Planul de Mobilitate Urbană poate fi aprobat în acest an. A fost predat încă din 2015

joi, 08 decembrie 2016, 02:53
2 MIN
 Planul de Mobilitate Urbană poate fi aprobat în acest an. A fost predat încă din 2015

Unul dintre cele mai importante planuri strategice ale Iaşului pe următorii 15 ani ar putea fi aprobat până la sfârşitul acestui an.  

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a intrat în ultima etapă de avizare, fiind întocmit inclusiv proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care va fi confirmat documentul. Beneficiarul proiectului este Primăria Iaşi, planul strategic fiind întocmit de firme contractate de către Ministerul Dezvoltării atât pentru Iaşi, cât şi pentru ceilalţi şase poli de creştere din ţară. PMUD conturează strategii, iniţiative de politici, proiecte cheie şi priorităţi în vederea unui transport durabil, care să susţină creşterea economică.

„Conform documentelor europene, un plan de mobilitate constituie un document strategic şi un instrument pentru dezvoltarea unor politici, având la bază un model de transport dezvoltat cu ajutorul unui software de modelare a traficului, elaborate pentru a îndeplini necesităţile de mobilitate a oamenilor şi companiilor din oraş şi din zonele învecinate, pentru o mai bună calitate a vieţii”, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea PMUD.

Propunerile de proiecte prinse în PMUD sunt preluate şi în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, act în curs de finalizare, Primăria având nevoie de ambele documente pentru a putea accesa fonduri europene pe modernizarea transportului. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, documentele vor fi înaintate la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pentru avizare şi transmise ulterior la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional pentru aprobare. PMUD a fost întocmit de consorţiul de firme PTV Group – Search Corporation – TTK.

Documentul a fost predat municipalităţii încă din luna octombrie 2015, iar, pe parcursul acestui an, au avut loc mai multe consultări publice. Una dintre cele mai importante direcţii propuse în PMUD constă în regândirea transportului în zona centrală a Iaşului astfel încât să aibă prioritate pietonii, transportul public şi bicicliştii. În acest sens, una dintre iniţiative prevede introducerea tipului de stradă cu utilizare în comun („shared – space”), arteră care să fie circulată atât de maşini, pietoni şi biciclişti, dar în care şoferii pierd orice prioritate de trecere, iar viteza de deplasare e limitată la 10-20 km/h. Introducerea străzii „partajate” vine la pachet cu regândirea sensurilor unice din zona centrală, lărgirea sau anularea trotuarelor.  

Comentarii