Moartea cercetătorului ieșean în costum de scafandru: misterul din adâncul mării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Moartea cercetătorului ieșean în costum de scafandru: misterul din adâncul mării

GALERIE
scafandru stefan.strungaru, proiect innisipare
  • scafandru stefan.strungaru, proiect innisipare
- +

Ştefan-Adrian Strungaru era cercetător la Universitatea "Al.I. Cuza" şi era implicat într-un proiect privat de lărgire a plajei din Eforie Nord. El a pierit împreună cu un alt scafandru, considerat extrem de experimentat. Nu se ştie din ce cauze s-a produs tragedia

Un tânăr biolog de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a murit înecat în cursul zilei de ieri în Marea Neagră în dreptul staţiunii Eforie Nord. Conform surselor „Ziarului de Iaşi”, Ştefan-Adrian Strungaru, era implicat într-un proiect privat de nisipare în Eforie Nord care nu avea legătură cu activitatea sa de la Institutul de Cercetare al UAIC. Tânărul biolog era plecat din Iaşi de la începutul săptămânii, activitatea sa de cercetare în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” desfăşurându-se în mod normal la Iaşi. El a murit împreună cu un alt scafandru de 54 de ani, în timp ce supravegheau lucrările în larg, la 500 de metri de ţărm, în dreptul Hotelului Europa din Eforie Nord.

Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi manifestă regretul pentru dispariţia tânărului cercetător, fiind apreciat atât de către conducerea universităţii, cât şi a Facultăţii de Biologie, dar şi de colegii din cadrul Institutului de Cercetare. Ştefan-Adrian Strungaru era căsătorit, iar soţia sa locuia la Agigea, fiind cercetator ştiinţific la Staţiunea Universităţii din Agigea. Conform CV-ului tânărului ieşean, acesta este originar din Comuna Răducăneni. Chiar dacă avea aproape 32 de ani, fiind născut pe 20 august 1989, acesta avea experienţă ca biolog marin, în 2013 participase în expediţia pentru colectarea probelor desfăşurată la bordul vasului de cercetare Mare Nigrum, Marea Neagră, a fost Laborant şi tehnician în perioada 2011-2012 şi 2013-2014 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi România, la Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie, iar din 2015 până în prezent Asistent de cercetare ştinţifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog), adică studia efectele pe care le au substanţele toxice asupra organismelor.

Totodată, avea obţinute trei brevete de scafandru, fiind certificat pentru scufundări în „Open water”, obţinuse breved de „advanced scuba diver” şi „master scuba diver”. Tânărul biolog ieşean a urmat cursurile Liceului „Costache Negruzzi” din Iaşi, în anul 2011 fiind absolvent al Facultăţii de Biologie şi şef de promoţie, examenul pentru diploma de licenţă fiind obţinut cu 10. Acesta a obţinut titlul de doctor în Biologie în 2016, cu teza „Contaminarea cu metale grele şi toxicocinetica acestora în ecosistemele acvatice dulcicole, influenţa lor asupra organismelor acvatice şi asupra omului”. Rezultatele activităţii doctorale au fost recunoscute prin „Premiul de Excelenţă pentru rezultate academice deosebite". 

FOTO: Facebook/Arhiva personală

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.