Oltenia, „invadată“ de bugetari. Cu cât sunt mai sărace județele, cu atât sunt mai mulți angajați la stat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Oltenia, „invadată“ de bugetari. Cu cât sunt mai sărace județele, cu atât sunt mai mulți angajați la stat

GALERIE
bugetari
  • bugetari
- +

Datele statistice parţiale arată că din totalul salariaţilor din Oltenia circa 59.000 sunt bugetari. Anii anteriori, în Gorj era ponderea cea mai mare a bugetarilor. Circa 44,9% dintre angajaţii din Gorj erau bugetari. În Dolj, 22% dintre salariaţi erau bugetari, anul trecut. Media pe ţară era de 15%.

Din 2000 încoace, schema de bugetari s-a încărcat destul de mult. Datele statistice arată că numărul bugetarilor a crescut constant. Din 2017 încoace, însă, numărul bugetarilor a fost făcut public cu dificultate de către autorităţile de la nivel central şi local. În ultimii ani, bugetarii au atras atenţia prin faptul că salariile din sectorul bugetar le-au depăşit cu mult pe cele din sectorul privat.

GdS a pus cap la cap datele despre bugetari, publicate în ultimii ani, inclusiv cele publicate de Eurostat – Institutul European de Statistică. Se observă trendul privind numărul bugetarilor în România, în toată Oltenia şi defalcat pe Dolj.

Oltenia, sufocată de bugetari încă din 2016

Statisticile privind ponderea numărului bugetarilor în totalul salariaților, calculate de Institutul Național de Statistică (INS), arătau că în câteva județe ale Olteniei erau mai mulți bugetari raportat la numărul total de angajați. Datele au fost calculate pentru anul 2016, despre care GdS a relatat anul trecut.

În Gorj exista cea mai mare pondere calculată de INS. Respectiv 44,9% din totalul salariaților lucrau în sectorul bugetar. Din 73.400 de angajați în total, circa 33.000 lucrau la stat. În Dolj, ponderea bugetarilor este de 31,6%, ceea ce înseamnă că dintr-un total de 129.500 de salariați în 2016, circa 40.900 lucrau la diverse instituții de stat. În Mehedinți, din 45.200 de salariați, 15.200 erau bugetari, ponderea lor în totalul salariaților fiind de 33,4%. Această pondere este de 28,9% în Olt și de 29% în Vâlcea.

Județele cele mai sărace aveau cel mai mare procent al bugetarilor. Comparând datele din Oltenia cu alte județe mai dezvoltate din punct de vedere economic, observăm că situaţia este invers. În zonele mai bogate sunt mai puţini bugetari. Potrivit datelor de la INS, în 2016, ponderea bugetarilor în totalul salariaților era de 17,9% în Timiș, 15,8% în Arad, 11,5% în Ilfov și 22,6% în Cluj.

Continuarea, pe gds.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.