Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ordonanță: profesorii vor primi între 4.000 și 10.000 lei fiecare. Iată cum se vor da banii!

În medie, un cadru didactic ar avea de primit în jur de 5.000 de lei, până în anul 2026, când va fi acordată 35% din toată suma. Anul acesta vor primi doar 5%, iar la anul 10%.

GALERIE
lacusta
  • lacusta
- +

Angajaţii din învăţământul preuniversitar din întraga ţară urmează să primească în următorii cinci ani, eşalonat, sume cuprinse între aproximativ 4.000 şi 10.000 de lei, aceşti bani fiind de fapt drepturi salariale neacordate de către Ministerul Educaţiei, care a calculat greşit modul de acordare a salariilor. Aceste recalculări vizează salariile din perioada 2017 – 2021, iar angajaţii din învăţământul preuniversitar vor primi în următoarele aproximativ 90 de zile 5% din valoarea acestor drepturi neacordate. Practic, la un calcul simplu, este vorba de sume cuprinse între 300 şi 500 de lei. Sindicatele din învăţământ atrag însă atenţia că la aceste sume nu este luată în considerare inflaţia sau dobânda, iar sumele ar trebui să fie cu 20 sau 30% mai mari.

Angajaţii din învăţământul preuniversitar vor primi din urmă drepturile salariale neacordate de către Ministerul Educaţiei din cauza modului greşit de calculare a salariului. Practic, până în 2026, în mod eşalonat, profesorii care se aflau în sistemul de învăţământ în perioada 2017 – 2021 ar urma să primească între 4.000 şi 10.000 de lei în plus.

"Dacă ne referim la profesorii care aveau şi Diriginţie şi Gradaţie de merit, mai ales pentru anii 2019 şi 2020, dar şi 2021 până în septembrie, atunci sumele vor depăşi 7.000 de lei doar aici, la care se mai adaugă diferenţele de pe tranşe, în funcţie de salariul fiecărui angajat. Atunci, în cazul unor angajaţi din învăţământ, sumele pot ajunge şi la 10.000 de lei", explică prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Cât vor primi în acest an în plus profesorii

Ziarul de Iaşi a realizat un calcul grosier cu privire la cât ar trebui să primească, în medie, un angajat din învăţământ. Astfel, dacă împărţim suma de 1,2 miliarde de lei cât reprezintă impactul bugetar, la numărul total de angajaţi din învăţământul preuniversitar, atunci obţinem media de aproximativ 4.000 de lei. Preşedintele USLIP Iaşi vorbeşte însă de o medie de 5 sau 6 mii de lei, existând diferenţe în ceea ce priveşte încadrarea salarială sau sporurile de care beneficiau în perioada 2017 -2021. Acum, în perioada imediat următoare, în care va fi aplicată acordarea de 5% din suma totală de care beneficiază un profesor, înseamnă aproximativ 3-4 sute de lei în plus în acest an.

Profesorii ar trebui să mai primească încă 20-30% mai mult. Urmează noi procese

Sindicatele atrag însă atenţia că şi această eşalonare înseamnă o încălcare a drepturilor profesorilor, mai ales că a fost dovedit în mai multe instanţe de judecată că modul în care au fost calculate salariile profesorilor în ultimii ani nu a fost corect.

"Din punctul nostru de vedere, această eşalonare înseamnă o încălcare flagrantă a unor drepturi economice pentru că aceşti bani au fost luaţi abuziv. Să nu uităm acea Ordonanţă apărută anul trecut, undeva în februarie, a Înaltei Curţi. Deci s-a ştiut de anul trecut de problema cu privire la calcularea salariilor profesorilor şi totuşi au continuat încă vreo 7 sau 8 luni să calculeze greşit salariile. La fel şi în ceea ce priveşte tranşele de majorare. Deşi aveam deciziile Înaltei Curţi, totuşi, ministerul a continuat să nu calculeze corect banii pentru salarii. În al doilea rând nu se prevede nimic în Ordonanţă legat de dobânzi sau de rata de inflaţie. Acesta este un aspect pe care, din punctul meu de vedere, trebuie clarificat, pentru că inflaţia în aceşti ani a fost foarte mare. Presupunând că ai 6.000 de lei de recuperat, logic ar fi ca la aceşti bani să se adauge şi inflaţia cu dobânzile, deci ar trebui suma să crească cu cel puţin 20 sau 30% pentru ultimii trei ani", explică liderul ieşean de sindicat.

Amânările de majorări salariale, neconstituţionale. Ministerul Educaţiei, purtat din nou prin instanţe

Potrivit declaraţiei liderului de sindicat ieşean, acordarea drepturilor salariale restante ale profesorilor este rezultatul acţiunilor în instanţă din ultimii ani intentate de către sindicatele din învăţământ, însă atrage atenţia că lucrurile nu au fost reglementate încă complet.

"Este rezultatul acţiunilor în instanţă ale sindicatelor, al deciziilor Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie şi, nu în ultimul rând, al negocierilor pe care le-au dus direct federaţiile şi în special Federaţia Sindicatelor din Educaţie, unde este afiliat şi USLIP Iaşi. Au avut loc discuţii în ianuarie şi februarie cu prim-ministrul, iar atunci îşi luase angajamentul că va rezolva această problemă. Şi se vede că a rezolvat-o, dar mai rămâne, din punctul nostru de vedere, problema implementării în totalitate a Legii 153. Sunt convins că şi aici, mai devreme sau mai târziu, vom clarifica tot în instanţă problema. Iar amânarea prin cele două Ordonanţe, a lui Orban şi a lui Cîţu, din punctul meu de vedere, cele două amânări ale aplicării legii sunt neconstituţionale. Şi vom demonstra acest lucru", a precizat Laviniu Lăcăustă, care afirmă că s-au făcut deja primele demersuri în acest sens.

Drepturile salariale restante vor fi acordate eşalonat, până în 2026. În acest an, profesorii vor primi 5% din sumă, în 2023 vor primi 10% din sumă, 25% din suma totală va fi acordată în 2024 şi acelaşi procent în 2025, iar în 2026 va fi acordat un procent de 35% din suma totală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri