Partidul „Pentru Iaşi“ a intrat în luptă: şi-a anunţat ieri candidaţii la locale

luni, 01 februarie 2016, 02:58
4 MIN
 Partidul „Pentru Iaşi“ a intrat în luptă: şi-a anunţat ieri candidaţii la locale

Liderii celui mai nou partid local spun că vor să câştige Primăria şi 10-12 consilieri. Candidatul la funcţia de primar este Andrei Postolache, manager în industria IT. „Iaşul trebuie să fie o capitală care să aibă curajul marilor idei şi al proiectelor îndrăzneţe“, spune el 

Partidul „Pentru Iaşi“ şi-a lansat ieri primii candidaţii la alegerile locale din vara acestui an. Preşedintele organizaţiei, Andrei Postolache, va candida la funcţia de primar. „Vrem să schimbăm modul în care se face politica la Iaşi, vrem să construim un alt fel de a guverna oraşul“, a spus Postolache.

În acelaşi timp, alţi cinci membri ai organi­za­ţiei şi-au anunţat candidatura la Con­siliul Local: Mihai Lupu (avocat), Sîn­ziana Bălţătescu (lector la Facul­tatea de Economie), Dan Zaharia (economist), Claudiu Florea (specialist în marketing şi comunicare) şi George Ţurcanu (inginer constructor). Primii patru vor candida la Iaşi, iar ultimul la Bârnova.

Andrei Postolache: Mă voi înconjura de oameni mai deştepţi ca mine“

Liderul partidului a declarat că formaţiunea exclude orice alianţă politică cu alte organizaţii, dar a su­bliniat că vor exista colaborări punctuale pe proiecte comunitare importante, oferind ca exemplu autostrada spre Târgu Mureş.

„De prea mulţi ani, PSD şi PNL au făcut ce au vrut cu acest oraş: s-au aliat, şi-au împărţit administraţia, au dominat Consiliul Local, în timp ce au ignorat problemele reale ale oraşului. Avem o economie slabă, ieşenii trăiesc în sărăcie, tinerii pleacă să-şi facă vieţi în altă parte, în timp ce noi rămânem aici într-un oraş închis, îngheţat şi armoţit“, a spus Posto­lache.

El a adăugat că mişcarea „Pen­tru Iaşi“ este compusă din oameni care şi-au dovedit competenţa profesională în afara politicii. „Credem în potenţialul Iaşului şi suntem hotă­râţi să punem Iaşul pe un traseu al progresului accelarat, pentru că avem de recuperat un decalaj masiv atât faţă de alte oraşe ale ţării, dar şi faţă de unde am fi putut fi fost dacă nu am fi fost ţinuţi în loc. Avem o altă viziune asupra administraţiei, nu una a micilor orgolii. Vrem competenţă şi vrem respect“, a menţionat liderul „Pentru Iaşi“.

Potrivit acestuia, organizaţia are stabilite deja şapte proiecte pentru Iaşi, pe care le va supune dezbaterii publice până la alegeri. „Mă doare să văd Iaşul un­de este acum, vrem să facem din acest oraş o capitală care să aibă curajul marilor idei şi al proiectelor îndrăzneţe“, şi-a motivat Postolache intenţia de a candida la alegeri.

Întrebat care ar fi primele trei lucruri pe care le-ar schimba în activitatea primăriei, candidatul „Pentru Iaşi“ a răspuns că, în primul rând, ar lăsa oamenii din adminsitraţie să-şi facă treaba.

„Avem foarte mulţi oameni compentenţi în administraţie care nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba, nu au leadership-ul şi managementul de care au nevoie“, a spus Posto­lache. El a adăugat că un alt gând al său este de a aduna la masa dialogului rectorii şi mediul de afaceri, care, alături de primărie, să iniţieze proiec­te pentru Iaşi.

Al treilea lucru, voi schimba modul de gândire a primarului, mă voi înconjura de oa­meni care sunt mai deştepţi ca mine şi mai buni ca mine. Dacă eşti un lider şi eşti cel mai deştept din cameră înseamnă că nu ţi-ai făcut treaba ca lider. Nu ne vom lăsa prinşi de orgolii, primarii de până acum s-a înconjurat doar de oameni mai slabi ca ei, să nu se simtă ameninţaţi, şi, în felul acesta, au periclitat interesul întregului oraş„, a explicat Postolache. 

Ce planuri au candidaţii  la Consiliul Local

Unul dintre obiectivele declarate ale „Pentru Iaşi“ constă în atragerea de investitori. „Îmi doresc să contribui la un Iaşi care este deschis pentru investiţiile mari şi de orice altă dimensiune. Îmi doresc un oraş în care nu doar să creăm inteligenţă care apoi să plece din oraş ci să o atragem şi să o menţinem în oraşul nostru“, a spus Dan Zaharia, care s-a declarat un „promotor al poziţionării Iaşului ca magnet pentru industria IT şi outsourcing“.

La rândul lui, Claudiu Florea, manager într-o companie olandeză din industria financiară, a subliniat că vrea să folosească experienţa acumulată în cei cinci ani la Fundaţia Comunitară Iaşi, organizaţie unde este cofondator, pentru crearea unei administraţii transparente şi eficiente. Avocatul Mihai Lupu a vorbit despre „o administraţie în derivă“, care suferă nu din cauza lipsei mijloacelor, ci din cauza oamenilor care de-a lungul timpului s-au perindat la conducerea Iaşului.

„Noi vrem să schimbăm acest lucru. Vrem ca oamenii politici să fie mai puţin vizibili, în schimb, cetăţenii să simtă ceea ce înseamnă un act administrativ de calitate“, a precizat Lupu. Potrivit liderilor „Pentru Iaşi“, pe lângă câştigarea Primăriei Iaşi, organizaţia îşi propune să aibă în Consiliul Local între 10 şi 12 reprezentanţi, din totalul de 27. 

Comentarii