anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Pisicile din Australia ucid anual 650 de milioane de reptile

GALERIE
pisici
  • pisici
- +

Pisicile din Australia ucid circa 650 de milioane de reptile an, conform unui raport publicat în jurnalul ştiinţific Wildlife Research, citat luni de agenţia DPA.
 

Concluziile se bazează pe o cercetare efectuată pe un număr de peste 10.000 de eşantioane de hrană consumată de pisici, prelevate de mai mulţi oameni de ştiinţă din Australia. ''În medie, fiecare pisică sălbatică omoară 225 de reptile pe an, cel mai mare număr fiind înregistrat în zona centrală a Australiei'', a declarat cercetător-şef John Woinarski, profesor la Universitatea Charles Darwin.

''Potrivit estimărilor, în Australia trăiesc între două şi cinci milioane de pisici sălbatice. Acestea omoară anual circa 650 de reptile. De asemenea, există circa 3,9 milioane de pisici domestice, care ucid aproximativ 50 de milioane de reptile'', a declarat Woinarski pentru DPA. Oamenii de ştiinţă au coroborat date privind circa 250 de specii de reptile din Australia care cad victime pisicilor, printre acestea numărându-se unsprezece specii de reptile ameninţate cu dispariţia, precum şopârla mare de deşert Liopholis kintorei.

''Unele pisici consumă un număr uluitor de reptile. Am descoperit multe exemple de pisici care pot devora de unele singure un număr imens de şopârle, recordul fiind de 40 de şopârle în stomacul unei singure pisici'', a declarat Woinarski. Pisicile sălbatice din Australia consumă mai multe reptile în comparaţie cu cele din Statele Unite sau Europa datorită abundenţei de reptile de pe continentul australian, a explicat cercetătorul. Sally Box, comisar pentru specii ameninţate cu dispariţia din Australia, a declarat că ''noul studiu reprezintă o trezire la realitate''.

Oamenii de ştiinţă au constatat anterior că pisicile sălbatice se găsesc în peste 99,8% din zonele de uscat din Australia. Potrivit unei cercetări publicate anul trecut, pisicile sălbatice din Australia ucid anual 316 milioane de păsări. Printre victimele lor se numără 338 de specii native de păsări - aproape jumătate din populaţia de specii de păsări native din Australia - printre acestea numărându-se 71 de specii ameninţate cu dispariţia. De la colonizare europeană până în prezent, pisicile sălbatice au provocat extincţia a 20 de specii de mamifere din Australia, precizează DPA.

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.