Moldova începe să se mişte: “Trebuie să reînvăţăm să gândim în spirit regionalist”

marți, 15 ianuarie 2019, 02:49
4 MIN

O mişcare pentru dezvoltarea acestei regiuni izolate a fost lansată ieri. Grupul civic va milita pentru realizarea obiectivelor locale şi regionale din judeţele Moldovei.

De ieri, Moldova are o voce – s-ar putea spune, parafrazând mesajul transmis de Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Structură civică regională menită să identifice motivele pentru care Moldova este blocată în subdezvoltare şi să propună spre dezbatere publică soluţii concrete de revigorare economică şi socială, Mişcarea a fost lansată oficial de către 20 dintre membrii săi fondatori proveniţi din toate judeţele regiunii.

Aproximativ 120 de oameni au venit la evenimentul de ieri să-i întrebe ce planuri au pentru Moldova şi cum le vor pune în aplicare.

„Mişcarea în sine are ca obiectiv principal înscrierea şi promovarea intereselor regionale pe agenda publică naţională – unii dintre noi au făcut şi vor continua să facă acest lucru cu autostrăzile A7 şi A8”, a declarat Dan Radu, fondator al MDM.

El a menţionat printre scopurile Mişcării promovarea descentralizării, văzută ca o corelare între interesele locale, regionale şi interesul naţional, acesta din urmă fiind o sumă a tuturor tendinţelor regionale.

Istoricul Dorin Dobrincu a remarcat că, în acest moment, „suntem destructuraţi şi nu avem o forţă în blocurile geopolitice din România”. „Ne plângem mereu că nu avem reprezentanţi la Bucureşti, dar ceea ce trimitem noi din Moldova e total nepotrivit pentru susţinerea problemelor noastre”, a explicat el motivul înfiinţării acestei mişcări civice.

„Statul, în formula actuală de funcţionare şi-a cam epuizat posibilităţile. Cred că trebuie să reînvăţăm să gândim în spirit regionalist – iar asta înseamnă să-ţi defineşti interesul naţional de la Darabani, de la Huşi, de la Focşani şi aşa mai departe. Din oricare punct minuscul al ţării noastre să ne redefinim într-un fel care să nu lăsăm Centrul să ne acopere”, a spus Mihai Chiper, istoric şi editorialist al „Ziarului de Iaşi“.

„Nu suntem o mişcare cu caracter provincial, izolaţionist. Dimpotrivă, respingem izolarea Moldovei”, a afirmat preşedintele de onoare al Mişcării, Alexandru Călinescu, profesor emerit al Universităţii „Al.I. Cuza”.

Autostrăzile Moldovei (A7 şi A8), portul Galaţi, dar şi „uitarea” unor judeţe precum Botoşani şi Vaslui s-au numărat printre obiectivele prioritare ale MDM enunţate de participanţi.

George Ţurcănaşu, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Al.I. Cuza”, şi el fondator al noului grup civic, a prezentat câteva date sintetice ale migraţiei masive din Moldova ultimilor ani, dar şi indicatori economici care arată că judeţele Moldovei produc şi „plătesc” Bucureştiului mai mult decât primesc înapoi.

De altfel, manifestul Mişcării menţionează că „sunt 160 de ani de când Moldova plăteşte, discret, factura Unirii Principatelor” şi că numai Regiunea Nord-Est a livrat bugetului central cu 10 miliarde de lei mai mult decât a primit înapoi prin realocări.

„Oraşe mari sau judeţe întregi, precum Galaţiul şi Botoşaniul, sunt condamnate la izolare şi declin accelerat pentru că nu-şi pot conecta motoarele economice la cele ale regiunii; şi n-o pot face pentru că nu există conexiuni de transport adecvate şi politici regionale care să le valorifice inteligent resursele, creativitatea, potenţialul”, se arată în manifest – lucruri confirmate în spusele lor de către membri fondatori din aceste judeţe.

De altfel, unul dintre membrii din afara Iaşului, Romeo-Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură din Odobeşti-Vrancea, afirma că s-a aflat „în postura inimaginabilă de a decide dacă plecăm din România”. „Nu mai vreau să plec din România”, a adăugat el în aplauzele celor din sală.

Printre primele acţiuni ale MDM din perioada următoare se află conferinţele regionale, în care membrii grupului civic – care resping transformarea Mişcării în formaţiune politică – le vor organiza în fiecare judeţ al Moldovei, pentru a se face cunoscuţi, pentru a invita pe oricine doreşte şi este motivat să contribuie la promovarea şi atingerea unor obiective locale sau regionale.

De asemenea, în primăvară urmează să fie pus la punct şi publicat un raport detaliat asupra stării social-economice a Moldovei.

Comentarii