COMUNICAT DE PRESĂ

Oficial: Peștii de la confluența râului Bahlui cu Jijia au murit din cauze naturale

duminică, 02 august 2020, 16:35
2 MIN
 Oficial: Peștii de la confluența râului Bahlui cu Jijia au murit din cauze naturale

În urma sesizării făcute de profesorul Silviu Gurlui, care a descoperit o mulțime de pești morți în Bahlui și substanțe negre care pluteau în apă, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au făcut analize și au ajuns la concluzia că "mortalitatea piscicolă de la confluența râului Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești s-a produs din cauze naturale".

Comunicatul oficial:

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi a intervenit în cursul zilelor de 31 Iulie și 1 August 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești.

În urma deplasării pe teren a reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au fost identificate exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație specifică de pe malurile acestuia, din loc în loc, pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – confluența râu Jijia.

Au fost prelevate probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din Rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen. Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zileide 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduseale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalitații piscicole.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă colectare materialului piscicol din zonă și în cursul zilei de 2 august 2020, urmând ca acesta să fie neutralizat de o firma specializată. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii