de Apel Alba Iulia”, au stabilti judecătorii.

„Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost eronată, judecătorul intervenind din oficiu şi stabilind că fapta ar fi prescrisă. Anterior şedinţei de judecată, Roman Viorel s-a obligat să îmi plătească datoria, a sunat în faţa mea în Elveţia, la o persoană, de unde trebuia să primească 3 milioane de lei. După ce judecătoarea a intervenit şi a analizat prescrierea faptei, Roman Viorel şi-a retras intenţia de a-mi plăti banii”, ne-a spus, ieri, Ana Oniga.

Viorel Roman nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia Curţii Supreme.

Care au fost acuzaţiile

Anchetatorii au acuzat că, prin intermediul firmei Scala Real Estate, Roman a încheiat cu firma păgubită un contract de vânzare-cumpărare privind vânzarea a două parcele de teren din Timişoara. Se întâmpla în 2008, atunci când Scala ar fi efectuat tranzacţia în numele firmei Iorom Trading. În decembrie 2008, reprezentantul Iorom Trading SA a solicitat Scala Real Estate SA ca suma de 2.600.000 lei, rămasă neachitată din contractul de vânzare-cumpărare, să fie virată către Albaplast, în contul unor datorii. În ianuarie 2009, Albaplast SRL, în calitate de cedent, a cesionat către Scala Real Estate (cesionar) o creanţă în valoare de 2.600.000 lei, pe care o avea de încasat de la Iorom Trading, în calitate de de­bitor cedat, echivalentul sumei de aproximativ 666.000 euro. Preţul cesiunii urma să fie achitat la data vânzării de către cesionar a unui teren extravilan arabil, în suprafaţă de 50.000 mp, deţinut în Timişoara. Vânzarea urma să aibă loc până la data de 26 decembrie 2010. Termenul de plată a fost prelungit, printr-un act adiţional, până în 27 iunie 2011, afaceristul angajându-se să plătească 300.000 de lei până în 27 decembrie 2010, sens în care a emis şi un bilet la ordin, respins, ulterior, de bancă.

„Având garanţia plăţii unei părţi de 300.000 lei din suma totală 2.600.000 lei, în baza biletului la ordin, partea civilă, în calitate de reprezentant al Albaplast SRL, la solicitarea inculpatului Roman Viorel şi în urma promisiunilor realizate de către acesta, a fost de acord ca Real Estate SA să constituie garanţie imobiliară in favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, asupra terenului extravilan în suprafaţă de 50.000 mp, din municipiul Timişoara, cu privire la care Albaplast SRL avea înscrisă o notare, în vederea garantării preţului cesiunii de creanţă”, se precizează în motivare.

În acest mod, firma din Alba a pierdut terenul respectiv şi întreaga sumă pe care trebuia să o primească în schimbul acestuia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.