anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Misterul morţii asistentei de 46 de ani, cu două teste negative: „O încărcătură prea mare“

GALERIE
asistenta Botosani
 • asistenta Botosani
- +

Asistenta a stat două săptămâni la Terapie Intensivă. După 10 zile de tratament cu Remdesivir, două teste la SARS CoV2 au ieşit negative.

 

Patru anchete epidemiologice sunt în plină desfăşurare la trei unităţi medicale din Iaşi, după ce cadre medicale au fost diagnosticate cu COVD 19. Este vorba despre Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi Institutul Regional de Oncologie. Din primele date, rezultă că în toate anchetele ar fi vorba de cazuri singulare de infecţie, cu trasmitere comunitară.

Afectare pulmonară deosebit de gravă

Bilanţ la trei luni de la declanşarea pandemiei cu noul coronavirus la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Până în prezent, la unitatea medicală au fost internaţi 901 pacienţi din toate judeţele Regiunii de Nord-Est, dintre care 647 au fost confirmaţi cu infecţia cu SARS CoV2. Dintre aceştia, 68,8% au fost declaraţi vindecaţi. La Terapie Intensivă însă au fost 62 pe persoane internate, iar rata mortalităţii este de 6.7%. Unul dintre cazurile grave şi care a decedat la Iaşi a stârnit şi controverse la nivelul sistemului medical. Este vorba despre moartea asistentei medicale Lenuţa Bota, de 46 de ani, de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Botoşani. Aceasta a fost confirmată cu infecţia cu noul coronavirus pe 23 aprilie. După ce starea sa de sănătate s-a deteriorat, a fost transferată la Iaşi şi internată la Secţia de Terapie Intensivă (TI). La două zile după ce şi cea de-a doua retestare pentru SARS CoV2 a ieşit negativă, asistenta a murit.

„Despre cazul asistentei pot spune că a fost o adevărată luptă atât din partea ei, cât şi din partea noastră. A stat mai mult de două săptămâni la TI. S-a negativat după tratamentul administrat zece zile cu Remdesivir. Faptul că afectarea pulmonară deosebit de gravă nu a putut fi reechilibrată, în opinia mea, se datorează faptului că, deşi virusul nu a mai existat în organism ca urmare a tratamentului, a avut timp să facă leziuni anatomice, de ordin structural, la nivelul plămânilor în cazul ei, leziuni care să nu poată fi reparate într-un timp atât de scurt“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Infecţioniştii nu exclud posibilitatea ca unul dintre motivele care au condus la deces este şi cantitatea mare de virus din organism, asistenta presupunându-se că ar fi fost infectată cu SARS CoV2 în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase unde lucra. „Nu există studii concrete, dar aşa se întâmplă în alte cazuri cu infecţii virale, şi ca urmare este logic ca încărcătura virală mare să se coreleze cu aceste urmări“, a mai precizat Carmen Dorobăţ.

Fără risc de focar în cazul celor patru cadre medicale confirmate recent

Sunt în plină desfăşurare două anchete epidemiologice, două cadre medicale, o asistentă şi o infirmieră fiind confirmate cu COVID 19. „Una dintre anchete este plecată de la o asistentă dintr-un pavilion al spitalului, care sa dovedit a fi simptomatică, cu febră. Din fericire, are o formă uşoară de boală. Am luat toate măsurile care se impun. Până în acest moment, nu este niciun alt cadru medical infectat, care ar fi putut avea contact cu asistenta. Este foarte probabil ca momentul infectant să se fi produs în afara spitalului. A doua anchetă pleacă de la o infirmieră, al cărei soţ lucrează tot în sistemul medical. Toată familia, deci cei doi şi copilul de 15 ani sunt internaţi în spital. Şi în cazul ei se pare că ar fi vorba de o infectare din comunitate“, a declarat Carmen Dorobăţ. În cel de-al doilea caz, soţul infirmierei este brancardier la IRO, unitate medicală unde sa declanşat o altă anchetă epidemiologică.

„Lucrează în cadrul serviciului Ambulator, iar săptămâna trecută a fost la lucru, dar el a circulat foarte mult pentru că se ocupa de documentele de internare ale pacienţilor care se prezentau la corturile de triaj epidemiologic . Deci, 80% din timpul său s-a petrecut în curtea spitalului. Asta nu înseamnă că nu am luat toate măsurile care se impun. Am făcut nebulizare, dezinfecţie terminală a spaţiilor, curăţenie în ambulatoriu şi în cabinet. Am testat posibilii contacţi direcţi ai brancardierului, şi toţi sunt negativi. Cotinuăm testarea personalului pe serviciul ambulator şi pe cele trei corturi“, a precizat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi. Şi la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ există o anchetă epidemiologică în plină desfăşurare după ce o asistentă medicală a fost confirmată pozitiv după testare. „Este un caz izolat. S-a făcut o anchetă , s-a testat personalul şi pacienţii. Nu a rezultat niciun pacient sau cadru medical pozitiv, drept pentru care activitatea la clinică continuă pe principiile epidemiologice deja cunoscute“, a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.