Din paradoxurile justiţiei ieşene:

Poveste incredibilă în urma unui divorţ urât: recompensaţi pentru o construcţie ilegală

vineri, 20 septembrie 2019, 02:03
4 MIN
 Poveste incredibilă în urma unui divorţ urât: recompensaţi pentru o construcţie ilegală

O femeie din Iaşi a fost obligată să achite 40.000 de euro către foştii socri după ce aceştia au efectuat o serie de lucrări ilegale la vila sa. Povestea întortocheată în care victimă a picat Adriana Buzămurgă se află pe rolul justiţiei ieşene, însă două instanţe au decis, până acum, că femeia trebuie să achite o serie de lucrări pe care nu le-a cerut şi care, după cum spun chiar judecătorii, au fost efectuate clandestin. Cazul poate intra lejer în topul dosarelor bizare din justiţia ieşeană, din ultimii ani.

Ieşeanca Adriana Buzămurgă trăieşte un calvar, de câţiva ani, după ce divorţul de soţul ei a dus-o într-o situaţie absurdă. Proprietară în prezent pe o vilă din satul Maxut, de lângă Hârlău, femeia a fost obligată de două instanţe să le achite foştilor socri aproximativ 40.000 de euro pentru reparaţii la mansarda vilei sale, realizate după ce fostul soţ a incendiat din culpă casa.

Buzămurgă a fost căsătorită cu un bărbat din Maxut, Dorin Pleşcuţă, până în 2008. După partaj, vila pe care cei doi o construiseră în timpul mariajului, o casă cu etaj, a fost împărţită, Buzămurgă primind apartamentul de la etaj şi cota de teren aferentă. Femeia nu a locuit însă acolo, ci a plecat la muncă în străinătate, la parter continuând să locuiască fostul soţ, cu noua sa soţie. În 2010, din culpa fostului soţ al Adrianei Buzămurgă, partea de vilă a femeii a ars, fiind distrusă aproape în totalitate. Tot atunci, a fost afectat şi acoperişul, vina lui Ştefan Pleşcuţă pentru incendiu fiind stabilită definitiv printr-o sentinţă judecătorească. În baza acelei sentinţe, însă abia în 2015, Adriana Buzămurgă îşi evacuează fostul soţ din casă, devenit proprietară pe întreg imobilul deoarece acesta nu a dorit să îi achite daunele provocate de incendiu. Aparent o sentinţă favorabilă, acela avea să fie momentul care a declanşat un adevărat calvar judiciar pentru Adriana Buzămurgă.

Procesul cu socrii

„După incendiul din 2010, cu un ajutor de la primărie şi forţe proprii, fostul soţ Dorin P. a refăcut acoperişul casei. Acest imobil a luat foc în perioada în care acesta locuia acolo şi era responsabil de integritatea acestuia. În raportul ISU de după incendiu reiese clar că acesta a apărut în urma neglijenţei celor care locuiau acolo. Menţionez că tot ceea ce s-a refăcut după incendiu a fost făcut exclusiv de fostul soţ împins de situaţia creată, deoarece nu mai putea avea un trai decent în acel imobil”, spune Adriana Buzămurgă.

În 2016, femeia a fost dată în judecată de foştii socri, care i-au cerut banii pe o mansardă ce a fost construită în urma incendiului, susţinând că, de fapt, acea lucrare ar fi fost realizată de ei.

Procesul a început în primă fază la Judecătoria Hârlău. Un expert a stabilit valoarea lucrării la 40.000 de euro, sumă pe care femeia ar trebui, acum, să o achite fostului socru. Ex-soacra a murit în timpul procesului şi, dacă sentinţa va rămâne definitivă şi Adriana Buzămurgă va trebui să plătească aceştia bani, o parte din ei vor ajunge, în calitate de moştenitor, chiar la fostul ei soţ. Alternativa: una de coşmar, femeia să fie, la rândul ei, executată silit.

„După 20 de ani de căsnicie şi tot ceea ce am agonisit în acest timp, nu am rămas decât cu o valiză şi doi copii“

Judecătorii de la Hârlău, şi mai târziu cei de la Tribunalul Iaşi, au admis, negru pe alb, în motivare, că lucrările la mansardă au fost realizate ilegal, fără autorizaţie de construire, însă acest aspect a fost considerat irelevant de magistraţi, care şi-a motivat sentinţa în baza declaraţiilor unor martori care au spus că au lucrat pentru foştii socri ai Adrianei Buzămurgă, dar şi în baza unor facturi şi a raportului de expertiză.

„Instanţa reţine că începând cu anii 2010/2011 şi până în anul 2015 reclamanţii au construit deasupra imobilului care face obiectul prezentului dosar un etaj compus din patru camere şi un acoperiş din tablă, consolidând şi tavanul parterului. Terenul pe care se află construcţia era proprietatea ambilor pârâţi”, se arată în motivare, acolo unde judecătorii mai arată că „într-adevăr, după cum susţine şi pârâta, reclamanţii nu aveau niciun drept să construiască acel etaj, astfel că aceştia sunt constructori de rea-credinţă”.

Pe lângă construcţia ilegală, Adriana Buzămurgă e de părere că şi raportul de expertiză al acelei mansarde nu reflectă preţul corect, despre care spune că nu e mai mult de 30.000 de lei.

„După 20 de ani de căsnicie şi tot ceea ce am agonisit în acest timp, nu am rămas decât cu o valiză cu care am plecat în 2005 în Italia şi doi copii (din care un minor în întreţinere) de care fostul meu soţ nu a vrut să mai audă”, a mai spus femeia.

Procesul acesteia urmează a se relua la Curtea de Apel Iaşi, care va tranşa acest caz ciudat.

Comentarii