Modificări importante în regulamentul parcărilor. Schimbări de ţinut minte

miercuri, 14 iulie 2021, 01:50
5 MIN
 Modificări importante în regulamentul parcărilor. Schimbări de ţinut minte

Acesta a fost publicat pe site-ul Primăriei. Va fi în dezbatere pentru 30 de zile. După ce va fi votat în Consiliul Local, va fi aplicat de la 1 ianuarie. Ce noutăţi sunt în regulamentul pentru parcări rezidenţiale şi în cazul celor publice.

 

Primăria Iaşi a publicat pe pagina proprie noua propunere de regulament al parcărilor publice şi de reşedinţă. Documentul conţine modificările rezultate în urma primei runde de dezbateri, de luna trecută, organizată la solicitarea Asociaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ între autorităţile locale şi societatea civilă. Dincolo de reglementările care se impun, documentul arată şi tradiţionalele lacune din administraţie: contribuabilii pot să participe la licitaţiile organizate pentru închirierea locurilor de parcare doar dacă îşi fac binecunoscutul dosar în care trebuie să dovedească printre altele că au domiciliul în zonă, faptul că sunt la zi cu plata taxelor şi impozitelor şi că au ITP şi RCA valabile.

Propunerea de regulament va rămâne în dezbatere publică timp de 30 de zile, timp în care cetăţenii pot formula observaţii şi sugestii pe care să le trimită la registratura Municipalităţii. Consilierul Ciprian Bostan ne-a spus că, odată adoptat regulamentul în Consiliul Local, el va fi aplicat de la 1 ianuarie.

Locul de parcare nu mai este 24 de ore pe zi al celui care l-a închiriat

Noua formă propusă a regulamentului conţine şi modelul unic al marcajului ce va fi instalat la locul de parcare de reşedinţă închiriat. Spre deosebire de cel vechi, folosit în prezent, inscripţia cu dimensiunile 40 × 30 cm menţionează interdicţia ocupării locului respectiv de către altă maşină în intervalul orar 16-8 şi în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. Altfel spus, după adoptarea regulamentului printr-o hotărâre a Consiliului Local, oricine va putea să parcheze pe un loc închiriat de altcineva, dar numai în intervalul orar 8-16 de luni până vineri.

La articolul 18, unde sunt toate aceste detalii, este menţionată şi o excepţie: locurile destinate persoanelor cu handicap sunt rezervate acestora 24h/24h.

Acelaşi articol explică şi paşii de urmat atunci când chiriaşul îşi schimbă maşina sau când se mută din zonă, iar articolul următor subliniază că contractul de închiriere nu e transmisibil.

La articolul 23 lit. n este menţionată şi obligaţia chiriaşului „să actualizeze datele înscrise pe placa de semnalizare a locului de parcare ori de câte ori acestea suferă modificări”.

ITP şi RCA valabile, obligatorii şi când maşina stă în parcare

La art. 8, între actele necesare pentru participarea la licitaţie a fost adăugat şi RCA valabil. De altfel, dovada existenţei asigurării obligatorie apare peste tot în regulament, acolo unde este menţionată şi Inspecţia Tehnică Periodică. Totodată, solicitantul trebuie să prezinte şi certificatul de atestare fiscală eliberat de DGEFPL Iaşi, direcţie aflată de altfel în curtea Primăriei.

Şi art. 10 a fost completat. Persoanele juridice pot să fie reprezentate la licitaţie de o persoană fizică.

Art. 11 enumeră categoriile care au prioritate la atribuirea gratuită de locuri de parcare: persoanele cu dizabilităţi, veteranii, invalizii şi văduvele de război, persoanele persecutate în timpul regimului comunist, precum şi cei aproximativ 400 de revoluţionari din Iaşi.

Chirii de la 32 de lei/lună, amenzi de la 200 de lei în sus

Sancţiunile la capitolul parcărilor de reşedinţă sunt reunite în articolul 24. Amenzile se încadrează între 200 de lei, dacă locul de parcare este „necurăţat” sau dacă chiriaşul „efectuează lucrări de reparaţii şi întreţinere a autovehiculului în perimetrul parcajului”, până la 2.000 de lei şi eventuala anulare a contractului, dacă este împrejmuit locul, dacă e montată ilegal o plăcuţă de rezervare sau dacă chiriaşul amplasează un garaj. Noutatea este că agentul constatator va face fotografii la locul faptei pentru identificarea posesorului, lucru menţionat şi la art. 40.

Până acum, în Iaşi au fost închiriate 9.000 de locuri, iar alte aproximativ 2.000 sunt în curs de intrare în procedurile de licitaţie, după acum am aflat de la Directorul Direcţiei de Exploatare a Patrimoniului, Radu Grigoraş.

De la începutul anului, au fost licitate circa o mie de locuri, dar numai pentru 700 s-au şi încheiat contracte. Preţul de pornire, cu care au şi fost atribuite unele locuri, este de 32 de lei/lună. Directorul Grigoraş nu ne-a precizat şi limita maximă, dar a menţionat că procedurile de licitaţie care se desfăşoară exclusiv online se încheie la niveluri mai joase decât în vremea când era prezenţă fizică la procedurile cu strigare.

Parcarea publică se va plăti şi sâmbăta

În privinţa parcărilor publice cu plată, modificările sunt mai puţine. Noua formă a regulamentului menţine prelungirea perioadei cu plată inclusiv pentru ziua de sâmbătă şi până la ora 20. Până acum, intervalul era 8-17, de luni până vineri. Modalităţile de plată sunt la parcometre, prin sms sau aplicaţie de mobil, ori la lucrătorul comercial din parcare. Acolo unde se eliberează chitanţă sau bon, dovada trebuie aşezată pe bordul maşinii. Tariful este de 5 lei pe oră, cu excepţia locurilor dispuse longitudinal, la bordura bd. Socola (între Podu Roş şi intersecţia cu bd. N. Iorga) şi pe bd. Primăverii.

Pozele devin probe

Sancţiunile pentru nerespectarea regulilor în cazul locurilor publice de parcare sunt ceva mai numeroase, dar se încadrează în aceleaşi limite 300-2.000 de lei.

La art. 40 a fost adăugat un alineat care prevede că agentul constatator (poliţişti de la Municipiu şi de la Locală) va fotografia autovehiculul, iar pentru identificarea posesorului se vor folosi mijloace specifice.

De asemenea, articolul 49 este propus acum cu încă două alineate: contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă agentul constatator a menţionat această posibilitate în procesul-verbal, iar sancţiunile contravenţionale stabilite în regulament se pot aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. 

 

 

Comentarii