De Sănătate

Punem punctul pe știi

Poveste înduioşătoare dintr-un spital ieşean! Nenorocire cu happy end

vineri, 22 martie 2019, 02:50
4 MIN
 Poveste înduioşătoare dintr-un spital ieşean! Nenorocire cu happy end

O dovadă incontestabilă a iubirii dintre doi soţi, la vârsta de 60 de ani: după 36 de ani de căsnicie, nevasta i-a oferit bărbatului un rinichi, oferindu-i astfel şi o viaţă normală. Partea extraordinară a poveştii nu este însă aici, ci faptul că cei doi, nefiind rude de sânge, au fost compatibili în totalitate. Această potrivire reieşită în urma analizelor amănunţite este apreciată de medicii specialişti ca fiind de o raritate vecină cu miracolul. „Am fost foarte, foarte mulţumită când am văzut că rezultatele sunt bune. Soţul nu voia să donez eu… Am reuşit să îl conving“, spune soţia, ce pare acum, deşi are numai un rinichi, mai fericită decât primitorul. „Un caz frumos, emoţionant, nu sunt foarte frecvente aceste cazuri“, spune unul din medicii urologi care a făcut parte din echipa operatorie. Cum s-a ajuns de la o nenoricire la o poveste cu happy-end, în rândurile de mai jos!

„Poveste medicală“ între soţi petrecută în spital: o femeie în vârstă de 58 de ani a donat zilele trecute un rinichi soţului său în vârstă de 60 de ani, acesta fiind cel de-al cincilea astfel de caz, de „donator înrudit emoţional“, realizat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi în cei 18 ani de la primul transplant. Medicii spun că raritatea intervenţiei este dată de faptul că, de obicei, compatibilitatea imunologică între soţi este complet diferită. Bărbatul a fost diagnosticat în urmă cu 16 ani cu o boală cronică de rinichi, însă acum doi ani a fost nevoit să înceapă şedinţele de dializă. Pentru că de la o şedinţă la alta se simţea tot mai rău, soţia lui a luat decizia de a-l ajuta, fiind „o satisfacţie foarte mare“ faptul că s-a descoperit că sunt compatibili.

„Am fost foarte, foarte mulţumită“

„Am fost foarte, foarte mulţumită când am văzut că rezultatele sunt bune. Soţul nu voia să donez eu, se temea de riscuri. Însă, împreună cu băiatul nostru, am reuşit să îl convingem. Îi era foarte rău după dializă, nu se mai putea aşa… Se vorbeşte acum atât de mult că se poate trăi bine şi cu un rinichi, încât cred că este adevărat. Înainte să intru în operaţie mă gândeam doar să se termine cu bine pentru amândoi şi să plecăm împreună acasă“, a povestit soţia bărbatului. Cei doi sunt căsătoriţi de 36 de ani, şi au doi copii. Testele de compatibilitate au început din luna octombrie a anului trecut, după ce bărbatul fusese deja înscris pe listele de aşteptare pentru un rinichi. Însă, poate şi din cauza vârstei, nu a avut norocul să fie selectat. „Mă simt într-un fel norocos. Pe de altă parte, ştiu că este un risc mare pentru soţia mea, să nu ajungă şi ea la dializă. Sperăm că vom reuşi să izbândim împreună“, a spus bărbatul.

„Înrudire emoţională“

Medicii susţin că transplantul de la un donator înrudit emoţional este mai rar întâlnit, în cei 18 ani de când se face transplant de rinichi la Iaşi existând în total cinci astfel de cupluri, soţ-soţie. „Este mai neobişnuit, pentru că de obicei compatibilitatea imunologică este complet diferită. Din fericire pentru acest cuplu, a fost una bună pentru a se face intervenţia. Pacientul începuse dializa din 2017. Acest lucru duce la un proces de îmbătrânire accelerat, iar asta face ca şi speranţa de viaţă să fie influenţată. Necesitatea transplantului era foarte mare. Din păcate, statul pe lista de aşteptare era fără o speranţă reală. Numărul de donatori cadaverici a fost foarte mic anul trecut, şi chiar zero anul acesta“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal, prof.dr. Adrian Covic, a precizat că, în astfel de cazuri, potrivirea este importantă, însă nu decisivă. „Compatibilitatea poate să fie foarte bună, mai puţin bună sau deloc. În mâinile noastre putem face transplant şi la bolnavii care nu sunt compatibili, pentru că după părerea mea un donator viu chiar dacă are zero potrivire, merge mai bine decât un donator cadaveric cu bună compatibilitate. În ţările nordice, 30% dintre transplanturi sunt de la donatori necunoscuţi vii, care îşi donează rinichiul cuiva, nu neapărat din familie“.

Medic: „Un caz frumos, emoţionant“

Având în vedere vârsta relativ înaintată a soţiei care a donat, înainte de intervenţie medicii au efectuat o serie de teste cardiovasculare, de evaluare a rinichiului, prin care să fie garantată o viaţă fără probleme după donare. „Operaţiile de transplant au devenit o rutină în clinica noastră datorită acumulării experienţei de 18 ani. Operaţia a durat aproximativ trei ore, iar evoluţia postoperatorie a celor doi este foarte bună. A fost un caz frumos, emoţionant, nu sunt foarte frecvente aceste cazuri, avem unul o dată la câţiva ani“, a precizat dr. Viorel Radu, medic primar urolog, care a făcut parte din echipa operatorie. Cei doi vor avea nevoie de supraveghere din partea medicilor nefrologi pentru a se asigura că nu apar complicaţii pe parcurs. Transplantul a fost şi cel de-al cincilea din acest an, toate fiind de la donatori vii până în acest moment. 

 

 

Comentarii