anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

duminica, 22.05.2022

Ordonanță: profesorii vor primi între 4.000 și 10.000 lei fiecare. Iată cum se vor da banii!

În medie, un cadru didactic ar avea de primit în jur de 5.000 de lei, până în anul 2026, când va fi acordată 35% din toată suma. Anul acesta vor primi doar 5%, iar la anul 10%.

GALERIE
lacusta
 • lacusta
- +

Angajaţii din învăţământul preuniversitar din întraga ţară urmează să primească în următorii cinci ani, eşalonat, sume cuprinse între aproximativ 4.000 şi 10.000 de lei, aceşti bani fiind de fapt drepturi salariale neacordate de către Ministerul Educaţiei, care a calculat greşit modul de acordare a salariilor. Aceste recalculări vizează salariile din perioada 2017 – 2021, iar angajaţii din învăţământul preuniversitar vor primi în următoarele aproximativ 90 de zile 5% din valoarea acestor drepturi neacordate. Practic, la un calcul simplu, este vorba de sume cuprinse între 300 şi 500 de lei. Sindicatele din învăţământ atrag însă atenţia că la aceste sume nu este luată în considerare inflaţia sau dobânda, iar sumele ar trebui să fie cu 20 sau 30% mai mari.

Angajaţii din învăţământul preuniversitar vor primi din urmă drepturile salariale neacordate de către Ministerul Educaţiei din cauza modului greşit de calculare a salariului. Practic, până în 2026, în mod eşalonat, profesorii care se aflau în sistemul de învăţământ în perioada 2017 – 2021 ar urma să primească între 4.000 şi 10.000 de lei în plus.

"Dacă ne referim la profesorii care aveau şi Diriginţie şi Gradaţie de merit, mai ales pentru anii 2019 şi 2020, dar şi 2021 până în septembrie, atunci sumele vor depăşi 7.000 de lei doar aici, la care se mai adaugă diferenţele de pe tranşe, în funcţie de salariul fiecărui angajat. Atunci, în cazul unor angajaţi din învăţământ, sumele pot ajunge şi la 10.000 de lei", explică prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Cât vor primi în acest an în plus profesorii

Ziarul de Iaşi a realizat un calcul grosier cu privire la cât ar trebui să primească, în medie, un angajat din învăţământ. Astfel, dacă împărţim suma de 1,2 miliarde de lei cât reprezintă impactul bugetar, la numărul total de angajaţi din învăţământul preuniversitar, atunci obţinem media de aproximativ 4.000 de lei. Preşedintele USLIP Iaşi vorbeşte însă de o medie de 5 sau 6 mii de lei, existând diferenţe în ceea ce priveşte încadrarea salarială sau sporurile de care beneficiau în perioada 2017 -2021. Acum, în perioada imediat următoare, în care va fi aplicată acordarea de 5% din suma totală de care beneficiază un profesor, înseamnă aproximativ 3-4 sute de lei în plus în acest an.

Profesorii ar trebui să mai primească încă 20-30% mai mult. Urmează noi procese

Sindicatele atrag însă atenţia că şi această eşalonare înseamnă o încălcare a drepturilor profesorilor, mai ales că a fost dovedit în mai multe instanţe de judecată că modul în care au fost calculate salariile profesorilor în ultimii ani nu a fost corect.

"Din punctul nostru de vedere, această eşalonare înseamnă o încălcare flagrantă a unor drepturi economice pentru că aceşti bani au fost luaţi abuziv. Să nu uităm acea Ordonanţă apărută anul trecut, undeva în februarie, a Înaltei Curţi. Deci s-a ştiut de anul trecut de problema cu privire la calcularea salariilor profesorilor şi totuşi au continuat încă vreo 7 sau 8 luni să calculeze greşit salariile. La fel şi în ceea ce priveşte tranşele de majorare. Deşi aveam deciziile Înaltei Curţi, totuşi, ministerul a continuat să nu calculeze corect banii pentru salarii. În al doilea rând nu se prevede nimic în Ordonanţă legat de dobânzi sau de rata de inflaţie. Acesta este un aspect pe care, din punctul meu de vedere, trebuie clarificat, pentru că inflaţia în aceşti ani a fost foarte mare. Presupunând că ai 6.000 de lei de recuperat, logic ar fi ca la aceşti bani să se adauge şi inflaţia cu dobânzile, deci ar trebui suma să crească cu cel puţin 20 sau 30% pentru ultimii trei ani", explică liderul ieşean de sindicat.

Amânările de majorări salariale, neconstituţionale. Ministerul Educaţiei, purtat din nou prin instanţe

Potrivit declaraţiei liderului de sindicat ieşean, acordarea drepturilor salariale restante ale profesorilor este rezultatul acţiunilor în instanţă din ultimii ani intentate de către sindicatele din învăţământ, însă atrage atenţia că lucrurile nu au fost reglementate încă complet.

"Este rezultatul acţiunilor în instanţă ale sindicatelor, al deciziilor Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie şi, nu în ultimul rând, al negocierilor pe care le-au dus direct federaţiile şi în special Federaţia Sindicatelor din Educaţie, unde este afiliat şi USLIP Iaşi. Au avut loc discuţii în ianuarie şi februarie cu prim-ministrul, iar atunci îşi luase angajamentul că va rezolva această problemă. Şi se vede că a rezolvat-o, dar mai rămâne, din punctul nostru de vedere, problema implementării în totalitate a Legii 153. Sunt convins că şi aici, mai devreme sau mai târziu, vom clarifica tot în instanţă problema. Iar amânarea prin cele două Ordonanţe, a lui Orban şi a lui Cîţu, din punctul meu de vedere, cele două amânări ale aplicării legii sunt neconstituţionale. Şi vom demonstra acest lucru", a precizat Laviniu Lăcăustă, care afirmă că s-au făcut deja primele demersuri în acest sens.

Drepturile salariale restante vor fi acordate eşalonat, până în 2026. În acest an, profesorii vor primi 5% din sumă, în 2023 vor primi 10% din sumă, 25% din suma totală va fi acordată în 2024 şi acelaşi procent în 2025, iar în 2026 va fi acordat un procent de 35% din suma totală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.