Noi restricţii anunţate de Primărie. Iată lista detaliată a acestora şi cum vor fi aplicate!

marți, 24 martie 2020, 02:50
4 MIN
 Noi restricţii anunţate de Primărie. Iată lista detaliată a acestora şi cum vor fi aplicate!

S-au închis târgurile, s-a diminuat activitatea mai multor instituţii şi a început depistarea persoanelor de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor.

Noi măsuri au fost impuse ieri la nivel local în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus (Covid-19). Primăria a dispus închiderea bazarului şi a Târgului de Cherestea, a diminuat activitatea unor instituţii din subordine, a început o campanie de identificare a persoanelor vulnerabile de peste 65 de ani, a preluat noi spaţii pentru cazarea personalului medical şi, nu în ultimul rând, pe timpul nopţii va fi intensificată activitatea de dezinfectare a străzilor, trotuarelor şi aleilor. Direcţia Creşe îşi va diminua activitatea, începând de astăzi, la 50 de angajaţi, prin rotaţie, iar restul salariaţilor vor intra în şomaj tehnic. Direcţia din subordinea municipalităţii are în jur de 200 de angajaţi. În şomaj tehnic vor intra şi angajaţii de la EcoPiaţa care se ocupau de bazar şi Târgul de Cherestea. O altă iniţiativă a Primăriei, în contextul noului coronavirus, constă în desfăşurarea online a şedinţei de Consiliu Local (CL) de la sfârşitul acestei luni. Primarul Mihai Chirica a declarat, săptămâna trecută, că şedinţa va fi în sistem de videoconferinţă, iar în Sala Mare a Primăriei vor fi prezente doar cinci persoane: primarul, cei doi viceprimari, secretarul CL şi preşedintele de şedinţă.

Noi curse speciale la CTP

O altă măsură adoptată ieri vizează instituirea unor noi curse speciale pentru angajaţii din sistemul de sănătate (medici, asistenţi, farmacişti, personal nemedical etc.) în intervalul orar 12 – 18: pe fiecare traseu existent al CTP va circula un singur mijloc de transport dedicat. În acelaşi timp, au fost menţinute cursele speciale din intervalul orar 18 – 20 pentru aceeaşi categorie de angajaţi. Important de ştiut este că accesul în autobuze sau tramvaie este permis în baza legitimaţiei de serviciu eliberată de angajator. Tot cu referire la transportul public, Primăria a decis ca, în intervalele în care acesta funcţionează, să fie diminuat parcul auto cu 90% (între orele 5 – 8), 70% (între orele 12 – 18) şi 25% (între orele 20 – 22.45). „Începând cu data de 23 martie SC Salubris SA va demara dezinfectarea străzilor, trotuarelor şi aleilor care nu sunt încadrate ca spaţii verzi cu dezinfectanţi pe bază de hipoclorit de sodiu (produs care poate fi utilizat conform adresei Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nr. 8350/18.03.2020), în intervalul orar 22.00 – 6.00”, este o altă măsură anunţată de municipalitate.

Primăria preia un cămin de la Universitatea Tehnică

Unele decizii adoptate ieri au făcut referire la spaţii de cazare şi zone de carantină. În acest sens, conform Primăriei, de astăzi, acele persoane care nu respectă regulile privind autoizolarea şi cele care părăsesc locul de carantină nu vor mai beneficia de spaţii hoteliere, ci vor fi cazate în module amplasate în zona de agrement Ciric. Fiecare modul este dotat cu mai multe paturi. Pentru personalul angajat în sistemul de sănătate, municipalitatea va prelua de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” un tronson din căminul T20. În aceste spaţii vor fi cazaţi medici şi asistente care au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus. Reprezentanţii universităţii au declarat ieri că spaţiile respective nu sunt destinate studenţilor, ci sunt folosite în mod curent pentru cazarea oaspeţilor instituţiei de învăţământ superior. Tronsonul are 28 de camere pe trei etaje, dintre care 24 sunt de două persoane şi 4 de trei persoane. „Sunt condiţii de izolare completă fiindcă nu există niciun spaţiu comun pentru cei care sunt cazaţi acolo: camerele au băi proprii, cu utilităţile de rigoare – apă caldă curentă, încălzire, dar şi internet şi cablu TV”, se arată într-un comunicat al TUIAŞI.

Sprijin pentru vârstnici

Nu în ultimul rând, Primăria a demarat o campanie pentru idenficarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani care nu au susţinători sau altă formă de ajutor. Scopul municipalităţii este să-i ţină pe aceştia în evidenţă şi să le asigure sprijin în vederea minimalizării expunerii în afara locuinţelor. Direcţia de Asistenţă Socială va pune la dispoziţie 7 autovehicule, la care se adaugă şi alte autoturisme ale municipalităţii şi instituţiilor din subordine. „Asigurarea celor necesare persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor se va asigura din resursele bugetului local”, se arată în decizia municipalităţii. În aceste zile va fi anunţată şi o linie telefonică care va fi pusă la dispoziţia vârstnicilor.

 

 

Comentarii