O expertiză medicală ar putea trimite la închisoare patru poliţişti

vineri, 11 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 O expertiză medicală ar putea trimite la închisoare patru poliţişti

Medicii legişti au înaintat instanţei un raport medical care atestă că un ieşean ar fi putut fi bătut de patru poliţişti, trimişi deja în judecată pentru lipsire de libertate şi purtare abuzivă

 Unul dintre cele mai fierbinţi dosare aflate pe rolul Tribunalului Iaşi este aproape de finalizare şi poate trimite la închisoare nu mai puţin de patru agenţi de Poliţie. Zilele trecute, Institutul de Medicină Legală Iaşi a înaintat instanţei un raport medico-legal ce atestă că victima unei agresiuni plasate de procurori în incinta unui post de poliţie din judeţ ar fi fost, cel mai probabil, lovită de către agenţi.
Dosarul se află pe rol din anul 2011 şi vizează o faptă din 2007. Patru poliţişti, Iulian Gherasim, Dănuţ Morariu, Constantin Cătălin Mădălin Stoica şi Mihai Macovei sunt judecaţi pentru violare de domiciliu, lipsire de libertate, purtare abuzivă şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
În certificatul medico-legal cu pricina, obţinut de “Ziarul de Iaşi”, se arată că “leziunile (victimei) s-au putut produce la data de 26.08.2007 (ziua agresiunii n.r.), cel mai probabil, prin loviri active repetate cu corpuri contondente, posibil urmate de cădere.”
 

O anchetă încălcită

 
Potrivit rechizitoriului, cei patru poliţişti ar fi intrat în ziua respectivă în casa lui Ionel Balan din localitatea Voineşti de unde l-ar fi luat pe acesta cu forţa, l-au fi încătuşat şi ulterior l-ar fi dus în diferite locuri unde l-ar fi lovit cu pumnii, picioarele şi bastonul. Destinaţia ar fi fost sediul poliţiei de Voineşti acolo unde agenţii l-ar fi sechestrat pe Balan şi lovit în mod repetat. Înainte de asta, anchetatorii spun că Ionel Balan fusese implicat în cursul acelei zile într-o altercaţie la un bar din localitate. Doi dintre agenţi, Ionuţ Gherasim şi Dănuţ Morariu, s-au deplasat la faţa locului pentru a aplana conflictul, însă din cauză că Balan era în stare de ebrietate şi agresiv acesta ar fi refuzat să fie transportat la sediul Poliţiei. Procurorul spune în rechizitoriu că cei doi poliţişti s-ar fi simţit umiliţi de reacţia lui Balan de la bar şi, pe seară, ar fi decis să se răzbune. “În loc să îşi îndeplinească atribuţiile conferite de lege – aplicarea de sancţiuni contravenţionale în lipsă, ori întocmirea unor acte premergătoare sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj, cei doi au ales să se răzbune pentru umilinţele suferite la care fuseseră expuşi”, se arată în rechizitoriu. Ulterior, cei doi i-ar fi chemat pe Macovei şi Stoica şi ar fi mers la casa lui Ionel Balan de unde l-au luat cu forţa şi, zic anchetatorii, bătut crunt.
 
În timpul anchetei, ce a fost destul de anevoioasă pentru procurori, inculpaţii au avut propria lor variantă spunând că l-ar fi întâlnit pe Balan pe o uliţă şi pentru că acesta era recalcitrant ar fi recurs la încătuşare. Despre loviturile suferite de bărbat, agenţii au spus că acesta a căzut pe scări. Declaraţiile martorilor şi probele adunate de procurori i-au contrazis. De altfel, în două rânduri, procurorii ar fi dat SUP şi NUP în cazul celor patru poliţişti însă de fiecare dată soluţiile au fost infirmate de şefii de la Parchetul de pe lângă Tribunal. Următorul termen de judecată din acest proces urmează să aibe loc pe 4 noiembrie, atunci când vor mai fi audiaţi martori. “Expertiza medico-legală confirmă susţinerile clientului meu şi atestă şi susţinerile procurorului din cuprinsul rechizitoriului, fiind o probă indubitabilă de vinovăţie a inculpaţilor”, ne-a spus avocata Sandra Grădinaru, avocata lui Balan.

Comentarii