Postul public Radio Iaşi face propagandă antivaccinistă pe pagina proprie de facebook (UPDATE)

vineri, 24 decembrie 2021, 02:50
7 MIN
 Postul public Radio Iaşi face propagandă antivaccinistă pe pagina proprie de facebook (UPDATE)

Interesant! Radio Iaşi face propagandă antivaccinistă pe pagina oficială de facebook. În urmă cu trei zile, redactorul şef, Nicolae Tomescu Stachie, a postat un articol preluat de pe un site obscur în care un fost expert OMS declară că pandemia este o minciună, iar vaccinarea un experiment. Tomescu a remis, în data de 4 ianuarie 2022, prin intermediul unui avocat o serie de precizări cu privire la acest articol. Acestea sunt redate integral mai jos.

Tot pe pagina de facebook a Radio Iaşi, Nicolae Tomescu se declară un anti-vaccinist convis. Acesta a declarat că nu s-a vaccinat şi că poate merge până la „preţul suprem” (demiterea sa, în cazul obligativităţii certificatului verde – n.r) pentru a-şi apăra ideea.

Tomescu – “Un adversar al tribulaţiilor politice şi al „noii religii”(COVID)”

În urmă cu două zile, pe pagina de facebook a Radio Iaşi a apărut o postare, nu redirecţionată de pe site-ul propriu al instituţiei, ci de pe un site obscur: stiri-alternative.ro. Postarea a fost făcută chiar de Nicolae Tomescu Stachie. În articolul respectiv, care nu pare a avea nimic legat cu activitatea de la ştiri a Radio Iaşi, subiectul care reiese din titlu este „Fost expert OMS în pandemie. Astrid Stuckelberger: O pandemie de minciuni”. În articolul respectiv, „expertul” citat consideră că injectările nu sunt vaccinuri, ci „un experiment biotehnologic, sintetic” coordonat de GAVI – Alianţa Globală pentru Imunizare prin Vaccin condusă de Bill Gates prin OMS. 

Aceeaşi Astrid Stuckelberger afirmă în interviul popularizat de Nicolae Tomescu şi acordat unei reviste norvegiene că: „Lucrul periculos despre vaccin este că declanşează infecţia. Nu cred că proteina spike este problema, ci vaccinul conţine grafen. Este mortal şi acum avem statistici. Noi ştim“ . Fostul expert OMS mai afirmă că vaccinarea ar trebui oprită imediat, iar cei care o continuă să răspundă penal pentru că aceasta ar fi dus la decesul a zeci de mii de oameni. Redactorul şef, Nicolae Tomescu, face şi un preambul la articolul postat:“M-am declarat, de la „începuturi“, adversar al tribulaţiilor politice (cu rol de „resetare planetară“) şi al „noii religii”(Covid). Reamintesc faptul că a pune întrebări nu înseamnă a ataca democraţia”. Anterior sau poate simultan, postarea apare şi pe pagina personală de facebook a lui Nicolae Tomescu.

De remarcat este faptul că site-ul stiri-alternative.ro are rubrici dedicate anti-vax sau anti-pandemie, în categoria Fact- Check sau Red Pill, în care apar articole cu titlul: „Imunizarea de turmă de 70% va opri transmiterea virusului – Fals!”, „Cardinalul Muller: Soros, Gates şi Schwab folosesc pandemia pentru a obţine controlul total” sau “Variantele Delta şi Omicron ar putea fi o consecinţă a vaccinării COVID de masă?”.

“Într-adevăr, nu m-am vaccinat, şi nici nu am de gând s-o fac!”

Nicolae Tomescu a recunoscut postarea făcută, şi chiar şi-o asumă. “Consider că am dreptul să mă exprim, şi nu este pentru prima dată când fac acest lucru, chiar dacă este vorba de radioul public. Doriţi să aveţi cenzură aici? Nu cred ! Am abordat acest subiect – pandemia, vaccinurile – şi în emisiuni cu persoane care au ceva de spus şi a căror opinie nu coincide cu a majorităţii. De ce aceste dezbateri nu au fost promovate ?! Este la latitudinea colegilor mei! Eu nu am impus niciodată colegilor mei o anumită politică editorială şi nu am cenzurat nicio idee sau acţiune! Da, într-adevăr nu m-am vaccinat şi nici nu am de gând s-o fac, cu riscul de a pierde locul de muncă, dacă se va impune certificatul verde. Am spus-o şi mai repet, nu sunt adeptul noii religii COVID”, a spus Nicolae Tomescu, redactor-şef la Radio Iaşi cel care, teoretic, ar fi avut toate pârghiile să asigure promovarea unui concept editorial unitar legat de campania de vaccinare.

Atitudinea anti-vaccinistă a lui Nicolae Tomescu vine în contextul în care în perioada următoare vor începe evaluările angajaţilor. ”Ce nu înţelege domnul Tomescu, deşi este redactor-şef al Radio Iaşi, este că opţiunea clară antivaccinistă, pe care şi-o asumă, loveşte în credibilitatea instituţiei şi a colegilor săi care fac emisiuni. Dacă ar fi făcut o emisiune în care aducea invitaţi cu vederi diferite, nu era nicio problemă. Însă, rostogolirea pe pagina oficială de facebook a radiolului a unei informaţii provenite dintr-un obscur site plin de aberaţii conspiraţioniste, îl poate califica liniştit ca neprofesionist, ca să fiu blând. Oricum, dacă urmăriţi postările personale ale redactorului şef pe pagina de facebook a radioului poţi ajunge la concluzia că dumnealui ar trebui să fie primul evaluat, din toate punctele de vedere”, a declarat Dan Radu, fost director al TVR Iaşi şi fost director Producţie Editorială şi Programe al TVR.

“Un rebel” acuzat că îşi ia la palme subalternii

Vizavi de acţiunea lui Nicolae Tomescu, managerul postului Radio Iaşi, Claudia Crăcăleanu, spune că nu comentează situaţia, dar că o va analiza. Nicolae Tomescu nu este la prima sa «rebeliune» editorială. Tot numele său a apărut de-a lungul timpului în mijlocul unor scandaluri, acesta fiind acuzat de agresivitate şi gesturi necontrolate faţă de subalterni. În 2009, şi-ar fi strâns secretara de gât pentru că acesta i-ar fi corectat pronunţia unui cuvânt în limba germană.

În decembrie, 2010, în aceeaşi calitate de redactor şef, Nicolae Tomescu i-ar fi dar o palmă redactorului de marketig-publicitate, Liliana Lupuşoru, gest care s-a finalizat cu o plângere penală la adresa sa şi un proces. Doi ani mai târziu, Nicolae Tomescu a fost demis de conducerea SRR, după ce emisia a fost întreruptă timp de oră şi jumătate. A atacat în instanţă decizia, a câştigat procesul, dar în ziua în care a fost repus în funcţie a fost suspendat din cauza procesului cu Liliana Lupuşoru.

Fata de cele expuse mai sus Stachie Nicolae Tomescu a venit cu o serie de precizari remise prin intermediul unui avocat.

PRECIZARE: Subsemnatul Tomescu Stachie Nicolae vă notific cu privire la solicitarea mea: în termen de 15 zile de la primirea prezentei, să procedaţi la rectificarea articolului publicat, în care aţi făcut afirmaţii neconforme cu realitatea în ceea ce mă priveşte, afirmaţii care au lezat, grav, demnitatea, onoarea, viaţa particulară, precum şi dreptul la propria imagine a subsemnatului, pentru motivele expuse mai jos.

În partea finală a articolului „Postul public Radio Iaşi face propagandă antivaccinistă pe pagina proprie de Facebook” – autor Silvia Craus, publicat la data de 24.12.2021, aţi afirmat următoarele:

„Nicolae Tomescu nu este la prima sa «rebeliune» editorială. Tot numele său a apărut de-a lungul timpului în mijlocul unor scandaluri, acesta fiind acuzat de agresivitate şi gesturi necontrolate faţă de subalterni. În 2009, şi-ar fi strâns secretara de gât pentru că aceasta i-ar fi corectat pronunţia unui cuvânt în limba germană. 

În decembrie, 2010, în aceeaşi calitate de redactor şef, Nicolae Tomescu i-ar fi dat o palmă redactorului de marketig-publicitate, Liliana Lupuşoru, gest care s-a finalizat cu o plângere penală la adresa sa şi un proces. Doi ani mai târziu, Nicolae Tomescu a fost demis de conducerea SRR, după ce emisia a fost întreruptă timp de o oră şi jumătate. A atacat în instanţă decizia, a câştigat procesul, dar în ziua în care a fost repus în funcţie a fost suspendat din cauza procesului cu Liliana Lupuşoru”.

Afirmaţia „În 2009, şi-ar fi strâns secretara de gât pentru că acesta i-ar fi corectat pronunţia unui cuvânt în limba germană” este preluarea unor acuzaţii tendenţioase făcute în cadrul unui articol publicat în 2014, neconfirmate în niciun fel şi care nu au avut niciun corespondent în realitate.

Afirmaţia „În decembrie, 2010, în aceeaşi calitate de redactor şef, Nicolae Tomescu i-ar fi dar o palmă redactorului de marketig-publicitate, Liliana Lupuşoru, gest care s-a finalizat cu o plângere penală la adresa sa şi un proces” se referă, aşa cum este de notorietate (întrucât „Portalul instanţelor de judecată”, accesibil gratuit oricărei persoane cu acces la Internet vă poate furniza toate datele necesare printr-o simplă căutare), la incidentul care a făcut obiectul dosarului penal înregistrat sub numărul 36339/245/2012*, dosar în care Curtea de apel Iaşi a dispus, încă din data de 14.10.2015, achitarea subsemnatului – întrucât nu au existat niciun fel de probe în sensul săvârşirii infracţiunii de care am fost acuzat în mod samavolnic.

Comentarii