COMUNICAT DE PRESA

Peste 70% din bugetul unei instituţii de cultură este destinat salariilor

marți, 13 februarie 2018, 13:15
2 MIN
 Peste 70% din bugetul unei instituţii de cultură este destinat salariilor
Un răspuns oferit de fostul ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, la o întrebare a senatorului USR Dan Lungu, arată gradul de subfinanţare a lumii artistice din România şi din Iaşi, în particular, în urma creşterilor salariale din luna februarie a anului 2017. Ministerul Culturii a confirmat speculaţiile cu privire la bugetele în scădere ale instituţiilor de cultură ieşene şi la lipsa premierelor din stagiunea precedentă: măririle salariale, de aproape 50%, ale personalului artistic, sunt suportate din bugetul deja existent al instituţiilor care nu a mai fost suplimentat.

 „Pe parcursul anului 2017 au fost transmise către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale adrese de la instituţiile subordonate prin care se comunica insuficienţa fondurilor pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor specifice acestora. Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» şi Opera Naţională Română Iaşi au solicitat pe parcursul anului 2017 fonduri suplimentare la Titlul 20 «Bunuri şi servicii». În urma rectificărilor bugetare, a fost posibilă acoperirea parţială a fondurilor necesare”, se precizează în răspunsul semnat de Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale.

Senatorul Dan Lungu a precizat că trebuie aduse corecţii modului în care se oferă subvenţii de la Minister către instituţiile de cultură din ţară, pentru ca acestea să poată să performeze, nu doar să supravieţuiască. „Creşterea salariilor a fost o gură de aer proaspăt necesar în special tinerilor artişti, care nu au recunoaşterea naţională sau internaţională care să le permită mai multe parteneriate din care să îşi suplimenteze veniturile. Dar este absolut inadmisibil să creşti salariile cu 50% într-o instituţie, dar să păstrezi acelaşi buget. Sunt situaţii tragice în instituţiile de cultură din toată ţara, unde colaboratorii externi nu mai pot fi plătiţi fiindcă nu există finanţare, iar producţiile curente de abia se mai joacă din lipsă de fonduri. Pentru a pune în scenă, fie că e vorba de operă sau de teatru, un spectacol nou, ai nevoie de decor nou, de costume, poate şi de actori sau solişti colaboratori. De unde bani pentru aşa ceva?”, a declarat senatorul USR.

Conform documentului citat, în 2016 ponderea cheltuielilor de personal în total subvenţie era de 52%, iar în anul 2017 acest tip de cheltuieli au reprezentat 72% din totalul subvenţiei. Prin urmare, cheltuielile cu personalul au crescut cu 20%, până la 72% din suma totală primită de la minister; astfel, mai bine de două treimi din buget este destinat exclusiv plăţii salariilor. „Urmare influenţei cheltuielilor de personal, suma alocată instituţiilor subordonate Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare, precum şi cele necesare derulării programelor şi proiectelor specifice domeniilor de activitate (expoziţii muzeale, premiere teatru, operă etc.) s-a diminuat corespunzător în anul 2017, respectiv 26% din total subvenţie faţă de 42% în anul 2016”, se mai precizează în acelaşi răspuns. Conform primelor estimări la nivelul Ministerului Culturii, pentru anul 2018 se preconizează bugete similare cu valoarea din 2017 pentru instituţiile de cultură din România. Prin urmare, situaţia se va perpetua şi anul acesta, dacă nu vor interveni modificări de rectificare a alocărilor bugetare.

Comentarii