Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Poveste înduioşătoare dintr-un spital ieşean! Nenorocire cu happy end

GALERIE
sot_sotie1
  • sot_sotie1
- +

O dovadă incontestabilă a iubirii dintre doi soţi, la vârsta de 60 de ani: după 36 de ani de căsnicie, nevasta i-a oferit bărbatului un rinichi, oferindu-i astfel şi o viaţă normală. Partea extraordinară a poveştii nu este însă aici, ci faptul că cei doi, nefiind rude de sânge, au fost compatibili în totalitate. Această potrivire reieşită în urma analizelor amănunţite este apreciată de medicii specialişti ca fiind de o raritate vecină cu miracolul. „Am fost foarte, foarte mulţumită când am văzut că rezultatele sunt bune. Soţul nu voia să donez eu... Am reuşit să îl conving“, spune soţia, ce pare acum, deşi are numai un rinichi, mai fericită decât primitorul. „Un caz frumos, emoţionant, nu sunt foarte frecvente aceste cazuri“, spune unul din medicii urologi care a făcut parte din echipa operatorie. Cum s-a ajuns de la o nenoricire la o poveste cu happy-end, în rândurile de mai jos!

„Poveste medicală“ între soţi petrecută în spital: o femeie în vârstă de 58 de ani a donat zilele trecute un rinichi soţului său în vârstă de 60 de ani, acesta fiind cel de-al cincilea astfel de caz, de „donator înrudit emoţional“, realizat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi în cei 18 ani de la primul transplant. Medicii spun că raritatea intervenţiei este dată de faptul că, de obicei, compatibilitatea imunologică între soţi este complet diferită. Bărbatul a fost diagnosticat în urmă cu 16 ani cu o boală cronică de rinichi, însă acum doi ani a fost nevoit să înceapă şedinţele de dializă. Pentru că de la o şedinţă la alta se simţea tot mai rău, soţia lui a luat decizia de a-l ajuta, fiind „o satisfacţie foarte mare“ faptul că s-a descoperit că sunt compatibili.

„Am fost foarte, foarte mulţumită“

„Am fost foarte, foarte mulţumită când am văzut că rezultatele sunt bune. Soţul nu voia să donez eu, se temea de riscuri. Însă, împreună cu băiatul nostru, am reuşit să îl convingem. Îi era foarte rău după dializă, nu se mai putea aşa... Se vorbeşte acum atât de mult că se poate trăi bine şi cu un rinichi, încât cred că este adevărat. Înainte să intru în operaţie mă gândeam doar să se termine cu bine pentru amândoi şi să plecăm împreună acasă“, a povestit soţia bărbatului. Cei doi sunt căsătoriţi de 36 de ani, şi au doi copii. Testele de compatibilitate au început din luna octombrie a anului trecut, după ce bărbatul fusese deja înscris pe listele de aşteptare pentru un rinichi. Însă, poate şi din cauza vârstei, nu a avut norocul să fie selectat. „Mă simt într-un fel norocos. Pe de altă parte, ştiu că este un risc mare pentru soţia mea, să nu ajungă şi ea la dializă. Sperăm că vom reuşi să izbândim împreună“, a spus bărbatul.

„Înrudire emoţională“

Medicii susţin că transplantul de la un donator înrudit emoţional este mai rar întâlnit, în cei 18 ani de când se face transplant de rinichi la Iaşi existând în total cinci astfel de cupluri, soţ-soţie. „Este mai neobişnuit, pentru că de obicei compatibilitatea imunologică este complet diferită. Din fericire pentru acest cuplu, a fost una bună pentru a se face intervenţia. Pacientul începuse dializa din 2017. Acest lucru duce la un proces de îmbătrânire accelerat, iar asta face ca şi speranţa de viaţă să fie influenţată. Necesitatea transplantului era foarte mare. Din păcate, statul pe lista de aşteptare era fără o speranţă reală. Numărul de donatori cadaverici a fost foarte mic anul trecut, şi chiar zero anul acesta“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal, prof.dr. Adrian Covic, a precizat că, în astfel de cazuri, potrivirea este importantă, însă nu decisivă. „Compatibilitatea poate să fie foarte bună, mai puţin bună sau deloc. În mâinile noastre putem face transplant şi la bolnavii care nu sunt compatibili, pentru că după părerea mea un donator viu chiar dacă are zero potrivire, merge mai bine decât un donator cadaveric cu bună compatibilitate. În ţările nordice, 30% dintre transplanturi sunt de la donatori necunoscuţi vii, care îşi donează rinichiul cuiva, nu neapărat din familie“.

Medic: „Un caz frumos, emoţionant“

Având în vedere vârsta relativ înaintată a soţiei care a donat, înainte de intervenţie medicii au efectuat o serie de teste cardiovasculare, de evaluare a rinichiului, prin care să fie garantată o viaţă fără probleme după donare. „Operaţiile de transplant au devenit o rutină în clinica noastră datorită acumulării experienţei de 18 ani. Operaţia a durat aproximativ trei ore, iar evoluţia postoperatorie a celor doi este foarte bună. A fost un caz frumos, emoţionant, nu sunt foarte frecvente aceste cazuri, avem unul o dată la câţiva ani“, a precizat dr. Viorel Radu, medic primar urolog, care a făcut parte din echipa operatorie. Cei doi vor avea nevoie de supraveghere din partea medicilor nefrologi pentru a se asigura că nu apar complicaţii pe parcurs. Transplantul a fost şi cel de-al cincilea din acest an, toate fiind de la donatori vii până în acest moment. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri