Poimâine românii vor da sfoară-n ţară

vineri, 28 februarie 2020, 15:30
3 MIN
 Poimâine românii vor da sfoară-n ţară

* Globalizarea n-a reuşit să elimine din fiinţa neamului elemente neaoşe (viezurele, brânza, barza, petul de bere, fluierul de jale, lupul dacic sau capra vecinului), aşadar pare imposibil să poată smulge din sufletul / de pe pieptul românesc mărţişorul. Multe popoare au viezuri, francezii şi italienii au mai multă brânză decât noi, fluiere există şi la triburile din junglă; rezultă că mărţişorul e adevăratul simbol naţional, deşi şnurul nu-i tricolor, iar albul şi roşul sugerează mai degrabă steagurile Austriei, Danemarcei, Lituaniei, Poloniei sau Turciei, de exemplu. Mulţi spun că mărţişorul e reprezentativ tocmai fiindcă nu foloseşte la nimic; de fapt, este extrem de util! Bătrânii zic că el te apără de purici, păduchi şi ţânţari, că şnurul său, atârnat în pomi, atrage păsărelele şi asigură un rod bogat, iar animalele cărora le este prins şnurul sunt ferite de boli şi au randament sporit. Analiza unor fapte petrecute de Mărţişor, în cele ce urmează:

* În 2009, Margareta Pâclă a primit cadou de 1 Martie, de la vecinul Anton, un spray împotriva insectelor; acest mărţişor a apărat-o de purici, păduchi şi ţânţari, ba chiar şi de ploşniţe puturoase, dar n-a apărat-o de soţ, care a găsit-o cu ochii în televizor pe când ceafa de porc se transforma în cărbune.

* 2011: Medicii au depistat păduchi şi râie la toţi elevii şcolii din Machitori (mai puţin la Ionel, atât de murdar, că şi paraziţii îl ocolesc), deşi purtau mărţişoare. Erau atât de mulţi păduchi, încât au scos mărţişoarele din pieptul unor copii şi au fugit cu ele.

* 2014: Zeci de minori din Netrebnici, cunoscuţi hoţi de mere, pere, cireşe, zarzăre şi gutui, au fost surprinşi când legau mărţişoare de ramurile pomilor fructiferi; oamenii de ordine vor sta cu ochii pe ei din mai încolo, când fructele încep să se coacă.

* 2017: Nenumăraţi crescători de orătănii de curte au montat la rândul lor şnururi, ca să atragă păsărelele; şnururile au mers şnur, vorba aia, şi au atras nişte ulii care le-au înhăţat toţi bobocii de raţă şi toţi puii de curcă.

* 2018: Aflând că toate animalele cărora le este prins şnuruleţul alb-roşu sunt ferite de boli şi au un randament sporit, Marcel Maimuţă din Puturoşi a înfipt fiecărei albine din prisaca sa, în piept, câte un mărţişor cu muţunache; de atunci, el cumpără miere de la supermarket. La fel a procedat şi Aurel Burete cu taurul său: după ce i-a înfipt în piept un mărţişor cu o scăriţă, o inimioară şi un trifoi, patrupedul a avut randament sporit tot anul, spre deosebire de Aurel, care a avut un parastas frumos.

* 2019: Problemă dată la Olimpiada de Fizică, faza comunală: "Calculaţi randamentul animalului A cu trei mărţişoare, care trage un car cu 1 tonă lemne pe un plan înclinat cu unghi alfa, ştiind că, la deplasarea pe orizontală cu un singur mărţişor, dar trăgând 2 tone lemne, randamentul său este de 63 la sută".

Comentarii