O „listă minune“ cu medicamente anti-Covid circulă pe internet! Ce spun specialiștii ieșeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

O „listă minune“ cu medicamente anti-Covid circulă pe internet! Ce spun specialiștii ieșeni

GALERIE
lista_antiCovidlista_minune_antiCovid
  • lista_antiCovid
  • lista_minune_antiCovid
- +

O astfel de listă este prezentată ca fiind remediul universal împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ spun că este total greşit să folosim acea listă. Iată argumentele lor!

De câteva zile, pe diferite grupuri de pe reţelele de socializare circulă o „listă mi­nune“, care ar conţine medicamente şi suplimente pentru tratamentul, dar şi pentru prevenţia infecţiei cu SARS-CoV-2. Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ susţin că distribuirea acestei liste către persoanele infectate reprezintă un risc major din mai multe puncte de vedere: încurajează tratamentul la domiciliu fără să fie monitorizaţi de medicul de familie, fără să fie luaţi în nicio evidenţă. Mai grav este că lista respectivă presupune administrarea unor medicamente fără consultarea unui medic, fapt ce poate aduce mai multe probleme ce pot fi evitate printr-o simplă discuţie cu un specialist. De asemenea, medicii sunt fermi: singura metodă de prevenţie în acest caz o reprezintă vaccinarea.

Lista a fost distribuită pe mai multe grupuri ca o reţetă universală pentru cei care se luptă cu boala, fiind gândită ca o schemă ce trebuie respectată şi în care sunt incluse medicamentele care ar urma să fie administrate şi în ce interval al zilei - dimineaţa, la prânz sau seara. Astfel, medicamentele ar fi luate ca tratament la domiciliu în funcţie de simptomele avute - sunt scheme diferite pentru forme uşoare, pentru forme cu febră şi dureri musculare, dar şi pentru forme cu febră, tuse şi dureri musculare.

„Este extrem de periculoasă, mai ales pentru că o parte dintre medicamente - corticosteroizi, antibiotice, anticoagulante - au contraindicaţii majore în anumite cazuri. Pare uşor să ai la îndemână o astfel de listă, este schematică, relativ simplă pentru a fi înţeleasă, dar e nevoie de o personalizare şi de adaptare pentru fiecare pacient. Din păcate, nu există reţete universale“, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, specialist în medicină bazată pe dovezi.

Medicii atrag atenţia şi asupra faptului că lista pare veridică şi că este posibil să fi fost la un moment dat transmisă unui pacient infectat cu COVID-19 de către medicul său. Dar acest lucru nu înseamnă că este valabilă pentru toate cazurile.

„Mici adevăruri, puse alandala“

Specialiştii spun că lista reuneşte mai multe „mici adevăruri, puse alandala“ şi care duc la riscuri mai mari decât beneficii. Un exemplu concret de pe listă este administrarea de Dexametazonă, timp de cinci zile, o dată pe zi. Medicii au explicat că este incorect ca orice pacient cu formă uşoară, care are febră şi tuşeşte, să ia acasă un astfel de tratament care este folosit doar sub mo­nitorizarea medicilor, în cazuri în care pacientul are o saturaţie de oxigen scăzută şi implicit probleme respiratorii. În această situaţie, dacă persoana infectată ar fi monitorizată de un medic, acesta l-ar îndemna să meargă la spital, unde ar urma tratamentul sub supraveghere medicală.

„Administrat în cazurile la care nu există o indicaţie în acest sens, poate duce la o replicare virală, astfel încât orice medicament are nevoie de evaluare şi consult personalizat, adică adaptat pacientului prin intermediul medicului de familie“, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

La rândul său, conf.dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean, susţine acelaşi lucru - nu există un tratament standard pentru infecţia cu SARS-CoV-2, nici măcar pentru formele uşoare, care se tratează acasă.

„Pericolul este dat de faptul că unii oameni vor lua acele medicamente fără să aibă nevoie, alţii vor lua vitamine ca prevenţie în loc să se vaccineze, iar alţii le vor lua în loc să se testeze, în loc să intre într-o formă de monitorizare activă. Nu sunt medicamente care să nu implice niciun risc, sunt bune în anumite circumstanţe, dar dacă le iei singur e posibil să ai probleme majore după“, a explicat conf.dr. Liviu Oprea.

Multe cazuri sunt nedepistate, oamenii caută remedii pe Internet

Medicul mai spune că, momentan, situaţia este una dramatică în general la nivelul Iaşului, fiind foarte multe cazuri active, iar multe dintre ele nici nu sunt depistate, de frica izolării la domiciliu. Aşa ajung foarte multe persoane să caute liste şi tratamente minune pe Internet.

„Noi ne confruntăm de mult timp cu astfel de probleme, au mai existat şi în trecut liste de genul acesta şi mulţi suportau efecte adverse ale medicamentelor pe care nu le-ar fi avut nici în urma bolii. E normal ca, atunci când un pacient are o problemă, să apeleze la medic, pentru că el va analiza fiecare situaţie în parte. Nu pot fi luate medicamente la modul general, nu există liste minune care să se aplice la toţi. Sunt pacienţi care fac o formă uşoară şi cărora nu trebuie să le prescrii nimic, rămân acasă, alţii pe care trebuie să îi monitorizezi şi care au nevoie de tratament pentru că starea lor se degradează, dar acela este momentul când îi trimitem la spital“, a concluzionat conf. dr. Liviu Oprea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

România, în toamna lui 2021. Bunăstare şi focuri de artificii

Cosmin PAȘCA

România, în toamna lui 2021. Bunăstare şi focuri de artificii

Vedeţi vreo deosebire majoră între România lui Dragnea din februarie 2017 şi cea a lui Cîţu din octombrie 2021? Există una. Numerele care diferă de la o zi la alta. Atunci numărătoarea a început de la 13, din unu-n unu, azi creşterea e alandala, 282, 385, 442, 561...

Filmuletul zilei

opinii

#Şocante

George ŢURCĂNAŞU

#Şocante

Astăzi mi-am propus să federez câteva informaţii pe care le-am citit în media clasică, dar şi pe platformele de socializare în ultima vreme. Ce au în comun aceste informaţii? Faptul că sunt şocante.

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

pulspulspuls

Veselie şi emoţie la partidoiul ieşean. Iată cauza!

Veselie şi emoţie la partidoiul ieşean. Iată cauza!

Prin partidoiul ieşean cică e mare fojgăială de vreo două zile, iar nea Măricel se simte iar pe cai mari, după ce de la Bucureşti, prin gura aurită a lui nea Paul Stănescu, secretarul general, ar fi venit ordine noi pe unitate. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.