anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Nababii lui Chirica, versiunea 2020. Nouă directori cu lefuri mai mari decât a președintelui țării

GALERIE
director Salubris Catalin Neculau
 • director Salubris Catalin Neculau
- +

Mai mulţi directori din administraţia locală au încasat anul trecut venituri lunare consistente. Sunt situaţii în care venitul unui director a depăşit pragul de 5.000 euro/lunar. O analiză a „Ziarului de Iaşi“ de vara trecută, în care au fost estimate venituri cuprinse între 3.000 şi 4.000 euro/lunar pentru unii directori, s-a adeverit în totalitate. În baza declaraţiilor de avere publicate până ieri, „Ziarul de Iaşi“ a identificat 9 directori cu venituri semnificative, iar fiecare dintre aceştia a încasat peste 3.100 euro/lună. Într-un top 10 alături de aceşti directori, preşedintele ţării Klaus Iohannis ar fi pe ultimul loc, aşa cum estimam anul trecut. „Am salariul cuvenit“, ne-a declarat unul dintre directori, el numărându-se printre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului Mihai Chirica. De precizat că, în unele situaţii, venitul total cuprinde şi alte surse faţă de salariu: unii sunt directori la o societate a Primăriei, în timp ce sunt şi în consiliul de administraţie în altă companie a municipalităţii. De asemenea, alţi directori sunt şi pensionari.

Cel mai mare venit înregistrat anul trecut de un director din administraţia locală i-a aparţinut lui Cătălin Neculau, şeful Salubris. În total, acesta a încasat 316.561 lei: de aproape două ori faţă de salariul preşedintelui ţării. Neculau a cumulat salariul de la Salubris (283.719 lei) cu indemnizaţia aferentă calităţii de membru în Consiliu de Administraţie (CA) al Citadin (32.842 lei). Astfel, Neculau a încasat lunar anul trecut o sumă de 26.380 lei (aproape 5.400 euro).

Cumulează trei venituri

Pe locul 2 în top se află directorul tehnic de la Citadin (Kristian Bârzu), dar acesta cumulează trei venituri: salariul, pensia şi indemnizaţia aferentă calităţii de membru al CA Termo-Service. În total, un venit anual de 267.318 lei, respectiv 22.277 lei/lună (circa 4.500 euro).

Urmează în top şeful lui Bârzu de la Citadin: Marius Ionescu, director general. Salariul de la constructorul Primăriei încasat de Ionescu a fost de 177.430 lei, la care s-au adăugat alţi 61.659 lei (membru CA Salubris). Pe lună, directorul Citadin a încasat un venit de 19.924 lei (circa 4.100 euro).

Doi şefi ai CTP completeză clasamentul veniturilor consistente: directorul general (Cristian Stoica) şi directorul de exploatare (Valetin Talef) cu 3.700 euro/lună şi, respectiv, aproape 3.600 euro/lună.

„Venitul aproape sigur pe an este indemnizaţia fixă la valoarea de 9.000 lei (pe lună, n.r.). Componenta variabilă nu e ceva sigur, depinde de indicatori. De exemplu, anul acesta la mine e zero. Căci dacă luăm, şi la preşedinte are şi alte avantaje faţă de indemnizaţie?! Nu?“, a declarat ieri Cristian Stoica.

Componenta variabilă despre care vorbeşte acesta permite directorilor de întreprinderi publice, în baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, să-şi dubleze indemnizaţia lunară dacă îndeplinesc anumiţi indicatori de performanţă. Toţi directorii de societăţi din subordinea Primăriei beneficiază de această bază legală. De exemplu, în cazul lui Stoica, la indemnizaţia lunară câştigată anul trecut (cea de 9.000 lei) s-a adăugat încă un venit echivalent, în condiţiile în care directorul CTP şi-a îndeplinit indicatorii pe anul 2019 (plata fiind efectuată în 2020). În acest an, venitul său a scăzut aproape la jumătate întrucât el nu şi-a putut îndeplini indicatorii pe anul 2020 (în cazul lui fiind vorba în special despre creşterea cifrei de afaceri şi scăderea datoriilor la sfârşit de an) din cauza problemelor cauzate de pandemia Covid-19.

Alţi doi şefi ai CTP au încasat lunar venituri mari: directorul tehnic (Maricel Ghercă, fost director al falimentarei RATP) şi directorul economic (Lavinia Dobrescu), fiecare cu aproape 3.300 euro/lună.

Doi directori din Primărie - sinecuri frumoase în CA-uri

Primăria Iaşi încă nu a pu­blicat declaraţiile de avere, dar despre doi dintre directorii municipalităţii putem afla detalii în contextul în care fac parte din CA-uri a unor societăţi subordonate instituţiei.

Vasile Tiron are două joburi (director de relaţii publice la Primărie şi membru în CA Termo-Service) care-i rotunjesc veniturile, alături de pensia de militar (e colonel în rezervă). Primele două surse i-au adus anul trecut un venit total de peste 170.000 lei, în timp ce pensia a fost de aproape 38.000 lei. Cele trei surse i-au asigurat un venit lunar de peste 17.000 lei (circa 3.500 euro). „Am salariul cuvenit“, ne-a spus ieri Tiron.

Într-o situaţie similară se află şi Dumitru Tomorug (director executiv la Primărie) care, pe lângă salariul încasat de la municipalitate (peste 103.000 lei), şi-a rotunjit venitul cu banii primiţi de pe urma calităţii sale de membru în două CA-uri (Veolia şi CTP), ajungând la o sumă totală de peste 186.000 lei, respectiv peste 15.000 lei pe lună (circa 3.200 euro).

Salariile directorilor din administraţia locală au stârnit în ultimii doi ani numeroase polemici în spaţiul public, iar în Consiliul Local (CL) s-a încercat luarea unor măsuri pentru diminuarea lor, dar propunerile venite din partea unor consilieri nu au fost acceptate de întreg plenul. Toţi cei 9 directori enumeraţi au încasat anul trecut venituri mai mari decât şeful statului, Klaus Iohannis având circa 3.000 euro/lună.

Ceilalţi directori de la alte societăţi din subordinea Primăriei (Servicii Publice, Termo-Service, EcoPiaţa şi Poliţia Locală) încă nu şi-au publicat declaraţiile de avere, dar aceştia au venituri similare cu şefii enumeraţi mai sus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.