anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Pe 8 octombrie începe pelerinajul Sfintei Parascheva: la închinare vor fi şi moaştele unui sfânt cu origini în Ucraina

GALERIE
scoaterea_moastelor
 • scoaterea_moastelor
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat oficial că pelerinajul la moaştele Sfintei Paracheva va începe de sâmbătă, 8 octombrie, cu primul eveniment liturgic major. Un sobor de preoţi al Catedralei Mitropolitane vor începe, de la ora 06.00, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva care va înconjura catedrala, iar apoi racla va fi aşezată în baldachinul care va fi amplasat în curtea interioară, pe acelaşi platou ca în ultimii ani. Pregătirile, de altfel, sunt în toi, iar baldachinul urmează să fie gata în zilele care urmează. 

Reprezentanţii Mitropoliei au precizat că anul acesta este unul cu adevărat prielnic pelerinajului: ziua de hram, sărbătoarea Sfintei, 14 octombrie, va pica într-o vineri, ceea ce înseamnă că moaştele vor fi scoase la închinare pentru cel puţin o săptămână. Până la slujba de vineri racla va sta cu siguranţă în curtea interioară a Mitropoliei, iar ulterior, fiind weekend, există aşteptări că, dacă vremea este bună, fluxul de pelerini să fie în continuare suficient de mare încât aceasta să nu fie retrasă, încă, în interiorul lăcaşului de cult.

Săptămâna următoare urmează să fie anunţat un program detaliat de către reprezentanţii MMB, însă Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a precizat la finalul slujbei de duminică, 2 octombrie, că tradiţia din anii anteriori va fi reluată în 2022, iar în timpul pelerinajului vor fi aduse şi moaştele unui alt sfânt la care credincioşii să se poată închina. Este vorba despre Sfântul Paisie de la Neamţ, anul acesta împlinindu-se 300 de ani de la naşterea sa. Acesta este pomenit în calendarul creştin-ortodox pe data de 15 noiembrie, iar în ritul ortodox sfântul este cunoscut ca având şi puternice legături cu zona Ucrainei de astăzi, el născându-se în oraşul Poltava, din statul vecin, în 1722, pe 21 decembrie. Era al 11-lea copil din 12 fraţi în total, tatăl său se numea Ioan, era preot, iar mama sa purta numele de Irina.

Cuviosul Paisie de la Neamţ a studiat la Academia teologică din Kiev, a intrat în viaţa monahală la 19 ani, şi a venit în Moldova în 1745. „În vara anului 1746 se duce la Muntele Athos, unde se nevoieşte ca sihastru patru ani de zile. În anul 1750 este tuns, aici, în monahism de Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului, duhovnicul său, primind numele de Paisie.

Cuviosul Paisie de la Neamţ a studiat la Academia teologică din Kiev

Apoi, este hirotonit ieromonah şi întemeiază o obşte monahală în Schitul Sfântul Prooroc Ilie, unde se nevoieşte până în vara anului 1763, adunând în jurul său 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi”, se precizează pe siteul Mănăstirii Neamţ, acolo unde acesta a ajuns să slujească în viaţă şi unde sunt moaştele sale. A fost, de altfel, 15 ani stareţ al mănăstirilor unificate la momentul respectiv – Neamţ şi Secu, după ce a slujit alţi peste 10 ani la Mănăstirea Dragomirna. S-a stins din viaţă la 72 de ani, în 1794, iar în 1988 a fost canonizat sfânt. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.