Noi detalii despre cazul doctoriţei Solovăstru de la Sf. Spiridon. Concluziile primelor verificări la Dermatologie. Ce avere declară șefa secției?

marți, 01 noiembrie 2022, 02:50
6 MIN
 Noi detalii despre cazul doctoriţei Solovăstru de la Sf. Spiridon. Concluziile primelor verificări la Dermatologie. Ce avere declară șefa secției?

Peste 100 de zile de spitalizare în Clinica de Dermatologie de la Spitalul Sf. Spiridon, plus alte internări în clinicile de Cardiologie şi de Terapie Intensivă. Acestea sunt primele concluzii la care a ajuns comisia de control constituită la Spitalul Sf. Spiridon în cazul  medicului şef de secţie care s-ar fi folosit de angajaţii şi de resursele unităţii medicale pentru a oferi, în ultimii trei ani, o îngrijire de tip paliativ pentru părinţii săi, pe banii contribuabililor.

 “Acesta este doar vârful icebergului. Dacă ar fi o comisie de la Ministerul Sănătăţii, care să le garanteze angajaţilor că nu păţesc nimic dacă declară totul, atunci se va afla în ce măsură dr. Laura Solovăstru a abuzat de sistemul de sănătate”, susţin sub anonimat, angajaţi ai celui mai mare spital din Regiunea Moldovei.

 „Escarele”, motivul internării la Dermatologie

Sâmbătă, 29 octombrie, Ziarul de Iaşi a publicat în exclusivitate un articol în care relata situaţia şocantă descoperită la Secţia de Dermatologie, condusă de prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru (FOTO). Mai mulţi angajaţi, din diferite secţii ale unităţii medicale au relatat că, în ultimii trei ani, tatăl şefei de Secţie Dermatologie a stat mai mult internat în unitatea medicală decât acasă, fiind asistat în permanenţă de personalul secţiei, într-o rezervă de pe secţie, şi tratat cu medicamente din farmacia spitalului. Iar asta s-ar întâmpla de trei ani, spun unele surse.

Altele susţin chiar că de 4 ani părintele este îngrijit în unitatea medicală, iar mama şefei de secţie era, de asemenea, aşteptată să se interneze şi ea, din nou, peste iarnă. La fel cum s-ar fi întâmplat şi în iarna trecută. Jumătate de an ar fi stat în spital, susţin unii angajaţi, şi jumătate de an acasă. Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru a explicat că şederea pe o perioadă îndelungată la Dermatologie a tatălui ei s-a datorat unor escare, răni care apar la nivelul pielii în cazul persoanelor imobilizate pentru mai mult timp la pat.

Cert este că după publicarea articolului, telefonalele au început să zbârnâie. Persoane din conducerea secţiei au început să transmită mesaje prin care îi îndeamnă pe aceştia să nu ofere informaţii despre pacienţi. „Se anunţă controale, fiţi pe fază, NU daţi informaţii despre pacienţi”, spun o parte dintre mesajele care au fost consultate de către „Ziarul de Iaşi”.

Însă informaţiile circulă, în ciuda îndemnurilor ca cele de mai sus. Unele surse, susţin că tatăl prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru a fost mutat pe o altă secţie cu două etaje mai jos, de teama unui control. Surse medicale au afirmat că aceasta este o practică des întâlnită: la controalele DSP sau ale altor organisme la Secţia de Dermato-Venerologie, „pacienţii problemă” erau „transferaţi” rapid pe alte secţii. Alte surse susţin că şi fiul şefei de la Dermatologie ar fi fost internat acolo şi tratat cu perfuzii scumpe, deşi ar fi trebuit să fie internat la Spitalul de Boli Infecţioase.

Cele mai multe internări sunt la Dermatologie

Între timp, “conducerea Spitalului Sf. Spiridon a luat decizia constituirii unei comisii, sub conducerea directorului medical. Această comisie va analiza oportunitatea internării, în condiţiile multiplelor diagnostice pe care pacienţii le au. Dar şi durata acestor internări, care depăşesc media zilelor de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean Sf. Spiridon, tocmai pentru că avem un profil de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Spiridon, şi coordonator al UPU Smurd Iaşi dr. Diana Cimpoeşu. Deocamdată, susţine aceasta,”S-a constatat că pentru domnul, din 2018, şi pentru doamna din 2019, sunt multe zile de spitalizare care depăşesc durata medie de spitalizare din spitalul nostru, care este un Spital de Urgenţă. Pacientul a avut spitalizări şi în clinica de dermatologie, şi în clinica de cardiologie, şi în terapie intensivă, având la acel moment criterii de terapie intensivă. Cele mai multe zile de spitalizare, depăşind 100, sunt în Clinica de Dermatologie.”

„Mama mea nu are de ce să stea în spital, are casa ei”, a declarat iniţial şefa secţiei Dermatologie Venerologie de la Spitalul Sf. Spiridon, înainte ca verificările făcute de conducerea Spitalului Sf. Spiridon să o contrazică. “ Suntem una dintre clinicile în care pacienţii sunt cei mai mulţumiţi, inclusiv în perioada de COVID. Nu folosesc pe nimeni în niciun fel, eu sunt mereu în clinică, vin la serviciu, ni se şi prelungeşte programul de lucru. (…) Faptul că îl îngrijesc pe tatăl meu, dacă asta e o culpă, mi-o asum. Dar nu îl îngrijesc doar în clinica dermatologică, este un pacient obişnuit, cu necazurile vremurilor, are patologie şi dermatologică, de toate felurile”, a mai precizat şefa Secţiei de Dermatologie.

Averea doamnei Solovăstrui i-ar fi permis să apeleze la serviciile unui spital privat

O îngrijire similară cu cea primită de tatăl Laurei Gheucă-Solovăstru poate costa, în unităţile private de specialitate, câteva mii de lei pe lună. Însă nu se poate pune problema banilor. Conform declaraţiilor de avere, prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru a încasat în ultimii patru ani, doar din salariile de la Spitalul Sf. Spiridon şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, peste 1,1 milioane de lei. Bani la Care se adaugă veniturile obţinute de închirierea unor imobile (36.570 lei), veniturile declarate realizate prin cele patru firme ale familiei (peste 1,1 milioane lei) şi veniturile soţului, fost şef de serviciu în Poliţie, actualmente pensionar la 51 de ani, cu o pensie de 95.000 lei.

În februarie 2020, Agenţia Naţională de Integritate anunţa, printr-un comunicat, constatarea că Laura Gheucă-Solovăstru s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 noiembrie 2016 – 03 iulie 2017, timp în care “a deţinut funcţia de şef secţie Clinică Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Spiridon” simultan cu calitatea de asociat şi funcţia de administrator în cadrul a 4 societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 184, alin. (12), coroborate cu prevederile art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare până la data de 27 august 2015), respectiv dispoziţiile art. 185, alin. (15), coroborate cu art. 178, alin. (1), lit. b) (în vigoare începând cu data de 28 august 2015) şi lit. g) din acelaşi act normativ (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016)”.

Trei firme pe numele băiatului în vârstă de 20 de ani

În acest moment, prof. dr. Laura Gheucă Solovăstru mai declară venituri doar din activitatea pe care o desfăşoară la Cabinetul Medical Lauderma. Iar celelalte afaceri – Daderma, Derma Art, Euroderma şi Glow Skin sunt în prezent deţinute de fiul, în vîrstă de 20 de ani, şi de soţul pensionar, fost poliţist. Două dintre firmele familiei Gheucă-Solovăstru (Derma Art şi Daderma SRL) sunt specializate pe “Comerţ cu amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie, în magazine specializate”, în timp ce Euroderma Impex SRL oferă “Activităţi de asistenţă medicală specializată”. Adică ceea ce face şi cabinetul medical individual Lauderma. A patra firmă, Glow Skin, care ar trebui să se ocupe cu activităţi de întreţinere corporală, este inactivă.

Numai anul trecut, veniturile declarate ale soţilor Gheucă-Solovăstru au fost de peste 650.000 lei. Iar din 2018, de când se presupune că medicul şef de secţie a început să-şi cazeze tatăl în secţia pe care o conduce, familia şi-a cumpărat un apartament de 83 mp – al patrulea imobil de locuit al familiei, după ce în 2017 îşi mai cumpărase unul, ceva mai mic. Un autoturism Nissan şi o auto-rulotă (achiziţionate în 2019), şi un teren agricol de 2462 m2, în Popricani (2020) sunt ultimele achiziţii din declaraţia de avere a Laurei Gheucă-Solovăstru. Declaraţie în care mai apar trei terenuri, dintre care unul de 15.000 mp la Şaru Dornei şi încă două autoturisme, Suzuki şi Toyota.

Familia Gheurcă-Solovăstru are propriile cabinete şi clinici, prin care oferă tratamente sofisticate, are produse de îngrijire prin magazinele pe care le deţine, şi are venituri peste medie, pentru o eventuală internare într-o secţie privată de îngrijiri paletive. De ce ar apela la îngrijirea părinţilor într-o unitate de urgenţe de stat? A fost întrebarea pe care am pus-o mai multor angajaţi din Spitalul Sf. Spiridon. “Pentru că omul gras are nevoie de mai multă mâncare decât cel slab”, ni s-a răspuns. Concluziile însă vor fi trase abia după încheierea verificărilor declanşate de conducerea Spitalului Sf. Spiridon, la care angajaţii speră să se alăture şi o comisie de control din Ministerul Sănătăţii. 

Cititi si: Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de trei ani şi îi tratează ca la privat

Cititi si: Primele reacții după investigația ZDI de la Spiridon: panică la Dermatologie. „Se anunță controale, fiți pe fază, NU dați informații despre pacienți

Comentarii