Oamenii străzii şi gerul sufocă „Urgenţele“

Numai ieri au fost 10 astfel de cazuri u şi în case sunt găsiţi bătrâni degeraţi de frig.

joi, 10 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Oamenii străzii şi gerul sufocă „Urgenţele“

Situaţia persoanelor care trăiesc pe străzile Iaşului sau în case fără căldură a devenit îngrijorătoare în perioada aceasta, când temperaturile sunt atât de scăzute. La Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au ajuns foarte multe persoane cu hipotermie şi degerături severe, numărul acestora trecând ieri de zece. 

Un caz mai grav a fost cel al unei bătrâne de 83 de ani, din Tătăraşi, găsită de medicii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) în casă, cu degerături infectate la picioare şi într-o stare de confuzie. La spital, femeia a fost diagnosticată cu hipotermie, degerături suprainfectate ale membrelor inferioare, cu disfuncţii multiple de organe şi sindrom confuzional, astfel că s-a decis internarea la Clinica II Medicală. Între timp, starea bătrânei s-a degradat, şi a fost intubată şi ventilată mecanic.

Un alt caz a fost cel al unui bărbat care locuieşte în zona Piaţa Unirii şi care a sunat la numărul de urgenţă spunând că în casă este foarte frig şi că nu are lemne de foc. Acesta a fost preluat de ambulanţă şi adus în UPU. „Numărul cazurilor sociale care au ajuns la noi este foarte mare, mai mare decât înainte de Crăciun. Ieri, la amiază, erau deja nouă persoane în UPU cu degerături şi hipotermie. A fost cazul pacientei de 83 de ani, cu degerături suprainfectate la nivelul membrelor inferioare, cu tegumente palide şi reci, cu hipotermie, sindrom confuzional, sepsis cu punct de plecare tegumentar, disfuncţie multiplă de organ.

A fost internată, dar starea sa s-a şi degradat ulterior, necesitând intubare oro-traheală şi ventilare mecanică“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, me­dic-şef UPU-SMURD. Medicilor de la urgenţe nu le sunt însă străi­ne astfel de cazuri. Chiar la înce­putul sezonului rece, o bătrână de 68 de ani a stat aproape o săptă­mână în UPU după ce nu a fost admisă pentru internare la nicio unitate medicală ieşeană, deşi era diagnosticată cu demenţă, şi nici primită în asistenţă socială, chiar dacă nu dispunea de o locuinţă unde s-ar fi putut întoarce după tratament. 

Comentarii