Pensionar în comă: a băut tot antigelul roz din sticlă, crezând că e sucul nepoţilor

Şansa acestuia a fost că a ajuns relativ repede la un spital specializat, unde i s-a putut face dializă

joi, 29 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Pensionar în comă: a băut tot antigelul roz din sticlă, crezând că e sucul nepoţilor

Un bărbat în vârstă de 74 de ani a ajuns în stare extrem de gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Copou după ce a băut accidental 400 ml de antigel. Acesta a fost transferat la Iaşi în stare extrem de gravă, în comă, de la Spitalul Municipal din Roman, la sfârşitul săptămânii trecute, necesitând supraveghere şi tratament de specialitate pe Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), timp de aproximativ cinci zile.

 Bărbatul a confundat sticlele şi a băut din cea în care ţinea antigel, crezând că bea suc, acesta fiind de culoare roz, lichidul toxic fiind şi dulceag la gust. În momentul de faţă, starea acestuia este mai bună, fiind transferat de la ATI pe Clinica de Nefrologie. „Iniţial, starea lui a fost extrem de gravă, în comă, a necesitat mai multe şedinţe de hemodializă în urgenţă, mai exact a făcut trei şedinţe, din fericire, în urma acestora, starea lui este mai bună. Este în continuare monitorizat“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Medicii spun că în această perioadă sunt atipice astfel de cazuri de intoxicaţie, 90% dintre cazuri fiind înregistrate în lunile decembrie – ianuarie, când an­tigelul este folosit ca lichid anti-îngheţ.

„Bărbatul a fost dus de familie la spital, care le-a spus medicilor cât a consumat, şi care a adus şi sticla din care a băut. Faptul că a reacţionat repede a ajutat la salvarea vieţii bărbatului. De asemenea, faptul că cei de la UPU din Roman l-au tri­mis la noi pentru a face dia­liză a ajutat foarte mult, cres­când astfel şansele de a se recupera şi de a trece peste acest episod de intoxicaţie care poate fi fatal dacă nu se intervine imediat“, a completat medicul ie­şean. În acest sens, medicii do­resc să tragă un semnal de alarmă legat de modul în care oamenii depozitează în casă aceste substanţe toxice, chimice, inclusiv antigelul, lichidul de parbriz etc., deoarece se pot întâmpla ade­vărate tragedii.

Aceştia preci­zează că intoxicaţia cu etilenglicol este des întâlnită din cauză că există persoane care îşi completează antigelul pentru maşină singuri, acasă, iar sticlele cu antigel rămas pot rămâne la îndemână. ă Tratamentul de urgenţă pentru astfel de into­xicaţii depinde foarte mult şi de timpul în care se ajunge la spital, leziunile fiind ireversibile dacă timpul de intervenţie este mai mare de câteva ore.  

Comentarii