Sfânta Parascheva a fost scoasă. Circa 10.000 de pelerini s-au închinat (UPDATE)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Sfânta Parascheva a fost scoasă. Circa 10.000 de pelerini s-au închinat (UPDATE)

GALERIE
Scoaterea mostelor, foto Silviu Cluci, Doxologia (6)
  • Scoaterea mostelor, foto Silviu Cluci, Doxologia (6)
- +

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva a început cu un număr foarte mare de credincioși așteptând în această dimineață, la ora 06.00, momentul în care racla sfintei a fost purtată în jurul Catedralei Mitropolitane în procesiune și apoi așezată în baldachinul ornat cu flori.

UPDATE ORA 15:15

După fluxul de dimineață de la ora 06.00, coada de pelerini a început în sfârșit să mai scadă, fiind în jurul stâlpului 51, măsurând în jur de 2 kilometri. Cel mai probabil s-a terminat fluxul pelerinilor din Voluntari care s-au retras către autocare și s-a mai decongestionat astfel situația din zona baldachinului, de la agheasmă și de la magazinele bisericești amplasate chiar în spatele Mitropoliei.

În momentul de față numărul pelerinilor care s-au închinat la moaștele Sfintei Parscheva se apropie de pragul de 10.000.

UPDATE ORA 14:15

Vedeți AICI imagini cu pelerinii veniți la Iași.

UPDATE ORA 14:00

Cei care ajung acum, în jurul orei 14:00, în curtea Mitropoliei s-au așezat la coadă în urmă cu 7 ore și mai au aproximativ 30 de minute de așteptat până să atingă racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Organizarea pare a fi mult mai bună față de anii anteriori, sunt mai multe coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, sunt copertine pe distanțe mai mari. Pe ecrane se poate urmări momentan o cuvântare a Patriarhului Daniel.

UPDATE ORA 12:10

În momentul de față coada se păstrează la aceleași cote de dimineață - la raclă se închină peste 1.000 de pelerini pe oră, ceea ce duce numărul celor care s-au închinat de dimineață la aproximativ 6.500 de pelerini. Aceștia au declarat pentru preoții voluntari care sunt la rând cu ei că vin din toate părțile țării, nu doar din Moldova, fiind și un colectiv mare care a venit din Maramureș și care s-a așezat la 8 dimineață la coadă. În momentul de față, rândul se întinde până la stâlpul 56, deci e constant, pe Splai Bahlui, și organizatorii estimează în jur de 25.000 de pelerini care așteaptă încă să se închine.

UPDATE ORA 09:30

În momentul de față coada este cea mai lungă de la începutul pelerinajului, de vineri 11 octombrie, ora 06.00, dar chiar și ca reper față de pelerinajele din alți ani.

Sunt peste 20.000 de oameni care așteaptă să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, care stau la o coadă ce se întinde pe aproape 3 kilometri, până la stâlpul 58. Din primele calcule ale organizatorilor, până la ora 09.30 se închinaseră deja peste 3.000 de pelerini. La coadă se stă aproximativ 8 ore.

UPDATE ORA 09:05

Prima persoană venită în pelerinaj care s-a închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost Elena Săbiuţă, o femeie în vârstă de 76 de ani, din Piatra Neamţ. Ea spune că a aşteptat 22 de ore acest moment. Aflați amănunte de AICI.

UPDATE ORA 08:50

Vedeți AICI imagini de la scoaterea moaștelor Sfintei Parascheva și depunerea pe baldachin.

UPDATE ORA 08:00

Peste 15.000 de persoane, după estimările reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, așteptau să se închine la ora 6.00, coada întinzându-se deja la peste doi kilometri, până la stâlpul 43.

Nelipsiți în fiecare an, printre primii pelerini ajunși au fost cei din Voluntari, circa 7.000 de persoane care au călătorit toată noaptea în apoximativ 130 de autocare, primele ajungând între 04.00 și 05.00 la Iași, momentan fiind parcate pe Splai Bahlui, unde este oprită circulația.

Peste noapte s-a așteptat între cinci și șase ore la coadă, în momentul de față, la ora 08.00, fiind coada și mai lungă, până la stâlpul 51, deci peste 17.000 de pelerini așteaptă în aceast moment să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.

FOTO: Silviu Cluci (Doxologia)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.