anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Moartea cercetătorului ieșean în costum de scafandru: misterul din adâncul mării

GALERIE
scafandru stefan.strungaru, proiect innisipare
 • scafandru stefan.strungaru, proiect innisipare
- +

Ştefan-Adrian Strungaru era cercetător la Universitatea "Al.I. Cuza" şi era implicat într-un proiect privat de lărgire a plajei din Eforie Nord. El a pierit împreună cu un alt scafandru, considerat extrem de experimentat. Nu se ştie din ce cauze s-a produs tragedia

Un tânăr biolog de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a murit înecat în cursul zilei de ieri în Marea Neagră în dreptul staţiunii Eforie Nord. Conform surselor „Ziarului de Iaşi”, Ştefan-Adrian Strungaru, era implicat într-un proiect privat de nisipare în Eforie Nord care nu avea legătură cu activitatea sa de la Institutul de Cercetare al UAIC. Tânărul biolog era plecat din Iaşi de la începutul săptămânii, activitatea sa de cercetare în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” desfăşurându-se în mod normal la Iaşi. El a murit împreună cu un alt scafandru de 54 de ani, în timp ce supravegheau lucrările în larg, la 500 de metri de ţărm, în dreptul Hotelului Europa din Eforie Nord.

Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi manifestă regretul pentru dispariţia tânărului cercetător, fiind apreciat atât de către conducerea universităţii, cât şi a Facultăţii de Biologie, dar şi de colegii din cadrul Institutului de Cercetare. Ştefan-Adrian Strungaru era căsătorit, iar soţia sa locuia la Agigea, fiind cercetator ştiinţific la Staţiunea Universităţii din Agigea. Conform CV-ului tânărului ieşean, acesta este originar din Comuna Răducăneni. Chiar dacă avea aproape 32 de ani, fiind născut pe 20 august 1989, acesta avea experienţă ca biolog marin, în 2013 participase în expediţia pentru colectarea probelor desfăşurată la bordul vasului de cercetare Mare Nigrum, Marea Neagră, a fost Laborant şi tehnician în perioada 2011-2012 şi 2013-2014 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi România, la Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie, iar din 2015 până în prezent Asistent de cercetare ştinţifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog), adică studia efectele pe care le au substanţele toxice asupra organismelor.

Totodată, avea obţinute trei brevete de scafandru, fiind certificat pentru scufundări în „Open water”, obţinuse breved de „advanced scuba diver” şi „master scuba diver”. Tânărul biolog ieşean a urmat cursurile Liceului „Costache Negruzzi” din Iaşi, în anul 2011 fiind absolvent al Facultăţii de Biologie şi şef de promoţie, examenul pentru diploma de licenţă fiind obţinut cu 10. Acesta a obţinut titlul de doctor în Biologie în 2016, cu teza „Contaminarea cu metale grele şi toxicocinetica acestora în ecosistemele acvatice dulcicole, influenţa lor asupra organismelor acvatice şi asupra omului”. Rezultatele activităţii doctorale au fost recunoscute prin „Premiul de Excelenţă pentru rezultate academice deosebite". 

FOTO: Facebook/Arhiva personală

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.