Polemică în jurul „descoperirii” unei cavităţi imense în piramida lui Keops

duminică, 05 noiembrie 2017, 11:42
2 MIN
 Polemică în jurul „descoperirii” unei cavităţi imense în piramida lui Keops

Un arheolog egiptean care supervizează un proiect internaţional de studiere a interiorului piramidelor a criticat sâmbătă anunţul din această săptămână privind existenţa unei imense cavităţi în piramida lui Keops, afirmând că nu este vorba despre o "descoperire", relatează AFP. 

Oamenii de știință din cadrul proiectului ScanPyramids au dezvăluit joi, într-un studiu, prezența unei cavități "la fel de mare ca un avion de 200 de locuri în centrul piramidei" lui Keops, un monument de 139 de metri înălţime şi 230 de metri lăţime de pe platoul Gizeh, de la periferia Cairo, scrie Agerpres. 

Arheologul Zahi Hawass a declarat pentru AFP că s-a întâlnit în urmă cu două luni, la Cairo, cu responsabilii proiectului, care i-au adus atunci la cunoştinţă concluziile lor. "I-am informat că nu este vorba despre o descoperire", a spus el. "Piramida este plină de cavităţi, dar asta nu înseamnă că adăposteşte camere secrete sau că este vorba despre o nouă descoperire", dă asigurări arheologul care se află în fruntea comitetului ştiinţific care supervizează proiectul ScanPyramids, conform Agerpres.

 În opinia secretarului general al comitetului guvernamental pentru antichităţi, Moustafa Waziri, "echipa ştiinţifică nu ar fi trebuit să se grăbească (…) şi să folosească termeni promoţionali precum 'descoperire' sau 'cavitate de mărimea unui avion'". "Munca trebuie să continue în conformitate cu etapele cercetării ştiinţifice şi trebuie să fie discutată înainte de publicare", a adăugat el într-un comunicat de vineri. Kunihiro Morishima, din cadrul universităţii japoneze din Nagoya şi coautor al studiului ScanPyramids, a declarat că "cavitatea nu era cunoscută de nimeni până în prezent, de la construcţia piramidei în urmă cu 4.500 de ani". Această cavitate supranumită "marele vid" de unii cercetători ar avea cel puţin 30 de metri lungime şi ar avea caracteristici similare cu cele ale marii galerii, cea mai mare încăpere cunoscută din piramidă.

SURSA: Agerpres

Comentarii