SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
Concret, duminica, 4 iunie 2023, pâna în jurul orei 15:00, autobuzele si tramvaiele de p (...)
citeste totsambata, 03.06.2023
Mai mulţi directori din administraţia locală au încasat anul trecut venituri lunare consistente. Sunt situaţii în care venitul unui director a depăşit pragul de 5.000 euro/lunar. O analiză a „Ziarului de Iaşi“ de vara trecută, în care au fost estimate venituri cuprinse între 3.000 şi 4.000 euro/lunar pentru unii directori, s-a adeverit în totalitate. În baza declaraţiilor de avere publicate până ieri, „Ziarul de Iaşi“ a identificat 9 directori cu venituri semnificative, iar fiecare dintre aceştia a încasat peste 3.100 euro/lună. Într-un top 10 alături de aceşti directori, preşedintele ţării Klaus Iohannis ar fi pe ultimul loc, aşa cum estimam anul trecut. „Am salariul cuvenit“, ne-a declarat unul dintre directori, el numărându-se printre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului Mihai Chirica. De precizat că, în unele situaţii, venitul total cuprinde şi alte surse faţă de salariu: unii sunt directori la o societate a Primăriei, în timp ce sunt şi în consiliul de administraţie în altă companie a municipalităţii. De asemenea, alţi directori sunt şi pensionari.
Cel mai mare venit înregistrat anul trecut de un director din administraţia locală i-a aparţinut lui Cătălin Neculau, şeful Salubris. În total, acesta a încasat 316.561 lei: de aproape două ori faţă de salariul preşedintelui ţării. Neculau a cumulat salariul de la Salubris (283.719 lei) cu indemnizaţia aferentă calităţii de membru în Consiliu de Administraţie (CA) al Citadin (32.842 lei). Astfel, Neculau a încasat lunar anul trecut o sumă de 26.380 lei (aproape 5.400 euro).
Pe locul 2 în top se află directorul tehnic de la Citadin (Kristian Bârzu), dar acesta cumulează trei venituri: salariul, pensia şi indemnizaţia aferentă calităţii de membru al CA Termo-Service. În total, un venit anual de 267.318 lei, respectiv 22.277 lei/lună (circa 4.500 euro).
Urmează în top şeful lui Bârzu de la Citadin: Marius Ionescu, director general. Salariul de la constructorul Primăriei încasat de Ionescu a fost de 177.430 lei, la care s-au adăugat alţi 61.659 lei (membru CA Salubris). Pe lună, directorul Citadin a încasat un venit de 19.924 lei (circa 4.100 euro).
Doi şefi ai CTP completeză clasamentul veniturilor consistente: directorul general (Cristian Stoica) şi directorul de exploatare (Valetin Talef) cu 3.700 euro/lună şi, respectiv, aproape 3.600 euro/lună.
„Venitul aproape sigur pe an este indemnizaţia fixă la valoarea de 9.000 lei (pe lună, n.r.). Componenta variabilă nu e ceva sigur, depinde de indicatori. De exemplu, anul acesta la mine e zero. Căci dacă luăm, şi la preşedinte are şi alte avantaje faţă de indemnizaţie?! Nu?“, a declarat ieri Cristian Stoica.
Componenta variabilă despre care vorbeşte acesta permite directorilor de întreprinderi publice, în baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, să-şi dubleze indemnizaţia lunară dacă îndeplinesc anumiţi indicatori de performanţă. Toţi directorii de societăţi din subordinea Primăriei beneficiază de această bază legală. De exemplu, în cazul lui Stoica, la indemnizaţia lunară câştigată anul trecut (cea de 9.000 lei) s-a adăugat încă un venit echivalent, în condiţiile în care directorul CTP şi-a îndeplinit indicatorii pe anul 2019 (plata fiind efectuată în 2020). În acest an, venitul său a scăzut aproape la jumătate întrucât el nu şi-a putut îndeplini indicatorii pe anul 2020 (în cazul lui fiind vorba în special despre creşterea cifrei de afaceri şi scăderea datoriilor la sfârşit de an) din cauza problemelor cauzate de pandemia Covid-19.
Alţi doi şefi ai CTP au încasat lunar venituri mari: directorul tehnic (Maricel Ghercă, fost director al falimentarei RATP) şi directorul economic (Lavinia Dobrescu), fiecare cu aproape 3.300 euro/lună.
Primăria Iaşi încă nu a publicat declaraţiile de avere, dar despre doi dintre directorii municipalităţii putem afla detalii în contextul în care fac parte din CA-uri a unor societăţi subordonate instituţiei.
Vasile Tiron are două joburi (director de relaţii publice la Primărie şi membru în CA Termo-Service) care-i rotunjesc veniturile, alături de pensia de militar (e colonel în rezervă). Primele două surse i-au adus anul trecut un venit total de peste 170.000 lei, în timp ce pensia a fost de aproape 38.000 lei. Cele trei surse i-au asigurat un venit lunar de peste 17.000 lei (circa 3.500 euro). „Am salariul cuvenit“, ne-a spus ieri Tiron.
Într-o situaţie similară se află şi Dumitru Tomorug (director executiv la Primărie) care, pe lângă salariul încasat de la municipalitate (peste 103.000 lei), şi-a rotunjit venitul cu banii primiţi de pe urma calităţii sale de membru în două CA-uri (Veolia şi CTP), ajungând la o sumă totală de peste 186.000 lei, respectiv peste 15.000 lei pe lună (circa 3.200 euro).
Salariile directorilor din administraţia locală au stârnit în ultimii doi ani numeroase polemici în spaţiul public, iar în Consiliul Local (CL) s-a încercat luarea unor măsuri pentru diminuarea lor, dar propunerile venite din partea unor consilieri nu au fost acceptate de întreg plenul. Toţi cei 9 directori enumeraţi au încasat anul trecut venituri mai mari decât şeful statului, Klaus Iohannis având circa 3.000 euro/lună.
Ceilalţi directori de la alte societăţi din subordinea Primăriei (Servicii Publice, Termo-Service, EcoPiaţa şi Poliţia Locală) încă nu şi-au publicat declaraţiile de avere, dar aceştia au venituri similare cu şefii enumeraţi mai sus.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Biroul reglabil electric: O alegere perfectă pentru confort și productivitate în fiecare zi (P)
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
O afacere de 300 milioane de euro şi legătura dintre foştii nomenclaturişti şi pensiile speciale!
Hopaa: ce ziceţi de dom’ reftor în capul listelor de la europenele de anul viitor?
Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă
Femeile aflate în postmenopauză sunt mai afectate decât bărbații de bolile cardiovasculare
Al Pacino, tată iar la 83 de ani. Iubita e mai tânără cu 53 de ani
VIDEO Misiune inedită: Un urs blocat pe bancheta din spate a unei mașini, eliberat de polițiști
O reclamă stradală din Iași stârnește hohote de râs în toată țara
60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical
Iacătă ce frumoase diplome mai împarte Înalt Prea Sfinţitul! Şi, mai ales, cui
FOTBAL - Portar de naţională, trecut prin Champions League, la Poli? A apărat contra lui Inter
Cum conduci corect noaptea. Titi Aur: E un truc pe care mulţi oameni nu îl ştiu
Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul
Cel mai scurt test de inteligență din lume. Are doar 3 întrebări
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |