Noi restricţii anunţate de Primărie. Iată lista detaliată a acestora şi cum vor fi aplicate!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Noi restricţii anunţate de Primărie. Iată lista detaliată a acestora şi cum vor fi aplicate!

GALERIE
targ de masini
  • targ de masini
- +

S-au închis târgurile, s-a diminuat activitatea mai multor instituţii şi a început depistarea persoanelor de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor.

Noi măsuri au fost impuse ieri la nivel local în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus (Covid-19). Primăria a dispus închiderea bazarului şi a Târgului de Cherestea, a diminuat activitatea unor instituţii din subordine, a început o campanie de identificare a persoanelor vulnerabile de peste 65 de ani, a preluat noi spaţii pentru cazarea personalului medical şi, nu în ultimul rând, pe timpul nopţii va fi intensificată activitatea de dezinfectare a străzilor, trotuarelor şi aleilor. Direcţia Creşe îşi va diminua activitatea, începând de astăzi, la 50 de angajaţi, prin rotaţie, iar restul salariaţilor vor intra în şomaj tehnic. Direcţia din subordinea municipalităţii are în jur de 200 de angajaţi. În şomaj tehnic vor intra şi angajaţii de la EcoPiaţa care se ocupau de bazar şi Târgul de Cherestea. O altă iniţiativă a Primăriei, în contextul noului coronavirus, constă în desfăşurarea online a şedinţei de Consiliu Local (CL) de la sfârşitul acestei luni. Primarul Mihai Chirica a declarat, săptămâna trecută, că şedinţa va fi în sistem de videoconferinţă, iar în Sala Mare a Primăriei vor fi prezente doar cinci persoane: primarul, cei doi viceprimari, secretarul CL şi preşedintele de şedinţă.

Noi curse speciale la CTP

O altă măsură adoptată ieri vizează instituirea unor noi curse speciale pentru angajaţii din sistemul de sănătate (medici, asistenţi, farmacişti, personal nemedical etc.) în intervalul orar 12 - 18: pe fiecare traseu existent al CTP va circula un singur mijloc de transport dedicat. În acelaşi timp, au fost menţinute cursele speciale din intervalul orar 18 - 20 pentru aceeaşi categorie de angajaţi. Important de ştiut este că accesul în autobuze sau tramvaie este permis în baza legitimaţiei de serviciu eliberată de angajator. Tot cu referire la transportul public, Primăria a decis ca, în intervalele în care acesta funcţionează, să fie diminuat parcul auto cu 90% (între orele 5 - 8), 70% (între orele 12 – 18) şi 25% (între orele 20 - 22.45). „Începând cu data de 23 martie SC Salubris SA va demara dezinfectarea străzilor, trotuarelor şi aleilor care nu sunt încadrate ca spaţii verzi cu dezinfectanţi pe bază de hipoclorit de sodiu (produs care poate fi utilizat conform adresei Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nr. 8350/18.03.2020), în intervalul orar 22.00 – 6.00”, este o altă măsură anunţată de municipalitate.

Primăria preia un cămin de la Universitatea Tehnică

Unele decizii adoptate ieri au făcut referire la spaţii de cazare şi zone de carantină. În acest sens, conform Primăriei, de astăzi, acele persoane care nu respectă regulile privind autoizolarea şi cele care părăsesc locul de carantină nu vor mai beneficia de spaţii hoteliere, ci vor fi cazate în module amplasate în zona de agrement Ciric. Fiecare modul este dotat cu mai multe paturi. Pentru personalul angajat în sistemul de sănătate, municipalitatea va prelua de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” un tronson din căminul T20. În aceste spaţii vor fi cazaţi medici şi asistente care au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus. Reprezentanţii universităţii au declarat ieri că spaţiile respective nu sunt destinate studenţilor, ci sunt folosite în mod curent pentru cazarea oaspeţilor instituţiei de învăţământ superior. Tronsonul are 28 de camere pe trei etaje, dintre care 24 sunt de două persoane şi 4 de trei persoane. „Sunt condiţii de izolare completă fiindcă nu există niciun spaţiu comun pentru cei care sunt cazaţi acolo: camerele au băi proprii, cu utilităţile de rigoare - apă caldă curentă, încălzire, dar şi internet şi cablu TV”, se arată într-un comunicat al TUIAŞI.

Sprijin pentru vârstnici

Nu în ultimul rând, Primăria a demarat o campanie pentru idenficarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani care nu au susţinători sau altă formă de ajutor. Scopul municipalităţii este să-i ţină pe aceştia în evidenţă şi să le asigure sprijin în vederea minimalizării expunerii în afara locuinţelor. Direcţia de Asistenţă Socială va pune la dispoziţie 7 autovehicule, la care se adaugă şi alte autoturisme ale municipalităţii şi instituţiilor din subordine. „Asigurarea celor necesare persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor se va asigura din resursele bugetului local”, se arată în decizia municipalităţii. În aceste zile va fi anunţată şi o linie telefonică care va fi pusă la dispoziţia vârstnicilor.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.