Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Necropsiile Covid de la Iaşi, avem primele rezultate. Concluziile te strâng în spate

GALERIE
necropsie
  • necropsie
- +

La autopsii s-a constatat prezenţa cheagurilor de sânge, coronavirusul având o afinitate pentru pereţii vaselor de sânge, dar şi plămâni afectaţi prin suprainfectare. Asimptomaticii pot avea virusul numai la nivelul faringelui, nu şi în plămâni.

Numeroase voci din sistemul sanitar sau din învăţământul medical au blamat încă de la începutul pandemiei faptul că Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea autopsiilor în cazul bolnavilor de COVID 19, recomandare motivată de limitarea transmiterii viruslui.

Autopsiile, consideră specialiştii în domeniu, ar fi adus un pic de lumină în ceea ce priveşte modul în care acţionează SARS COV2 în organism. Odată ridicată starea de urgenţă, şi serviciile de medicină legală au avut posibilitatea să înceapă să realizeze necropsii în cazul celor decedaţi şi infectaţi cu SARS COV 2.

Cititi si: Am intrat în buncărul plin cu COVID de la Infecţioase Iași

„Până acum, la Iaşi, s-au făcut 6-7 necropsii în ceea ce priveşte COVID 19, dar noi, la IML Iaşi, avem în lucru 23 de cazuri pentru că, din punct de vedere anatomo-patologic, lucrăm microscopic şi cazurile de la Suceava. Se ştie că, la un moment dat, la Suceava , datorită situaţiei de acolo, toate cazurile medico-legale erau testate COVID“, a precizat Diana Bulgaru, director IML Iaşi.

Dintre cele 23 de morţi depistate ca fiind COVID pozitiv, majoritatea sunt morţi patologice, dar au existat şi morţi violente. Mai exact, a unor persoane care nu se aflau internate în spital şi care nu fuseseră diagnosticate cu infecţia cu SARS COV2, dar care erau asimptomatice.

„Dintre morţile violente ar fi vorba despre un caz de spânzurare, un deces provocat de o cădere de la înâlţime, iar în alte cazuri a fost vorba de accidente rutiere. La aceste cazuri, modificările pulmonare nu erau nişte modificări specific COVID 19, dar au avut o importanţă deosebită pentru că în urma lor au fost declanşate anchete epidemiologice în zona respectivă“, a adăugat Diana Bulgaru.

Microtromboze găsite la nivelul plămânilor şi al inimii

Cazurile de moarte patologică au fost cazuri de pacienţi cu vârste curpinse între 30 şi 90 de ani, cu multiple comorbidităţi, fie cardiovasculare, fie metabolice (diabet, obezitate), fie renale, hepatice sau cu probleme tumorale.

„La aceştia, într-adevăr, s-au constatat leziuni pulmonare de tipul condensării masive bilaterale (lipsa aerului din plămâni, când alveolele sunt pline de lichid alveolar - n.r.). În alte cazuri a fost suprainfecţie. Aici e vorba de momentul în care, prin secţionare şi comprimare pe suprafeţele pulmonare, apare acel lichefiant gălbui. Deci ceea ce am văzut noi până acum microscopic sunt modificări la nivelul pulmonului de tipul infiltratului inflamator. Aceste modificări se observă doar microscopic şi în unele cazuri inflamaţiile au fost abundente“, a mai declarat Diana Bulgaru.

Când inflamaţia este asociată cu polimorfonuclearele, atunci, a mai spus Diana Bulgaru, se vorbeşte de o suprainfecţie bacteriană. Polimorfonuclearele sunt o categorie de leucocite. Numărul polimorfonuclearelor din sânge este un indicator al stării de apărare a organismului. 

Când numărul lor creşte, înseamnă că organismul se luptă cu un proces infecţios. În momentul când concentraţia polimorfonuclearelor din sânge este scăzută, prognosticul este în general nefavorabil, deoarece acest lucru poate indica incapacitatea organismului de a lupta cu infecţia.

Suprainfecţia bacteriană este subliniată şi de o altă constatare microscopică. Existenţa unor dopuri de fibrină, produs pe care organismul începe să îl facă la trei zile de la orice leziune. Dopurile de fibrină la necropsie arată că infecţia a existat şi că organismul s-a luptat cu ea.

Medicii de la IML Iaşi au mai costatat că în cazul deceselor celor cu COVID 19 apar acele microtromboze. Este vorba despre formarea de cheaguri mici în sânge care pot bloca milioanele de capilare din corpul uman. „Microtrombozele s-au găsit atât în vasele pulmonare, cât şi la nivelul cordului“, a mai subliniat Diana Bulgaru.

Asimptomaticii: virusul la nivelul faringelui, nu neapărat şi în plămâni

Directorul IML, Diana Bulgaru a spus că toate necropsiile sunt în continuare în lucru, dar că în urma finalizării acestora, împreună cu colegii de la secţiile de medicină legală din Suceava, dar şi cei din întreaga regiune a Moldovei, urmează să editeze o carte de specialitate privind aspectele descoperite.

Puteau însă cei autopsiaţi şi găsiţi pozitiv cu SARS COV2 să supravieţuiască mai mult timp dacă virusul nu ar fi existat în organism, dat fiind şi comorbidităţile pe care le aveau?

„Este greu de spus acest lucru. Pentru noi, din punct de vedere medico-legal cauza decesului este insuficienţa respiratorie, stopul cardiac şi leziunile pulmonare pe care încă le studiem“, a mai spus Diana Bulgaru.

Au fost însă şi cazuri care au atras atenţia medicilor de la IML. Un caz este cel în care virusul s-a găsit în exudatul faringian, dar nu şi în plămâni.

„Este vorba despre cazul unei persoane de sex feminin, asimptomatică. Prima dată s-a realizat în spital testarea pe exudat faringian, iar la noi, la IML, s-a făcut din fragmentele pulmonare. S-a constatat că nu existau modificări la nivelul plămânilor. Problema a fost cu familia care nu ştia că persoana este pozitivă şi de aici a urmat ancheta epidemiologică“, a mai spus Diana Bulgaru, directorul IML Iaşi.

Aceleaşi aspecte găsite şi în necropsiile din Italia

La începutul lunii mai, în Italia medicii au făcut publice concluziile la 70 de autopsii realizate în cazul bolnavilor COVID 19.

După cum explica virologul italian Maria Rita Gismondo în urma autopsiilor efectuate la spitalele Sacco din Milano şi Papa Giovanni al XXIII-lea din Bergamo, coronavirusul afectează în special vasele de sânge, împiedicând astfel o circulaţie sanguină adecvată şi ducând la formarea de trombi (cheaguri de sânge, n.r.), ceea ce de altfel s-a descoperit şi în primă fază la necropsiile de la Iaşi.

Pneumonia ar fi, aşadar, doar un simptom succesiv, şi nu principala cauză de la care începe totul. Pe de altă parte, sunt voci în lumea medicală care consideră că pneumonia este principala complicaţie a infecţiei cu SARS COV2.

„Pneumonia rămâne cel mai frecvent motiv de internare la terapie intensivă“, explică Thomas Gille, pneumolog şi profesor la Universitatea Paris 13 (Sorbonne Paris Nord).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri